Butlletí Bibliosfera
febrer 2022 - #156
Anar a dalt

Notícies

Aquest més de febrer el Bibliobús Montnegre incorpora a la seva ruta un nou municipi, Fogars de Montclús (Vallès Oriental) de 467 habitants, donant així resposta a la petició d’aquest municipi.

Amb l’inici d’aquest nou servei, són ja 111 municipis de la demarcació de Barcelona els que reben el servei de bibliobús de la XBM, amb una població total d’uns 160.000 habitants.

Un total de 14 biblioteques públiques de tot Catalunya exhibiran fins al maig una exposició dels guardonats als Premis Nacionals de Cultura 2021.

L’objectiu de l’exposició és difondre i apropar a la ciutadania la figura i l’obra dels guardonats, que en aquesta darrera edició han estat: l’escriptor i pintor Narcís Comadira, la fotògrafa Maria Contreras Coll, l’editora Maria Carme Dalmau, el Festival de Cultures del Pirineu Dansàneu i l’artista electrònica Mónica Rikić.

El passat mes de gener es va dur a terme a la Biblioteca El Castell de Vacarisses el Punt de #FiccióEnJoc, una dinàmica per descobrir les diferents formes d’experimentar el món del videojoc.

Amb una mecànica similar a la dels clubs de lectura tradicionals, a Club del (vídeo)joc els infants juguen i dialoguen sobre les obres proposades pel personal bibliotecari, experimentant amb títols sovint allunyats del circuit més comercial i que es presten a múltiples lectures i interpretacions.

El passat 7 de febrer la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró va acollir la presentació de l’exposició “Creativitat per un món sostenible” i la visita comentada a càrrec de Xavier Cubeles.

L’exposició posa de manifest que gràcies a la creativitat els humans han estat capaços d’idear i donar forma a coses noves a partir de l’observació del món que els envolta.

Anar a dalt

Destaquem

La Xarxa de Biblioteques Municipals un any més se suma a la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides  l’11 de febrer.

La falta de referents femenins té un fort impacte en les aspiracions professionals de les nenes i per això els portals web de la XBM posen a l’abast recursos per fomentar les vocacions en el món de la ciència, l’emprenedoria, la investigació i la tecnologia.

La Biblioteca Municipal de Sant Vicenç de Castellet acull la exposició Hi havia una vegada que recull alguns dels dibuixos que l’artista local Espe Martinez ha donat per tal d’il·lustrar els contes que s’explica als infants.

Els dibuixos mostren contes tradicionals com La caputxeta vermella, clàssics com el Pinotxo, moderns com El monstre de colors, locals com el Conte de les Gitanes i també llegendes com la de Sant Jordi o el Timbalder del Bruc.

La Biblioteca Maria Aurèlia Capmany de Sant Boi de Llobregat ha engegat una nova aventura del personatge l’Aurèlius: “Viatge en el temps, la historia de Sant Boi”.

L’Aurèlius, l’ésser màgic “descobert” entre els llibres del magatzem de la Biblioteca Maria Aurèlia Capmany que va rebre el nom per votació popular, convida, un cop més, els nens i les nenes a llegir i a acompanyar-lo en una nova aventura.

Anar a dalt

Recursos

Aquest mes de febrer la Biblioteca Virtual s’omple  d’històries d’amor. Així, destaquem la secció de novel·les on l’amor és el protagonista i la secció deu llocs per estimar amb novel·les apassionades que ens faran descobrir les ciutats i els països més romàntics.

I per acabar en el nostre portal ens fem ressò de les històries d’amor que acaben de bé i de les que no acaben tan bé.

Aquest any la temàtica del calendari 2022 del portal infantil Gènius està vinculada amb un dels especials del CommemHora: el del còmic. 

Les il·lustracions dels herois i heroïnes del calendari "2022 l'any dels superpoders" han estat realitzades per dotze noies estudiants de l’Escola Joso: centre de còmic i arts visuals, sota la direcció i coordinació de la professora del 2n curs d’Il·lustració infantil, Pam López.

Anar a dalt

L'article

Per Andreu Orte del Molino
Cap de la Unitat de Programació i Innovació de la Gerència de Serveis Bibliotecaris de la Diputació de Barcelona

Anar a dalt

Agenda

Dissabte 19 de febrer a les 12 h el president delegat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, i l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, inauguraran l’ampliació de la biblioteca del municipi.

Dia: 19 de febrer
Hora: 12.00 h
Lloc: Biblioteca Josep Pla
Adreça: Carrer d'Antoni Gaudí, 1. Sant Pere de Ribes

Aquest febrer obrim nous clubs de lectura virtuals. El programa dels clubs de lectura virtuals de la Xarxa de Biblioteques Municipals és una iniciativa que té com a objectiu promoure la lectura i el diàleg a través de les noves tecnologies.

En aquesta ocasió, hi haurà dos clubs diferents: un de literatura d’identitats transgènere, i un altre de literatura introspectiva.

Aquest any l’escriptora Irene Vallejo enceta el programa El Club del Llibre, el cicle de trobades amb escriptors a la Xarxa de Biblioteques Municipals promogut per la Diputació de Barcelona amb col·laboració de diverses editorials.

Dia: dilluns 21 de febrer
Hora: 19 h
Lloc: Teatre Plaza Castelldefels
Adreça: Plaça de l’Estació, 4. Castelldefels

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web