Butlletí Servei de Teleassistència
desembre 2018 - #13

Novetats

Balanç de tres anys d’implementació del protocol de risc de maltractaments del Servei Local de Teleassistència

© Josep Cano/Diputació de Barcelona

© Josep Cano/Diputació de Barcelona

Des de la implantació del Protocol de risc de maltractament del Servei Local de Teleassistència s’han realitzat 1.200 valoracions de persones usuàries amb sospita d’estar patint maltractaments.

Actualment, del total de valoracions realitzades, 604 casos presenten indicadors suficients de risc de maltractament, xifra que representa un 0,58% del total de persones usuàries del servei.

Comparant aquestes dades amb les de l’any passat, s’observa un increment en la detecció de casos amb indicadors de risc de maltractament, atès que al 2017 la prevalença era del 0,39%.

Concretament, al llarg de l’any 2018 s’han realitzat 718 valoracions, de les quals 456 són noves valoracions i 262 són revaloracions de casos que ja havien sigut detectats amb anterioritat. D’aquest total, finalment en 448 casos es van detectar indicadors de risc de maltractament.

D’altra banda, actualment s’estan realitzant 381 plans d’actuació específics per la situació de risc de maltractament detectada, fet que suposa un increment del 28,71% respecte l’any 2017. 

En relació al perfil de la presumpta víctima, en nou de cada deu casos es tracta d’una dona i en el 60% dels casos és major de 80 anys. Pel que fa a la persona presumptament agressora, en un 70% de casos es tracta d’homes, els quals majoritàriament són fills o parelles. Aquestes dades s’han mantingut estables des de la implantació del protocol. 

Aquest protocol s’emmarca en la línia d’abordatge de la Diputació de Barcelona per augmentar la sensibilització social davant d’aquesta problemàtica i millorar les eines de prevenció, detecció i intervenció en els casos de maltractaments a persones grans. En aquest sentit, cal destacar el Grup de treball contra els maltractaments a persones grans que lidera el Servei de Suport de Programes Socials i on participen 171 municips i cinc consells comarcals de la demarcació i aplega diferents professionals que tracten el tema des dels ajuntaments. Aquest grup es reuneix cuatre vegades l’any per tal de generar coneixement, elaborar documents i compartir experiències que permetin la transferència de bones praxis professionals. 

Una de les principals accions fruit del treball en xarxa realitzat en el marc d’aquest Grup, és la publicació de la Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans, editada per la Diputació de Barcelona i elaborada amb el suport de l’Associació per a la inversigació de maltractaments a la gent gran Eima. Aquest document recull les eines fonamentals per abordar aquesta xacra invisible i pretèn ser una eina transversal de treball adreçada a tots els serveis implicats en la vida de les persones grans als municipis: casals, serveis de salut, residències, serveis socials o cosos de seguretat, entre d’altres. 

Per a més informació de la prevenció de maltractaments a persones grans aquí.

Guia d’actuació en situació de maltractaments a persones grans del servei de teleassistència aquí

 

Butlletí: Servei Local de Teleassistència
Número de butlletí: #13 - desembre 2018

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat
Servei Local de Teleassistència
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
08035 Barcelona
teleassistencia@diba.cat
www.diba.cat/teleassistencia

 
 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar