Butlletí Bibliosfera
gener 2023 - #166
Ir arriba

Notícies

El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, i l’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll i Ventura, van inaugurar el passat 17 de desembre, la nova biblioteca del municipi. Hereva de l’antiga Biblioteca municipal Mn. Joan Avinyó, el nou equipament s'adapta a la seva comunitat com un instrument educador.

Aquest 2023 encetem un nou programa que neix amb la voluntat de promoure la relació entre lectors en català dels diferents territoris de la llengua. Les primeres activitats del programa són un Club d’escriptura virtual i un joc interactiu que rep el nom d’El Tresor de Jaume I.

Ara que comença l’any 2023 és un bon moment per mirar enrere i veure quines han estat les propostes literàries que més han agradat al lectors o, si més no, les que més s’han prestat a la Xarxa de Biblioteques Municipals durant l’any 2022. La darrera novel·la de Julia Navarro, De ninguna parte, se situa en primera posició. La segueix la història coral sobre la reconciliació de Sílvia Soler, Nosaltres, després. Finalment trobem el Premi Planeta 2021, La Bestia, escrita per tres homes sota el pseudònim de Carmen Mola.

Del 14 al 17 de febrer de 2023, l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona organitza les jornades Cultura: Versió 2050, quatre sessions en què diferents experts debatran sobre els reptes de futur que ha d'afrontar la cultura. L'objectiu és aportar reflexions i criteris que ajudin a bastir un consens a llarg termini entre tots els actors que conflueixen en l'activitat cultural i que serveixin per establir grans directrius per impulsar la cultura al nostre país.

Programa

Inscripcions

Ir arriba

Destaquem

L’escriptor suec d’origen grec, Theodor Kallifatides, conversa amb Montserrat Camps, professora de filologia grega de la Universitat de Barcelona i traductora al català d’una gran part de la seva obra. L’entrevista, dirigida per la directora de la Biblioteca La Muntala de Sant Vicenç de Montalt, Antònia Caño, s’endinsa en l’obra d’aquest autor que s’ha traduït a més de 20 llengües i junts ens descobreixen els secrets per a fer una traducció el més acurada possible.  

“Desxifrant les imatges” és el nou laboratori bibliotecari que ha presentat la Biblioteca Maria Àngels Torrents i Rosés de Sant Pere de Riudebitlles. El canvi d’hàbits en el consum cultural ha provocat que la gran part dels continguts que consumeixen els adolescents sigui en format imatge, ja sigui estàtica o en moviment. A través d’aquests tallers es vol reflexionar sobre el consum audiovisual i com els afecta emocionalment.

Ir arriba

Recursos

La Diputació de Barcelona publica el nou Catàleg de serveis per al 2023 amb tots els recursos econòmics, materials i tècnics que la corporació posa a disposició dels governs locals de la província. L’edició d’enguany posa a disposició dels ens locals 359 recursos, set dels quals són prestats directament per la Gerència de Serveis de Biblioteques.

Ara que tot just acabem d’estrenar un any nou us fem una proposta musical: rebobinar i redescobrir grans àlbums que enguany compliran cinquanta anys. Van ser publicats el 1973, un any marcat per una altra crisi energètica (la del petroli) i una altra guerra (la de Vietnam). També volem celebrar els 75 anys del naixement de l’escriptora Carme Riera fent un repàs de totes les obres que pots trobar a les biblioteques. Pels petits de la casa, ja teniu disponible el Calendari 2023 que enguany està dedicat a Copèrnic.

Ir arriba

Agenda

Aquest gener obrim nous clubs de lectura virtuals. En el primer, l’autora Pilar Codony comentarà la seva obra Distòcia que va rebre el premi Documenta 2021. En el segon, ens endinsarem dins la novel·la Amor i enyorança de Theodor Kallifatides de la mà de la traductora, Carolina Moreno Tena.

Consulta les dates i com inscriure’s aquí.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web