Butlletí Bibliosfera
febrer 2023 - #167
Anar a dalt

Notícies

El proper 22 de febrer de 2023, la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona organitza la jornada Compartim el Model XBM de biblioteca pública. L’objectiu és compartir amb regidors i tècnics municipals de l’àmbit de la cultura aquest model que marca les línies i els eixos estratègics sobre els quals pivotarà el servei de biblioteca en els propers anys perquè l’adaptin d’acord amb el seu entorn i així, afavorir la connexió de les biblioteques públiques amb la seva comunitat.

El jurat dels premis Ciutat de Barcelona ha acordat per unanimitat atorgar el premi en la categoria d’Arquitectura, urbanisme i disseny a Suma Arquitectura (Elena Orte i Guillermo Sevillano) per la Biblioteca García Márquez. Aquest equipament, situat al districte de Sant Martí de Provençals de Barcelona i que homenatja amb el seu nom l’escriptor colombià Gabriel García Márquez, és un edifici d’inspiració nòrdica.

Despertar l’interès per les carreres científiques i tecnològiques, visibilitzar la dona científica, trencar estereotips en aquest àmbit o donar a conèixer figures femenines referents són alguns dels objectius pels quals, cada 11 de febrer, es commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Amb aquest motiu et proposem recursos que podràs trobar a la Xarxa de Biblioteques Municipals on la dona és la protagonista i així reconèixer el paper clau que juguen les dones en la ciència i la tecnologia.

En plena festa del Carnestoltes t’oferim una selecció de recursos sobre turisme, cuina, tradicions... vinculats a aquests dies de disbauxa i alegria. També hi trobaràs l’especial que hem preparat per als més menuts des del portal infantil Gènius.

Anar a dalt

Destaquem

La Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès impulsa el projecte Desmuntem les fake news d'alfabetització mediàtica i d'ús correcte de les fonts d’informació per combatre les notícies falses. El projecte es materialitza amb una oferta formativa dirigida a joves i adults i s'implementa en una quinzena de biblioteques de les comarques del Penedès i Garraf. 

El Goethe-Institut de Kiev, a través de la delegació de Barcelona, ha fet donació a la Xarxa de Biblioteques Municipals de 50 llibres infantils en ucraïnès. Aquesta donació s’ha distribuït en 3 lots de llibres que es faran arribar a 3 biblioteques de la XBM: la Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú, la Biblioteca Joan Coromines del Masnou i la Biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella.

En el marc de la celebració del 10è aniversari del seu emplaçament actual, la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels ha portat a terme un procés participatiu obert a la ciutadania. L’objectiu era apropar-se, conèixer i establir un diàleg per fer participar tant usuaris com no usuaris en la construcció de l’evolució de l’ADN de la biblioteca, és a dir, quin és el camí a seguir els propers anys, i fer de la biblioteca un espai per a descobrir, aprendre, crear i compartir.

Anar a dalt

Recursos

Ja podeu consultar totes les exposicions que itineraran aquest 2023 per les biblioteques de la Xarxa. Aquest programa d’exposicions monogràfiques vol abastar temes d’actualitat, històrics, educatius o literaris, entre d’altres. L’objectiu és  despertar l'interès dels usuaris per aquests temes dels quals les biblioteques posseeixen informació bibliogràfica i documental. Sovint s’acompanyen de mostres bibliogràfiques, guies de lectura i activitats relacionades.

Barcelona es va convertir per uns dies en la capital europea del crim de tinta i paper amb una nova edició del festival BCNNegra. Si t’has quedat amb ganes de més i vols esbrinar els detalls dels assassinats i xantatges del teu barri, no vagis a la policia, ves a la teva biblioteca! Trobaràs el millor d’aquest gènere en forma de novel·la, música, còmic i teatre a la Biblioteca Virtual.

Anar a dalt

L'article

Per Anna Miralles, Directora de la Biblioteca Enric Miralles de Palafolls

Anar a dalt

Agenda

Aquest febrer comencem dos nous clubs de lectura virtuals. En el primer, de la mà de la pròpia autora, Anna Manso, ens endinsarem en l’obra Un cor de neu. En el segon, l’autor Esteve Miralles comentarà la seva novel·la El meu Amic que va rebre el premi Ciutat de Barcelona en la modalitat de Literatura Catalana.

Consulta les dates i com inscriure’s aquí.

El proper 27 de febrer tindrà lloc la jornada professional Biblioteques de Barcelona 2030: dret a la lectura, a l'accés a la informació i al coneixement; foment de les pràctiques creatives i de la participació comunitària.

Dia: dilluns 27 de febrer
Hora: 9:30 a 13:30 h
Lloc: Biblioteca Jaume Fuster (Pl. Lesseps, 20-22, Barcelona)

Per participar és necessària la inscripció prèvia.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web