Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2023 - #130

Destacat

Tornada a l'escola

© Monkey Business Images / Shutterstock.com

© Monkey Business Images / Shutterstock.com

Arriba setembre i amb ell la tornada a la vida quotidiana, que per als infants i molt jovent suposa la tornada a les aules, l’inici del curs escolar.

Enguany el 6 de setembre és la data d’aquest inici per a educació infantil, educació primària, educació secundària obligatòria i cicles formatius de formació professional bàsica, mentre que per a l’alumnat de batxillerat i de cicles formatius de grau mitjà i superior és el dia 12.

L’escola és un espai magnífic perquè l’alumnat aprengui, a més de totes aquelles matèries curriculars que pertoquin, hàbits i estils de vida saludables que els han de permetre gaudir d’una vida amb salut tant física com psíquica, en realitzar eleccions sanes des del coneixement.
Per això des del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, per contribuir a aquest apoderament, posem a l’abast dels ens locals, gratuïtament tallers, xerrades, cursos, exposicions, materials educatius, que els municipis podran oferir a les seves escoles i així, entre tots, transmetre a les futures generacions coneixements per a què gaudeixin d’aquest bé tan preuat que és la salut.

Els àmbits temàtics per blocs que s’ofereixen a través del catàleg d’activitats educatives, van des de l’alimentació saludable, la salut sexual, la prevenció d’addiccions a substàncies com el tabac i l’alcohol i l’ús dels dispositius electrònics i de les xarxes socials de manera responsable i segura, la promoció d’hàbits higiènics i posturals, l’autoprotecció i els primers auxilis, i un bloc de benestar emocional que ha tingut una especial rellevància després de la pandèmia de la Covid-19 (en què ha incrementat el malestar, especialment entre els i les adolescents).
Dins de cadascun d’aquests blocs hi ha diferents activitats pensades per a destinataris d’edats diverses i l’oferta (amb l’excepció del bloc de l’autoprotecció i els primers auxilis que s’ofereix a tots els ajuntaments) s’adreça a municipis de menys de 20.000 habitants.

Les exposicions, que també tracten diverses temàtiques, es posen a l’abast de tots els municipis per períodes quinzenals i venen acompanyades de guies per facilitar-ne la dinamització als docents i al personal tècnic municipal i poder així treure més profit del seu contingut, alhora que en municipis petits es preveu poder oferir la dinamització des de la Diputació.

Des del web de Salut Pública es pot accedir al material educatiu que es pot descarregar lliurement i utilitzar per reforçar els coneixements adquirits en les activitats educatives i en les exposicions, alhora que  aporten coneixement per si mateixos, ja que a més de les temàtiques que es proposen en els altres formats, hi ha materials sobre hàbits saludables en general que inclouen la promoció de l’activitat física, la mobilitat activa i el descans nocturn, entre d’altres consells per una vida sana.

Per últim, també s’ofereix suport econòmic als municipis perquè desenvolupin les seves pròpies activitats de promoció de la salut, amb personal propi, personal contractat, personal dels centres sanitaris...

La col·laboració de tots els agents de promoció de la salut amb l’escola i la utilització de totes les eines a l’abast és una aposta que ha de possibilitar que cada cop tinguem una població que porti una vida més saludable.  

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #130 - Setembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS