Butlletí Benestar
juny - juliol 2022 - #138

Autonomia i dependència

El Servei Local de Teleassistència realitza més de 6.000 trucades el juny relacionades amb la calor.

©shutterstock.com

©shutterstock.com

El Servei Local de Teleassistència (SLT) té en marxa diferents accions relacionades amb la prevenció de riscos associats a la calor. [+]

L’1 de juny es va activar, dins del programa “Parlem de...”, el protocol i la campanya “Consells per a fer front la calor”, la qual es portarà a terme durant tot l’estiu. En aquest mes de juny s’han realitzat 5.777 trucades per donar consells sobre com afrontar la calor a les persones identificades amb més riscos i també, a totes les persones usuàries, aprofitant les trucades de seguiment quotidianes.

Aquesta campanya s’acompanya d’un material en format de ventall que recull els consells i que es facilita a través de les visites domiciliàries que el servei realitza de forma periòdica.

El Centre d’Atenció del SLT es comunica diàriament amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i es reben els avisos sobre alertes per altes temperatures als diferents territoris de la província. En el cas que existeixin alarmes taronges o vermelles sobre una onada de calor, es contacta amb les persones usuàries de la zona afectada, prioritzant les que tenen major vulnerabilitat per la seva situació de salut o pel fet de viure en habitatges aïllats.

El mes de juny es va patir una alerta de temperatures extremes per la calor que va afectar totes les comarques de la província, i es van realitzar més de 1.400 trucades donant consells a les persones usuàries del servei dels municipis afectats.

També es manté la col·laboració, iniciada el 2021, amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en relació  a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics (XMRC). Aquesta col·laboració es concreta en donar informació a les persones usuàries sobre els refugis climàtics que tenen a la seva disposició, a través de les trucades previstes en el programa “Parlem de...” i de les visites domiciliàries de coordinació de zona. Aquest 2022 es referma la col·laboració afegint la modalitat escrita, amb díptics que recullen la informació dels refugis climàtics per a cada municipi participant, així com amb l’organització de xerrades en diferents refugis climàtics per conèixer què són i en què ens poden beneficiar.

Durant el mes de juny s’han realitzat 293 trucades i 2 xerrades en els municipis adherits a la XMRC.

Totes aquestes actuacions s’emmarquen en el Programa de Prevenció de Riscos i Foment de l’Autonomia Personal del SLT, dins del qual trobem el programa “Parlem de...”, que es realitza des de l’any 2015, i que té molta rellevància per l’elevat número de persones a les quals s’arriba a través de les trucades preventives i proactives que es fan. Durant l'any 2021, es van fer 104.775 trucades preventives, de les quals 13.777 van correspondre a la campanya de calor desenvolupada durant els mesos d'estiu.

El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona és un servei d'atenció domiciliària que garanteix la seguretat i dona tranquil·litat i acompanyament a les persones que poden estar en situació de risc per factors d'edat, fragilitat, solitud, discapacitat i/o dependència, les 24 hores del dia i els 365 dies a l'any, detectant situacions d'emergència i donant resposta immediata a aquestes.

Actualment aquest servei es presta a 95.984 persones amb la col·laboració dels ajuntaments de la província de Barcelona (excepte la ciutat de Barcelona).

El SLT de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 10. Reducció de les desigualtats, i número 11. Ciutats i comunitats sostenibles. Els 17 ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests objectius.

Butlletí: Benest@r
Número de butlletí: #138 - juny - juliol 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar