Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2022 - #121

El Servei de Salut Pública informa

Pobresa i salut

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

LA DISPONIBILITAT D’INGRESSOS I RECURSOS ÉS UN DETERMINANT CLAU DE LA SALUT DE LES PERSONES

L’EQUITAT EN SALUT INCLOU LA REDUCCIÓ DE LES DESIGUALTATS SOCIALS EN L’ACCÉS ALS SERVEIS DE SALUT

 

Les desigualtats socials són els principals factors explicatius de les diferències en l’estat de salut de les poblacions (els determinants socials de la salut representen entre el 30 i el 55% dels resultats de salut) [OMS].

En contextos de crisi econòmica i social com el que s’ha viscut en els últims anys arran de la COVID-19, s’evidencien encara més les deficiències i les vulnerabilitats del nostre model social, que posen en risc la salut i el benestar de la societat.

La mortalitat és un dels resultats de salut més estudiat en relació amb les desigualtats socials i presenta un gradient socioeconòmic clar: les persones amb un nivell socioeconòmic més baix tenen una probabilitat més alta de morir abans. El mateix s’observa en la morbiditat, ja que les persones amb nivell socioeconòmic més baix tenen una major probabilitat de tenir patologies.

La relació de la posició social i l’activitat laboral amb la salut i la qualitat de vida evidencia la necessitat de posar el focus en els col·lectius més pobres i vulnerables per garantir-los una bona salut (fites 1.1 i 1.2).

Un dels grups més sensibles als determinants socials de la salut és la població infantil, ja que és totalment dependent del seu entorn i té pocs mecanismes per poder afrontar les adversitats.

El nivell socioeconòmic d’un infant determina les probabilitats de patir una malaltia i comporta una desigualtat des de la infància que pot afectar el desenvolupament futur

La morbiditat té un gradient social des de la infantesa, i amb aquest escenari és necessari incrementar les mesures de protecció social per ampliar la cobertura de les persones més vulnerables com és la població infantil (fita 1.3).

L’estat de salut de les poblacions i, en definitiva, l’esperança de vida, també tenen un fort component territorial. Les desigualtats socials associades al lloc geogràfic de residència incideixen clarament en la salut, en termes de morbiditat, mortalitat i qualitat de vida.

En salut pública el codi postal és més important que el codi genètic. El lloc on naixem i la realitat social del territori on vivim són variables importants que condicionen la salut i l’esperança i qualitat de vida.

L'habitatge és un dret humà bàsic reconegut per les Nacions Unides, que augmenta la qualitat de vida, ajuda a prevenir malalties i pot salvar vides. És necessari garantir el dret i l’accés als serveis bàsics: habitatges de construcció segura, subministraments d’aigua, llum i gas, sense permetre que la població més vulnerable arribi a una situació de pobresa per la impossibilitat d’assumir-ne les despeses (fita 1.4) i reduir l’exposició als fenòmens extrems i riscos ambientals, derivats sobretot del canvi climàtic (fita 1.5).

És una evidència que la classe social és un eix de desigualtat amb un fort impacte en la salut de la població: l’estratificació de la societat té conseqüències greus sobre la qualitat de vida de la població.

El món local té un paper important per incidir en els factors de privació de la població, perquè amb la garantia del confort a les llars dels pobles i ciutats, la construcció d’espais verds i equipaments de qualitat a tots els barris independentment del perfil social, la facilitació de serveis d’educació, esport, cultura, l’obertura d’establiments amb productes frescos,... i els ajuts per a assegurar que tothom tingui accés a una alimentació saludable i a l’atenció sanitària que necessita, les condicions de vida de les persones milloraran i, en definitiva, guanyaran salut.

L’Agenda 2030, a través de l’ODS 1, constitueix un bon compromís per a reduir els nivells de pobresa, un important determinant social de la salut, i per a considerar les necessitats de salut en les intervencions per a reduir les desigualtats que es facin als diferents grups de la població.
 

IMPACTES DELS FACTORS DE PRIVACIÓ FRUIT DE LA MANCA DE RECURSOS EN LA SALUT

 

Font: Diputació de Barcelona. Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social. Elaboració pròpia.

 

La salut és un dret per a tothom i la condició social no ha de privar l’accés a entorns i condicions de vida saludables

Sense exclusió social guanyem salut

 

  • Trobareu l’article complet amb indicadors associats i recursos per contribuir a l’assoliment de l’ODS 1 a nivell local a l’Espai web Càpsula Salut2030
     

 

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #121 - Octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS