Butlletí Benestar
Gener - Febrer 2023 - #142

Projectes transformadors

El programa ‘Salto del eje’ impulsa la creació i producció de cinema entre adolescents de 7 barris

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Prop de dos-cents adolescents de set municipis de la província de Barcelona participaran al 2023 al programa "Salto del eje" per a la creació i producció de curtmetratges documentals amb el suport de professionals del sector cinematogràfic. [+]

És una iniciativa de l’Alto Comisionado contra la Pobreza Infantil i el Ministeri de Cultura, en col·laboració amb Federación Pantalla, dins el programa Cultura que transforma. El 2023 d'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona el posa en marxa a la província, dins del projecte Barris i comunitats: motors de transformació social.

El programa es va presentar a mitjans de gener a la seu de Can Serra de la Diputació de Barcelona en una sessió retransmesa en línia i presidida per la diputada d'Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, i l'Alt comissionat contra la Pobresa Infantil, Ernesto Gasco.

‘Salto del eje’ es durà a terme a 7 barris dels municipis de Badalona (La Salut), Sabadell (Torre Romeu), Mataró (Cerdanyola), Santa Coloma de Gramenet (Fondo), Cornellà de Llobregat (Sant Ildefons), Sant Boi de Llobregat (Camps Blancs), Manresa (Pare Ignasi – El Xup). El programa promou la cultura com a eina de transformació social a través de la creació cinematogràfica en entorns vulnerables, on els i les adolescents participants són els subjectes creatius. Els curtmetratges desenvolupats durant el programa es projectaran a diferents festivals i mostres de cinema de la província al llarg de 2023.

Programa de mentoria amb professionals del sector

Professionals del sector audiovisual seran els encarregats d'impartir la formació a joves i adolescents d'entre 12 i 17 anys de set municipis de la província de Barcelona a través d'un programa de mentoria que combinarà coneixements teòrics amb la pràctica en cinematografia, com ara el rodatge i la postproducció. El resultat serà la producció de curtmetratges documentals, així com un making off del procés de treball i de l'experiència dels adolescents i el seu entorn.

Salto del eje pretén integrar les polítiques culturals a l'agenda de lluita contra la pobresa i la desigualtat a la infància, reconeixent el potencial transformador que té la cultura, per promoure l'accés efectiu i la participació plena dels adolescents que viuen en contextos vulnerables. Els principals objectius del programa són, entre d'altres, millorar la cohesió social i propiciar la promoció del talent fomentant l'aprenentatge i el desenvolupament de noves habilitats i millorar-ne el benestar emocional.

La selecció dels participants es duu a terme des dels serveis socials i comunitaris dels municipis, com a coneixedors del territori i del teixit associatiu del barri, fomentant la implicació dels adolescents i les seves famílies i entorn més proper. La Diputació de Barcelona, com a referent territorial del projecte, facilita lʻajust territorial de la iniciativa i el finançament (150.000 euros en global).

Aliança país per la pobresa infantil zero

En el marc també de combatre la pobresa i l’exclusió social, l’Alto Comisionado contra la Pobresa Infantil ha impulsat l’’Aliança país per la pobresa infantil zero’ que promou la suma i la col·laboració de diferents actors (administració pública, empreses, fundacions i tercer sector) per aconseguir un país que proporcioni igualtat d’oportunitats a tots els seus ciutadans i trencar el cercle de la pobresa infantil.

L’objectiu d’aquesta aliança és alinear esforços i facilitar la coordinació de tots els actors implicats per respondre als reptes així com impulsar la innovació en la lluita contra la pobresa infantil i mobilitzar nous recursos que consolidin el compromís dels membres de l’Aliança en la lluita contra la pobresa infantil. Es tracta de donar visibilitat al problema de la pobresa infantil al nostre país i analitzar-ne les causes, les conseqüències i les solucions.

Per a més informació i adhesions a l’Aliança podeu consultar aquesta pàgina web. Per adherir-vos a l’aliança poseu-vos en contacte amb Alto Comisionado contra la Pobreza Infantil a comisionadopi@presidencia.gob.es

Butlletí: Benest@r
Número de butlletí: #142 - Gener - Febrer 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar