Butlletí Bibliosfera
maig 2021 - #148
Ir arriba

Notícies

La biblioteca de Malgrat de Mar ha celebrat el seu 50è aniversari. L’efemèride va ser realment el 16 d'agost de l'any passat però llavors les restriccions de la pandèmia del coronavirus van impedir la celebració. El passat 30 d’abril, el president delegat de l'Àrea de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares, va participar de la celebració d’aquest mig segle d’història de l’equipament.

El 8 de maig se celebra el Dia Mundial del Comerç Just, una data per donar a conèixer els principis d’aquest moviment i promoure sistemes de producció, comerç i consum respectuosos amb els drets humans i amb el planeta. Des de biblioteques ens sumem a la campanya “JoTrio” impulsada per la Coordinadora de comerç just i finances ètiques (LaCoordi). 

Ja són un centenar de biblioteques de la Xarxa que disposen del servei d’autopréstec, una eina que modernitza i agilitza el servei de préstec ja que són els usuaris els que poden fer la gestió a través de les màquines d’autopréstec. Les darreres incorporacions de l’anomenada tecnologia RFID (sigla en anglès d’identificació per radiofreqüència) són la Biblioteca de Sant Climent de Llobregat i les biblioteques de Cornellà i Gavà.

El personal que fa atenció al públic de les 228 biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals disposa de mascaretes transparents per atendre els usuaris amb dificultats auditives i així facilitar la comprensió labial.

El primer títol de la trilogia de Juan Gómez-Jurado, La reina roja, és el llibre més prestat a la Xarxa de Biblioteques Municipals durant el primer trimestre de l’any. La segueix Canto jo i la muntanya balla d’Irene Solà i la preqüela de la trilogia de Baztán de Dolores Redondo, La cara norte del corazón.

Ir arriba

Destaquem

Aquest mes de maig comencem tres nous clubs de lectura virtuals. Comentarem les obres Les tristes recances de Miriam Toews; Napalm al cor de Pol Guasch; i Les closques de Laia Viñas. Recorda que cal inscriure’s!

En el marc de les diferents activitats per celebrar el Dia d’Europa el proper 9 de maig, la Xarxa de Biblioteques Municipals ha impulsat un programa de sessions infantils de contacontes per explicar la història Kalòpsia: un planeta no tan diferent. Una història que transmet els valors constitutius de la Unió Europea com la solidaritat, la diversitat o la tolerància.

Les biblioteques que formen part del projecte “Parcs i biblioteques... naturalment!” de la Diputació de Barcelona se sumen a la Setmana de la Natura 2021 amb un munt d’activitats per fomentar la lectura i el coneixement sobre la natura i el medi ambient.

Ir arriba

Recursos

Les Biblioteques del Maresme presenten la guia de recursos del 2021, El Maresme amb la recerca, per donar a conèixer què es fa a la comarca sobre recerca i investigació. La guia recull diversos projectes de recerca que es desenvolupen a la comarca, així com els treballs d’investigació de científics, metges i altres professionals lligats a la comarca i que es dediquen a la recerca avançada en hospitals i altres institucions.

La comissió del Baix Llobregat escriu ha editat la primera guia de lectura sobre aquesta comarca. Amb la Guia de lectura: obres de ficció ambientades al Baix Llobregat es vol donar a conèixer les obres de ficció que tenen els pobles i les ciutats del Baix Llobregat com marc d’ambientació.

Ja es poden consultar els vídeos dels projectes que la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona va presentar a les XVII Jornades Espanyoles d’Informació i Documentació organitzada per la Federació Espanyola de Societats d’Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística (Fesabid).

Volem començar aquest mes ballant i per això et proposem dotze documentals que t’encomanaran la passió per aquest art. També et portem el segon capítol de Novel·les fora de sèrie amb els millors investigadors d’època; una selecció de còmics per reflexionar i entendre millor els treballadors assalariats i; finalment, recordem els 35 anys de l’accident nuclear de Txernòbil.

Ir arriba

L'article

A càrrec del grup de treball d’àrees infantils del Vallès Occidental I, els VAilets.

Ir arriba

Agenda

La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat participa al Europe Challenge 2021, una iniciativa que afronta alguns dels reptes europeus més urgents treballant en projectes d’implicació comunitària amb biblioteques d’arreu d’Europa.

Dia: diumenge 9 de maig
Horari: de 14.30 h a 15.30 h
Canal: plataforma Zoom
Cal inscripció prèvia 

Dissabte 22 de maig a les 11 h el president delegat de l'Àrea de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares, i l’alcalde de Sant Climent de Llobregat, inauguraran la nova biblioteca del municipi. Ubicat en una antiga construcció de principis del S. XX, l’equipament formarà part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la demarcació de Barcelona.

Dia: 22 de maig
Hora: 11.00 h 
Lloc: Biblioteca Ca l’Altisent
Adreça: Plaça Lluís Companys. Sant Climent de Llobregat

Aquest mes de maig la crítica literària Marina Porras entrevistarà l’autor de la novel·la Napalm al cor. Pol Guasch. Aquest Club del Llibre es farà virtualment des del perfil @bibliotequesXBM d’Instagram.

Dia: 10 de maig
Hora: 19.00 h
Canal: perfil @bibliotequesXBM d’Instagram

La Diputació de Barcelona participa enguany de la commemoració del Dia d’Europa el 9 de maig amb un programa divers d’activitats durant tot el mes. L’acció més important serà les XXIII Jornades de la Unió Europea sobre el rol dels governs locals en la Conferència sobre el Futur d’Europa.

Dia: 11 de maig
Hora: de 9.30 h a 11.00 h
Format: virtual. Cal inscriure's

La promoció de la lectura com un element clau per a l'èxit educatiu dels infants serà el tema  de la propera trobada Edcamp. Els interessats en participar poden accedir un espai obert a totes aquelles persones amb ganes de parlar, dialogar i debatre al voltant de la lectura.

Dia: 29 de maig
Horari: de 10.00 h a 12.30 h
Lloc: format telemàtic (els enllaços s’enviaran a les persones inscrites)
Cal inscripció prèvia

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web