Butlletí Servei de Teleassistència
Juny 2022 - #21

Novetats

Nou conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya

©Robson90/shutterstock.com

©Robson90/shutterstock.com

El proppassat mes de febrer, la Diputació de Barcelona i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya van signar un conveni de col·laboració que recull i amplia el compromís de treball conjunt en l’àmbit de la prevenció en matèria de seguretat, prevenció d’incendis a les llars i prevenció de riscos en situacions d’emergència greu per causa de condicions meteorològiques extremes o d’altres que puguin afectar la salut i el benestar de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat per raons d’edat, solitud, fragilitat discapacitat o dependència. [+]

L’any 2014 es va signar el primer conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, per formalitzar la col·laboració i la coordinació entre el Servei Local de Teleassistència i el Cos de Mossos d’Esquadra. Igualment, la col·laboració amb Bombers es remet a l’any 2015. Amb la Direcció General de Protecció Civil s’ha treballat de manera col·laborativa, especialment en situacions d’emergència climàtica i altres emergències de l’entorn que puguin suposar un risc per a les persones usuàries del Servei Local de Teleassistència.

El Servei Local de Teleassistència compta amb el programa de prevenció de riscos i promoció de l’envelliment actiu, amb l’objectiu de fomentar l'autonomia personal i afavorir l’apoderament de les persones grans, així com incorporar hàbits de vida saludable, incrementar la participació social i crear vincles amb la comunitat.

Dins d’aquest programa preventiu s’actua, proactivament, en l’àmbit de la seguretat mitjançant la difusió de consells o fent arribar instruccions davant d’una emergència concreta. També es realitzen campanyes anuals en matèria de prevenció d’incendis i d’estafes i robatoris a casa i al carrer. Durant el 2021 s’han realitzat més de 26.000 trucades donant aquests consells des del programa “Parlem de....”.

El servei també disposa d’un protocol de detecció, prevenció i actuació davant de possibles situacions de maltractaments a persones grans, que desenvolupa en coordinació amb els serveis socials municipals i el cos de Mossos d’Esquadra. A més, el SLT inclou entre les seves prestacions, la instal·lació de tecnologia complementària amb diferents detectors, com els dispositius de fum/foc/gas/monòxid de carboni, mobilitat/passivitat, o caigudes.

Per poder desenvolupar adequadament aquestes activitats, el SLT es coordina amb altres institucions i agents presents en el territori, com són Mossos d’Esquadra, Bombers i Protecció Civil, raó per la qual s’ha formalitzat aquest conveni de col·laboració que recull, entre d’altres, diferents tasques com:

  • Col·laborar en el disseny i implementació de nous protocols i en la implementació dels que actualment es desenvolupen en el marc del servei.
  • Traspassar aquelles informacions d’interès relacionades amb la prevenció en matèria de seguretat, riscos i detecció d’incendis, emergències generals o riscos específics de les persones usuàries del servei, amb la finalitat de comptar amb l’assessorament de les diferents institucions.
  • Facilitar la formació dels equips professionals d’atenció directa que formen part del SLT en aspectes relacionats amb la seguretat, la prevenció d’incendis i altres riscos associats a les persones grans i les persones vulnerables.
  • Col·laborar en el desplegament del pla d’implantació dels dispositius de foc/fum que la Diputació de Barcelona preveu instal·lar durant els propers anys en els domicilis de les persones usuàries del SLT.

El seguiment d’aquest protocol el realitzarà una comissió formada per tres representants de cadascuna de les institucions que es reunirà, com a mínim, una vegada l’any per fer la planificació anual, el seguiment i l’avaluació de les activitats desenvolupades, vetllant pel bon funcionament del mateix.

Butlletí: Servei Local de Teleassistència
Número de butlletí: #21 - Juny 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat
Servei Local de Teleassistència
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
08035 Barcelona
benestar@diba.cat
www.diba.cat/teleassistencia

 
 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar