Butlletí Bibliosfera
setembre 2022 - #162
Go top

Notícies

L’esdeveniment entorn del llibre en català més important del país ha celebrat aquest any el seu 40è aniversari i la Xarxa de Biblioteques Municipals no ha faltat a la cita ineludible que marca la represa literària de tardor. El 12 de setembre, representants de les biblioteques públiques es van desplaçar fins al Moll de la Fusta de Barcelona per gaudir d’aquesta edició que ha crescut en dimensions i ha comptat amb més expositors i novetats editorials que mai i ha reforçat la programació amb més de 300 activitats destinades a tots els públics.

Per a tots aquells que no poden desplaçar-se fins al Moll de la Fusta de Barcelona per visitar La Setmana del Llibre en Català per triar i remenar les diferents publicacions exposades, proposem un passeig per l’aparador de la Biblioteca Virtual. Aquí es poden veure els aparadors que les biblioteques i bibliobusos de la Xarxa han preparat aquests dies amb una mostra de les novetats, llibres de fons i col·leccions que cada segell ha portat a la gran festa del llibre en català. 

Més de 8.500 persones han participat al sorteig “Coneixes les biblioteques municipals?” que es va realitzar del 26 d’agost al 5 de setembre a través dels comptes d’Instagram, Twitter i Facebook de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Els cinc guanyadors han obtingut un val de 60 euros cadascun per comprar llibres a La Setmana del Llibre en català que se celebra des del passat dia 9 i fins al 18 de setembre.

La Biblioteca Pública de Missoula, Montana (Estats Units) ha obtingut el premi a millor biblioteca pública del món de l’any 2022 per la seva bellesa arquitectònica que connecta amb el seu entorn per crear espais dinàmics d’interacció. El premi l’atorguen anualment l’IFLA (Federació Internacional d'Associacions de Bibliotecaris i Institucions) i l’empresa de software danesa Systematic.

El periodista especialitzat en drets humans i cooperació al desenvolupament, Dani Vilaró i l’editora i escriptora, Laura Huerga, són els encarregats d’encetar el nou curs del cicle ‘Altres Veus’. En aquesta nova edició les conferències i debats es realitzaran a diferents biblioteques de la Xarxa i es tractaran temes com la censura en l’art a Espanya, els límits a la llibertat en la creació o la persecució judicial a l’art.

Go top

Destaquem

En el marc del projecte “Parcs i biblioteques...naturalment!” de la Diputació de Barcelona, la Biblioteca de Tordera ha dissenyat un petit espai ple de lectures sobre diferents aspectes de la natura que es troba ubicat a la Masia Rural de Can Pica a Hortsavinyà. D’aquesta manera els visitants del Parc del Montnegre i el Corredor poden gaudir d’una petita biblioteca amb tota la bibliografia vinculada a l’espai que els envolta.  

Del 27 de juny al 28 d’agost, 1.500 infants d’entre vuit i setze anys, usuaris de prop de 223 biblioteques públiques de Catalunya, han participat en el concurs Llegir té premi, organitzat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya per fomentar la lectura. El concurs s'ha organitzat en tres categories, de 8 a 11 anys, de 12 a 16 anys i per equips. Dos equips de la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès s’han proclamat vencedors en la segona i tercera etapa del concurs.

La Biblioteca Vapor Vell ha estat guardonada amb un Premi Altaveu per convertir-se en les darreres dues dècades en un espai de referència de documentació i divulgació musical contemporània. Els Premis Altaveu són una cita clàssica del calendari musical on es reconeixen artistes, entitats i iniciatives que han enriquit de forma destacada la música del nostre país durant l’any.

Go top

Recursos

La Gerència de Serveis de Biblioteques, a través de la secció de Biblioteca Pública de la IFLA, ha participat en els treballs d’elaboració del nou manifest de Biblioteca pública d’IFLA-UNESCO que es va aprovar el passat 27 de juliol a Dublín i que configurarà un instrument per a posicionar les biblioteques com agents del desenvolupament sostenible.

Ja es poden consultar els resultats de la Jornada Biblioteques Unesco 2022, que es va celebrar el passat 17 de juny a Gavà sota el lema “Localitzant els ODS”. L’objectiu principal d’aquesta jornada va ser oferir als professionals del sector un espai de reflexió i de debat sobre la incorporació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en el dia a dia de les biblioteques i, per extensió, del sector cultural.

Comença el curs i és un bon moment per assumir nous reptes. Des de la Biblioteca Virtual t’expliquem com fer el canvi a una vida més sostenible a través de petites accions amb què estalviaràs diners, guanyaràs en salut i cuidaràs del medi ambient. I tot això ho pots fer amb una banda sonora específica, et presentem un recull de cançons que parlen de la protecció del nostre planeta. I pels que encara estan de vacances us proposem visitar els fars més bonics del país.  

Go top

L'article

Parlem amb Mireia Martínez Bailón, tècnica auxiliar de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar que aquesta setmana ha estat guardonada amb el Premi Carme Romaní convocat pel Grup de treball Bib Botó del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya (COBDC) per la creació del perfil d’Instagram @gometsicolors

Go top

Agenda

La traductora i escriptora Carlota Gurt és la primera convidada del curs del Club del llibre, el cicle de trobades amb escriptors a les biblioteques promogut per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de diverses editorials.

Dia: 29 de setembre
Hora: 19 h
Lloc: Sala La Canal de Tona.
Adreça: Carrer Antoni Figueras, 23. Tona

El dia 30 de setembre tornen els cafès científics a la Universitat de Barcelona que s’organitzen amb motiu de la celebració de la Nit Europea de la Recerca (European Researchers’ Night), que, sota el lema “Recerca pel canvi”, vol oferir tot un seguit d'activitats de promoció de la recerca.

Dia: 30 de setembre
Hora i lloc: Segons el col·loqui
Cal inscripció prèvia

La Biblioteca Central de Santa Coloma de Gramenet rebrà l’escriptor i traductor Alejandro Palomas. Si us va enamorar la seva exitosa trilogia Una mare, Un gos i Un amor (Premi Nadal 2018) i la seva darrera novel·la Un país amb el teu nom, no us perdeu l'entrevista que li farà la també escriptora Sílvia Cantos. 

Dia: 6 d’octubre
Hora: 18:30 h
Lloc: Biblioteca Central de Santa Coloma de Gramenet
Adreça: Jardí Can Sisteré, s/n. Santa Coloma de Gramenet

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web