Butlletí Bibliosfera
octubre 2022 - #163
Ir arriba

Notícies

La nova Biblioteca Pilarin Bayés de Vic que s’erigeix com a nou pol d’atracció cultural de la ciutat i amb la que es consolida el nou model de servei bibliotecari de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona (XBM), s'ha inaugurat el 7 d’octubre amb un acte encapçalat pel diputat de Cultura de la Diputació, Joan Carles Garcia Cañizares, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.

L’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona ha rebut aquesta setmana la visita d’una delegació de representants del Consell Regional Oriental de Malta amb l'objectiu conèixer diferents iniciatives de gestió cultural en el territori. La delegació maltesa ha pogut conèixer el servei de Bibliobús, un servei propi de la corporació que garanteix l’accés al sistema públic de lectura als municipis petits.

El 6 d’octubre s’ha celebrat a la seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona la “3a Jornada Ciència Oberta, Biblioteques i Ciència Ciutadana” amb l’objectiu de destacar el rol de les biblioteques i el seu entorn personal com a agents implicats en els diferents àmbits i processos relacionats amb la ciència oberta. El nou model de biblioteca XBM, i els projectes “Llegim el riu” i “L’Apiteca” han estat algunes de les experiències de la XBM que s’han presentat. 

Un any més, la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès, amb el suport de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, convoca una nova edició del Concurs de Microrelats  "La Microbiblioteca" amb l’objectiu de promoure la creativitat literària i fomentar la difusió del gènere del microrelat. El concurs es desenvoluparà entre els mesos d'octubre de 2022 i maig de 2023.

Ir arriba

Destaquem

Ja podeu consultar les setanta-nou crítiques cinematogràfiques elaborades pels participants del projecte Escriure de cinema impulsat per la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’escola La Casa del Cine que han treballat des de les biblioteques en aquests darrers mesos. En aquesta tercera edició han escrit sobre la forma com el cinema ha parlat de l’amor.

Aquesta tardor han començat les activitats de la nova edició del  projecte Llegim el Riu  per  promoure la recerca participativa als municipis de l'entorn del riu Llobregat per afavorir-ne el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció. En aquesta edició s’han sumat nous municipis com Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Olesa de Montserrat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Fruitós del Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Pere de Riudebitlles.

Noms de les arts escèniques i la comunicació conviden a visitar els museus locals de la demarcació de Barcelona amb els nous vídeos de «Museus a escena» que s’han presentat aquest octubre amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni. Aquests vídeos estan protagonitzats per noms de l’escena i la comunicació de Catalunya, vinculats al municipi o la comarca on pertanyen els museus que presenten, i que ens conviden a visitar el patrimoni cultural del territori amb un format innovador.

Ir arriba

Recursos

Ja podeu consultar el document “Política de desenvolupament de la col·lecció de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona”, un document informatiu i de referència per a les biblioteques públiques i bibliobusos que formen part de la Xarxa de Biblioteques Municipals, per als professionals bibliotecaris en general i per als gestors culturals i responsables polítics municipals.

La tardor ja és aquí i tan grans com petits podran gaudir d’aquesta època de l’any. Per als que no poden estar quiets a casa recomanem l’especial del prestatge de turisme per descobrir la màgia dels boscos. Pels que volen estar saludables, el contingut sobre les propietats nutricionals del raïm. I per als més petits torna l’especial de Tardor del Gènius amb un munt de propostes i recomanacions.

Ir arriba

Agenda

Aquesta tardor visiten el Club del Llibre els autors Toni Cruanyes, Alejandro Palomas, Jenn Díaz, Nèstor Luján i Sergi Belbel.  El Club del Llibre és el cicle de trobades amb escriptors a la Xarxa de Biblioteques Municipals promogut per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de diverses editorials.

Consulteu els horaris aquí

En el proper "De Paraula, diàlegs amb autors" la periodista Núria Garcia conversarà amb Anna Rodríguez Ximenos, autora del llibre Vidas lentas amb el que la psicòloga busca donar visibilitat a pacients psiquiàtrics i professionals de la salut mental.

Dia: dimecres 19 d’octubre
Hora: 19.00 h
Canal: perfil d’Instagram de la Xarxa de Biblioteques Municipals @bibliotequesxbm

En el marc de  la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, l’escriptora i psicòloga Anna Ximenos dinamitzarà aquest club de lectura per analitzar el llibre Tot el que em cal ja ho duc a dins de Rupi Kaur.

Inici del club de lectura: divendres 21 d'octubre
Trobada virtual: dijous 3 de novembre, a les 19 h
Inscripcions

L’autora Maria Escalas serà la dinamitzadora d’aquest club de lectura que comentarà la seva novel·la Sara i els silencis. Un llibre ple de música que narra la història d’una dona que reprèn la composició d’una obra inacabada que volia dedicar al seu pare.

Inici del club de lectura: dilluns 24 d'octubre
Trobada virtual: dijous 10 de novembre, a les 19 h
Inscripcions

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web