Juny 2024 - Núm. 4

SocialDiba

Butlletí de Sostenibilitat Social,
Cicle de Vida i Comunitat

Arrenca la 33a Escola d’Estiu

 

El proper dilluns, 1 de juliol, donem el tret de sortida a la 33a Escola d’Estiu, una setmana en què s'oferiran un total de 27 espais de diàleg i reflexió dirigits als i les professionals municipals.

Fins al dijous, es duran a terme diverses conferències, taules rodones i tallers des de diferents punts de la ciutat comtal, mentre que el divendres les sessions seran en línia.

Podeu consultar el programa complet i inscriure-us des d’aquest enllaç per reservar les últimes places disponibles.

El proper 11 de juliol no et perdis la Jornada sobre condicions de vida i estructures d’oportunitat als barris de la província de Barcelona

El proper 11 de juliol al Paranimf de la Diputació de Barcelona, l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat i l'Àrea de Cohesió Social i Urbana de l'Institut Metròpoli presentem un nou instrument estadístic: les estadístiques barrials sobre condicions de vida i estructures d'oportunitat (ECVEO).

Es tracta d'una base de dades que informa a escala de barri sobre quatre grans eixos temàtics: ingressos, condicions de vida, igualtat d'oportunitats i dinàmiques comunitàries, i obre una gran oportunitat per a la producció de coneixement territorial per a les polítiques públiques i la consolidació d'una agenda de recerca sobre barris a la província de Barcelona.

Aquesta jornada esdevindrà un espai on reflexionar sobre els elements nuclears en les intervencions sociourbanes amb una mirada des de les polítiques socials, urbanes i comunitàries.

‘Claus per potenciar l’esport en les noies’, la primera jornada del cicle ‘Dones i esport’

L'Àrea d'Esports i Activitat Física de la Diputació de Barcelona presenta la primera jornada del cicle 'Dones i esport', que correspon a una de les línies estratègiques de l'Àrea i té per objectiu promoure la perspectiva de gènere en l'esport, així com impulsar programes d'activitat física continuada per lluitar contra el sedentarisme.

L’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat participa en aquesta primera sessió, de les quatre que estan previstes dins del cicle.

La sessió serà el proper 9 de juliol, de 9 a 14 h, i tindrà lloc al Paranimf de la Diputació de Barcelona. Podeu accedir al programa i inscriure-us aquí.

Ir arriba

A FONS

El dret a morir dignament, amb Cristina Vallès

 

Entrevistem Cristina Vallès, presidenta de l'Associació Dret a la Mort Digna (DMD-CAT).

Ir arriba

SERVEIS SOCIALS BÀSICS

SSAD: fulls de ruta dels Espais d’Innovació i eines metodològiques per a l’anàlisi de costos

 

Des del 2022, l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat, organitza cada any els Espais d’innovació dels SSAD, sessions de treball entorn a temàtiques relacionades amb el servei d’ajuda a domicili obertes a totes les persones professionals dels serveis socials bàsics.

La primera sessió es va centrar en els fulls de ruta, que ja podeu consultar aquí: Atenció integrada de serveis i suports al domicili i Organització territorial i professionalització del SAD. Així mateix, també està disponible l’estudi Les clàusules socials en el servei d’ajuda a domicili (SAD). Anàlisi de la província de Barcelona.

Enguany, durant la tercera edició d’aquests Espais d’Innovació, es van presentar les eines metodològiques per a l’anàlisi dels costos del Servei d’Ajuda a Domicili elaborades per encàrrec del Servei i es va realitzar un debat sobre el copagament del servei, en una jornada realitzada el passat 19 de març a l’Auditori del Pati Manning.

Properament, posarem a la vostra disposició els materials generats en aquesta sessió.

La Diputació de Barcelona participa a les jornades d’intercanvi d’experiències del programa europeu Erasmus Home4Health a Lisboa

Els dies 27, 28 i 29 de maig, personal tècnic de l’Àrea va assistir a aquestes jornades on es van abordar, des d’una perspectiva socialment inclusiva, els reptes que es presenten en l’atenció a les persones sense sostre amb problemàtiques de salut i traumes complexes, com ara les addiccions.

Home4Health és un projecte liderat i coordinat per l’entitat ABD (associació Benestar i Desenvolupament) amb altres entitats sòcies com CRESCER (Portugal), HVO-Querido (Països Baixos) i la Cork Simon Community (Irlanda) que impulsen la col·laboració de les organitzacions de la societat civil, les institucions i les autoritats públiques per abordar aquesta problemàtica.

La Diputació de Barcelona posa a l'abast dels ens locals diferents recursos en l’àmbit que pots consultar aquí.

Ir arriba

VULNERABILITAT SOCIAL I DEPENDÈNCIA

Finalitza l’edició dels Espais de millora en l’àmbit de les persones amb discapacitat

 

Els espais de millora en l’àmbit de les persones amb discapacitat tenen com a objectiu l’acompanyament als ajuntaments en la cerca d’estratègies d’innovació i en la detecció dels elements que són susceptibles de millora permanent, així com l’intercanvi de metodologies i d’experiències d’èxit dels equips professionals per millorar les capacitats de gestió i de resposta a les necessitats de les persones amb discapacitat i les seves famílies.

En l’edició d’enguany han participat els ajuntaments de Castellar del Vallès, Esplugues de Llobregat, Rubí, Sabadell i Sant Cugat del Vallès en 6 sessions repartides entre el novembre i el maig que han girat al voltant de: l’estratègia espanyola sobre discapacitat 2022-2030, la cultura accessible i inclusiva, l’accessibilitat universal en l’entorn urbà, l’accessibilitat universal en els processos d’atenció a les persones i la discapacitat i transversalitat a les organitzacions locals.

Aquests espais es desenvolupen en el marc del recurs 'Projectes estratègics en l'àmbit de persones amb discapacitat' del catàleg de serveis.

Ir arriba

CONVIVÈNCIA I DIVERSITAT

Finalitza el projecte Dispositiu d’Impuls a l’Ocupació al barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet

 

El passat divendres, en el marc del projecte transformador ‘Barris i comunitats: motors de transformació social’ de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, va tenir lloc l’acte de cloenda del Dispositiu d’Impuls a l’Ocupació, una iniciativa del projecte “Territoris Socials” d’Aigües de Barcelona, en col·laboració amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Diputació.

Durant la jornada es van compartir els resultats d’aquesta iniciativa, que ha permès formar a més de 70 dones amb dificultats d'inserció laboral i ha aconseguit que 19 d’elles trobin feina.

Generant coneixement en la gestió de les comunitats veïnals

L’acompanyament en la gestió de les comunitats veïnals és un recurs tècnic i un espai de treball que la Diputació de Barcelona posa a disposició dels ens locals que ofereixen aquest servei, per tal de compartir aprenentatges i generar coneixement de forma col·laborativa.

En aquest espai, 13 municipis comparteixen reflexions i experiències al voltant dels reptes més complexos que s’han d’abordar, com l’ètica en les actuacions, el racisme i l’abordatge de les no-discriminacions, les cures i el treball comunitari o l’impacte del benestar emocional en la convivència veïnal, entre d’altres. I, fruit d’aquest treball, s’edita i actualitza la “Guia de recursos per la gestió i la convivència a les comunitats veïnals”, eina imprescindible per als equips municipals i la ciutadania per impulsar el bon veïnatge i enfortir les comunitats com a part del capital social. Podeu consultar-la aquí.

Ir arriba

INFÀNCIA

Desplegament d’actuacions per al benestar emocional d’infants, adolescents i famílies

 

El benestar emocional ha de ser un element central en les polítiques locals. Un element que necessàriament intersecciona amb el cicle vital. A partir de l’aprovació del fons de prestació de Benestar emocional per a la infància i l'adolescència i del seu desplegament en els municipis beneficiaris, donem suport a actuacions que tenen per objectiu la millora del benestar emocional d’infants, adolescents i les seves famílies.

Entre les actuacions que es financen destaquen aquelles que promouen el benestar emocional i relacional d'infants i adolescents amb una perspectiva preventiva i comunitària; aquelles que impulsen la igualtat d’oportunitats, la reducció dels factors de risc d’exclusió i la lluita contra les discriminacions; així com el desenvolupament de competències, habilitats i capacitats socioemocionals dels infants, adolescents, i les seves famílies, per generar relacions significatives i saludables.

Ir arriba

JOVENTUT

Primera trobada Escolta Jove

 

El passat 13 de juny, a l'espai de Can Massallera de Sant Boi de Llobregat, es va celebrar la primera trobada plenària de la Xarxa Escolta Jove, un esdeveniment que va reunir una norantena de professionals de diversos municipis participants en el Programa Escolta Jove. Al llarg del dia, els i les assistents van participar en una jornada de treball intensiva, amb l'objectiu de reforçar la xarxa de comunicació, intercanvi i col·laboració entre els diferents territoris.

Durant la sessió es va presentar les polítiques de joventut que Sant Boi de Llobregat està desplegant a la seva ciutat, així com l'espai formatiu ‘Com comuniquem les professionals EJ?’, el qual incloïa una dinàmica sobre la comunicació en l'entorn d'Escolta Jove.

Per a més informació, visita el web d’Escolta Jove.

Coneixes els Plans d'Actuació de les Polítiques de Joventut per als municipis menors de 5.000 habitants?

En el marc del Catàleg de Serveis de la Xarxa de Governs Locals, s'ofereix suport tècnic per a l'elaboració de Plans d'Actuació de les Polítiques de Joventut (PAPJ) que consisteix en un assessorament per a la planificació de les accions en matèria d’adolescència i joventut.

El recurs pretén facilitar als referents d’adolescència i joventut la concreció i millora de les polítiques de locals, que esdevinguin més operatives i s’ajustin als recursos i prioritats de l'ens local.

Podeu demanar més informació escrivint a la bústia del servei opj.joventut@diba.cat.

Ir arriba

PERSONES GRANS

Treball en xarxa entre el programa nexes i el servei local de teleassistència

Els serveis socials municipals i els serveis de salut són, sens dubte, recursos clau per la detecció i derivació de casos de soledat no desitjada, com també ho és el Servei Local de Teleassistència que s’impulsa des de la Diputació de Barcelona.

És per això que des de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat hem posat en marxa un protocol de col·laboració amb l’objectiu de maximitzar la capacitat de cadascun d’ells en benefici de les persones que senten soledat. Així, els ens locals que participen en el programa Nexes poden generar aquesta vinculació i compartir les dades de les persones usuàries de teleassistència per aconseguir apropar-se al màxim als perfils als quals s’adreça aquest programa.

Abordar els reptes de les polítiques de promoció de les persones grans

L’espai d’intercanvi tècnic en l’àmbit de l’envelliment actiu ha permès enguany compartir l’anàlisi i l’abordatge de les dificultats en la gestió de les polítiques locals de promoció de les persones grans. Els equips tècnics de 12 ens locals han proposat els reptes a treballar durant les sis sessions d’aquest acompanyament, que combina el treball individual i col·lectiu, per generar coneixement col·laboratiu i aplicable a les diverses realitats dels territoris.

Amb metodologies de gestió i planificació de projectes, així com tècniques del coaching, s’han abordat les principals dificultats en la promoció de les persones grans, s’han identificat les seves causes i s’han concretat els objectius a assolir, els agents a implicar i les necessitats formatives dels perfils professionals. Cada equip municipal ha desenvolupat el pla de treball a partir dels aprenentatges compartits i les oportunitats detectades als seus territoris. Podeu consultar més informació aquí.

Ir arriba

LLIURAMENTS

Plans presentats

Ir arriba

AGENDA

Esdeveniments d’interès

  • ESN - European Social Services Conference, Antwerp, Belgium. Del 26 al 28 de juny. Presentació del projecte “Barris i comunitats: motors de transformació social” i de l’experiència d’implementació a Mataró, en un taller interactiu on elaborar un mapa col·laboratiu de projectes d’intervenció sociourbana amb perspectiva integral en barris.
  • Escola d’Estiu, de l’1 al 5 de juliol, al Paranimf i l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.
  • Jornada 'Claus per potenciar l'esport en les noies', 9 de juliol, al Paranimf de la Diputació de Barcelona.
  • Jornada 'Aproximació als barris de la demarcació de Barcelona. Les estadístiques barrials sobre condicions de vida i estructures d'oportunitat', 11 de juliol, al Paranimf de la Diputació de Barcelona.