Butlletí Benestar
Octubre - Novembre 2020 - #126

Pobresa energètica

El programa Targeta Moneder, 5 anys de funcionament i el seu paper durant la crisis sanitària

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

El Programa Targeta Moneder d’Impacte Social de la Diputació de Barcelona va iniciar-se l’any 2015, amb la voluntat de dotar als serveis socials d’un nou instrument de gestió de les prestacions econòmiques dirigides a garantir l’accés a productes de primera necessitat i aliment fresc. [+]

Amb aquest Programa, la Diputació de Barcelona ofereix una alternativa als ajuntaments per a que puguin cobrir necessitats bàsiques de la població en situació de vulnerabilitat. Els Serveis Socials són qui s’encarreguen d’establir, segons el pla de treball i el reglament de prestacions, la quantia assignada a cada unitat familiar i fer l’entrega de la targeta.

Des del Servei d’Acció Social, passats cinc anys des que va iniciar-se el Programa, s’ha dut a terme un estudi i monitoratge acurat, per tal de valorar el funcionament i el grau d’implementació al conjunt de la província, del que en disposem un informe que podeu consultar aquí.

En aquest seguiment es realitza una anàlisi quantitativa que posa de manifest els canvis importants experimentats al llarg d’aquests darrers cinc anys. Concretament, s’analitzen aspectes com les adhesions al Programa, és a dir quants municipis i entitats disposen del Programa de la targeta moneder; les demandes realitzades per aquests municipis i entitats; les targetes sol·licitades i les característiques dels municipis que compten amb el Programa de targeta moneder. Destaca, especialment, el fet que el Programa ha crescut exponencialment tot explicitant la seva capacitat de resposta i com aquest s’ha adaptat a la situació viscuda, arrel de la pandèmia de la Covid19. 

Cal destacar que, a més de l’anàlisi del propi Programa, les característiques de la seva gestió, els seus punts forts  i en els aspectes de millora; el que es posa de manifest són les necessitats alimentàries emergents de les persones en situació de vulnerabilitat, especialment les detectades durant el període de confinament i quins són els recursos que  s’han desplegat per atendre-les.

Mitjançant un grup de treball amb professionals dels Serveis Socials dels ens locals i famílies participants, s’ha recollit i analitzat l’opinió de les famílies que utilitzen el recurs. A més, s’ha incorporat a aquest monitoratge l’anàlisi qualitatiu dut a terme. Més enllà de l’opinió extreta de dit l’anàlisi, el participar en el grup de treball va permetre a les persones assistents sentir-se valorades, escoltades i els va ajudar a compartir experiències, recomanacions i coneixements sobre temes d’alimentació.

Aquesta anàlisi mostra que aquest recurs és una alternativa eficaç als serveis de distribució d’aliments i molts ajuntaments han decidit impulsar-ho durant aquests mesos com una forma àgil i segura de donar resposta a les necessitats alimentàries al fet que redueix l’estigma de les persones que en fan ús i ofereix la possibilitat, molt ben valorada per elles, de decidir allò que compraran i a on. 

A més, en el marc d'aquest monitoratge, es va realitzar una enquesta dirigida als ens locals que disposen del Programa. L’enquesta, que va haver d’adaptar-se al context d’estat d’alarma i confinament del març del 2020, va permetre analitzar les necessitats alimentàries del moment i els recursos desplegats per a fer-hi front.  Podeu consultar el resultat d’aquesta enquesta aquí.

Aquest seguiment del Programa de la targeta moneder ha incidit cap a una major transparència en la gestió, a facilitar la comunicació i la motivació entre els agents participants i a desenvolupar una cultura de millora contínua.

Tot el treball desenvolupat i l’informe resultant, es clau com a eina per facilitar als ens locals la implementació del Programa.

Butlletí: Benest@r
Número de butlletí: #126 - Octubre - Novembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar