Butlletí Benestar
juny - juliol 2022 - #138

Addiccions

III Jornada Vibra Estigma & Drogues: l'etiqueta queda-te-la tu!

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

El passat 29 de Juny va tenir lloc la III Jornada Vibra Estigma & Drogues: l'etiqueta queda-te-la tu! en format presencial a Cornellà de Llobregat. [+]

La Jornada va estar organitzada des del “Vibra”, Servei de prevenció de drogues de la Mancomunitat Fontsanta, que aglutina els municipis d’Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern.

El tema central de la Jornada va ser reflexionar al voltant de l’estigma associat a aquelles persones que consumeixen drogues, posant especial èmfasi en els i les adolescents. Es van aportar elements perquè els i les professionals que van participar-hi puguin aplicar en la seva pràctica diària. Des-estigmatitzar els usos de drogues és un primer pas per oferir un acompanyament més humà, comprensiu i educatiu.

​La Inauguració jornada va comptar amb la presència de Lluïsa Moret, Diputada presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i Pilar Díaz, Adjunta a la presidència de la Diputació de Barcelona.

Lluïsa Moret va destacar que, des de la Diputació de Barcelona, “Treballem per la prevenció de les addicions, la inclusió i l’eliminació de l’estigma que afecta especialment a adolescents i joves amb problemes de salut mental i addiccions i també a les famílies”.

Les diferents intervencions de la jornada van aportar una mirada crítica en relació a l'estigma associat als usos de drogues i va estar conduint per Joan Sabater Martí, Educador Social, màster de drogodependències i referent de l’àrea de drogues de l’entitat EINES (Serveis Socioeducatius, SCCL).

Va obrir el torn  d’intervencions Oriol Romaní, doctor en Història (Antropologia Cultural) , catedràtic emèrit de la URV i coordinador del Grup de Drogues del Consell Municipal de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona, la seva conferència va girar entorn els “problemes socials en la intervenció, l’estigma com a barrera”.

Seguidament va intervenir Núria Calzada, psicòloga d’Energy Control i  assessora de l’organització colombiana Acción Técnica Social, forma part de Law Enforment Action Partnership (LEAP Europe) –organització de policies, jutges i fiscals a favor de la reforma– i del consell consultiu de l’Institut RIA de Mèxic. La seva intervenció va girar  sota el títol “Estigma associat a les drogues o al plaer?”.

Finalment Sònia Rubio, antropòloga social i cultural, màster oficial en Antropologia i Etnografia per la Universitat de Barcelona, tècnica de projectes a EDPAC -Educació per a l’Acció Crítica-  va aportar la seva mirada sota el títol: “Inconscients, perdudes, desmotivats. L’estigma en l’adolescència que consumeix”.

El tancament jornada va ser a càrrec de la Sra. Joana Piñero, tinenta d’Alcalde de Polítiques Socials, Igualtat i Salut de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

Podeu trobar més informació de la Jornada, aquí.

Butlletí: Benest@r
Número de butlletí: #138 - juny - juliol 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar