Butlletí Bibliosfera
novembre 2020 - #142
Ir arriba

Notícies

Per tal de fer front a les recent aplicades mesures de contenció de la COVID-19 que limiten l’accés a les biblioteques a la recollida i lliurament de documents reservats per al préstec; des de la Diputació de Barcelona s’han reforçat els serveis i activitats virtuals, inclosa l’aplicació de carnet virtual i l’adquisició de més títols per a  la plataforma de préstec digital eBiblio.

La Diputació de Barcelona ha aprovat un programa de suport a l’adquisició de llibres en català destinat a petits municipis perquè aquests puguin adquirir fons a les seves llibreries de proximitat i distribuir-los entre d’altres equipaments municipals, més enllà de les biblioteques.

Fomentar les vocacions tecnològiques entre les noies, escoltar els sons dels rius, indagar sobre la relació entre identitat i tecnologies emergents o continuar avançant en els espais de recerca participativa de la ciutadania són alguns dels projectes que aquest 2020 iniciaran el seu recorregut a trenta-cinc biblioteques de vint-i-quatre municipis de la província de Barcelona.

Del 14 al 29 de novembre de 2020 tindrà lloc la cinquena edició dels Dies Europeus de la Solidaritat Local (EDLS), una campanya que vol donar a conèixer el rol que juguen els governs locals en la consecució del desenvolupament sostenible a nivell global i promoure una ciutadania informada i activa en relació amb els reptes que planteja aquest desenvolupament. El 2020 la temàtica central de la campanya serà el dret de refugi.

El passat mes d’octubre va arrencar un nou cicle d’entrevistes virtuals que tenen lloc cada dimarts pel canal Instagram de @bibliotequesXBM per tractar temes d’actualitat amb experts amb reconeixement públic: escriptors, pensadors, especialistes reconeguts i persones referents dels mitjans de comunicació que generen opinió.

Ir arriba

Destaquem

Aquest mes de novembre ha començat un nou projecte, Escriure de cinema, impulsat per la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona en col·laboració amb l’Escola La Casa del Cine que proposa noves experiències participatives en un taller de crítica cinematogràfica.

Amb l’objectiu de crear propostes de dinamització de la cultura del videojoc, la Xarxa de Biblioteques Municipals de Barcelona en col·laboració amb el CCCB impulsen el projecte Laboratori de ficció digital. 

El bibliotecari Jordi Valls de la Biblioteca de Singuerlín - Salvador Cabré de Santa Coloma de Gramenet ha estat un dels guanyadors dels Premis Octubre 2020, convocats des del 1973 a València per Edicions Tres i Quatre.

La Biblioteca de Caldes de Montbui presenta la quarta edició del Twerrorífic, el concurs de microrelats de terror, adreçat a joves a partir de 14 anys i a adults. L’objecte d’aquest concurs és promoure l’escriptura creativa, a partir de microrelats en català i castellà, amb un enfoc lúdic i actual mitjançant una estratègia de gamificació.

Ir arriba

Recursos

El catàleg de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, l’Aladí, incorpora l’opció de reservar els documents que estan disponibles als prestatges de les biblioteques. Fins ara, només era possible reservar els documents que ja estaven prestats.

Ja podeu veure la intervenció de la cap de l’Oficina de Programació i Avaluació de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Esther Omella, al debat “Com millorar la meva ciutat des d'un laboratori ciutadà” organitzat, el passat 13 d’octubre, en el marc de la nova edició de la Biennal de Pensament - Ciutat Oberta.

"Canto jo i la muntanya balla" la novel·la d’Irene Solà en què prenen la paraula dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, núvols i bolets, gossos i cabirols, ha estat el llibre més prestat a la Xarxa de Biblioteques Municipals durant el tercer trimestre de l’any. 

Aquest mes coincidint amb les eleccions presidencials dels EUA destaquem l’especial Teatre i política made in USA. Per als amants del còmic hem realitzat un especial Manga Km0 amb mangas d’autors espanyols. Per als aficionats al món del cinema donem a conèixer el taller Escriure de cinema. I si ets fan de les energies renovables no et perdis el contingut La fotovoltaica més fàcil que mai. Per acabar, si vols tenir una casa neta i ordenada però no saps per on començar et recomanem l’especial Neteja de la llar.

Ir arriba

L'article

Per Raquel Segura

Directora en funcions de la Biblioteca Josep Janés de l'Hospitalet de Llobregat

Ir arriba

Agenda

Els deu bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals han adaptat els seus horaris i prestació del serveis per complir les noves mesures del PROCICAT per tal de frenar els efectes de la COVID-19. 

Consulteu els horaris de pas pels diferents municipis  i les condicions d’accés al bibliobús: https://bibliotecavirtual.diba.cat/bibliobusos

Les properes cites del cicle De paraula que tenen lloc al perfil d’Instagram @bibliotequesXBM a les 19 h són:

12 de novembre: l'autora Anna Ballbona conversarà amb la Dolors Pardo de Llibres Parcir, sobre el llibre No soc aquí.

16 de novembre: l'autor Ousman Umar conversarà amb la Paula Jarrin de Llibreria Al·lots, sobre el llibre Viatge al país dels blancs.

i...

Smart City Live 2020 acollirà les intervencions de la Diputació de Barcelona sota el nom Barcelona Smart Region: providing smart services for citizens. Mario Aguilera, tècnic de la Unitat de Dinamització  i Serveis Bibliotecaris de la Gerència de Serveis de Biblioteques, parlarà del programa d’activitats i serveis virtuals que des de la Xarxa de Biblioteques Municipals s’estan duent a terme durant la pandèmia de la COVID-19.

Dia: 18 de novembre
Hora: des de les 17.45 h a les 18.30 h
Lloc: format online des de la web Smart City Live 2020

Se celebra la Quarta Jornada sobre Documentació Ambiental a Catalunya per formar el personal de biblioteques i centres de documentació ambiental en la difusió d’informació ambiental, especialment d’espais virtuals.

Dia: 25 de novembre de 2020
Hora: de 10 h a 12.30 h
Lloc: aula virtual en Plataforma Zoom

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web