Butlletí Benestar
Octubre - Novembre 2020 - #126

Addiccions

Impacte de la crisi de la Covid-19 en els recursos adreçats a la infància i adolescència

Presentació de l’informe “Com ha impactat la crisi de la COVID-19 en els recursos adreçats a la infància i l’adolescència en situació de risc a la província de Barcelona? Reptes i propostes dels i les professionals per al desenvolupament de l’acció socioeducativa en temps de pandèmia”. [+]

El dimarts 3 de novembre es va dur a terme un seminari web per a presentar l’informe elaborat conjuntament amb FEDAIA i el suport de la UB: “Com ha impactat la crisi de la COVID-19 en els recursos adreçats a la infància i l’adolescència en situació de risc a la província de Barcelona? Reptes i propostes dels i les professionals per al desenvolupament de l’acció socioeducativa en temps de pandèmia”.

A la sessió van assistir representants de la Diputació de Barcelona, membres de FEDAIA i l’equip de la UB que ha desenvolupat l’informe, liderat per Núria. La presentació de la sessió va ser a càrrec de la senyora Iolanda Moragues, cap del Servei de Suport i Programes Socials.

La Diputació de Barcelona col·labora amb FEDAIA (Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència), mitjançant un conveni des de 2005, per  a impulsar accions que contribueixen a la millora de la qualitat en l’atenció a infants, adolescents i joves i afavorir espais d’intercanvi, reflexió i treball entre les entitats socials i locals.    

Arrel de la situació produïda per l’estat d’alarma decretat el 14 de març a través del Reial Decret 463/2020, es va plantejar fer un anàlisi de necessitats en l’atenció a la infància, adolescència i famílies amb la finalitat de donar suport a les entitats i als infants, adolescents i famílies més vulnerables per a exposar dades quantitatives i qualitatives en relació a la detecció de les necessitats derivades de la crisi de la Covid19.

Des de la Diputació de Barcelona, mitjançant el conveni amb FEDAIA, es va considerar primordial fer aquest procés d’identificació de necessitats i proposar mesures per a pal·liar-les. Es va crear un grup de treball format per FEDAIA, la Diputació de Barcelona i es va comptar amb assessorament extern. Aquest assessorament extern per a dur a terme el disseny, buidatge de la informació i elaboració de l’informe final va ser encarregat a la Núria Fuentes (Universitat de Barcelona) i al seu equip. Aquest assessorament es va es va iniciar al maig de 2020 i finalitza amb la presentació d’aquest informe.

La recollida d’informació es va fer a partir d’un qüestionari online de 55 preguntes  amb informació quantitativa i qualitativa. Al qüestionari van respondre professionals de 30 serveis SIS de la demarcació de Barcelona, un 20% situats a Barcelona ciutat, un 46,7% a l’àrea metropolitana de Barcelona i el 33,3% restant, de la resta de la província. 

Aquest informe ha aportat una descripció de l’impacte de la situació de la Covid19 en els infants, les famílies i els serveis del model SIS. A més, recull les necessitats de famílies, d’infants i adolescents, de l’acció socioeducativa i dels equips professionals.

Entre les conclusions i propostes es destaca: 

  • La necessitat d’iniciar un debat profund sobre el desenvolupament de l’acompanyament i de l’acció socioeducativa en línia (a distància) amb la infància i les seves famílies en risc. 
  • El repte de la detecció de les situacions de risc i violència quan es donen situacions de confinament.
  • La necessitat de reflexionar sobre el treball articulat i en xarxa amb d’altres serveis i sistemes per ressituar les funcions i actuacions de cada servei davant situacions d’emergència.
  • La importància de tenir cura dels professionals i acompanyar el seu desenvolupament professional per ajustar-se a aquesta nova realitat de treball social i educatiu.

L’informe es pot consultar al següent enllaç.

Butlletí: Benest@r
Número de butlletí: #126 - Octubre - Novembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar