Butlletí Bibliosfera
abril 2023 - #169
Ir arriba

Notícies

Aquest mes d’abril la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ha posat en marxa un nou servei de lectura pública pels municipis petits de la demarcació. El nou servei de bibliobús es prestarà amb dos vehicles més lleugers i adaptats que podran accedir als pobles més allunyats del Berguedà, l’Anoia i el Bages, sigui quin sigui el seu nombre d’habitants.

Aquest mes d’abril, mes del llibre i la lectura, la Xarxa de Biblioteques Municipals posa en marxa un nou canal de Pòdcast BibliotequesXBM que dona veu als professionals de la XBM que treballen coordinadament per impulsar projectes innovadors a les biblioteques. El programa podcast comunitatXBM vol ser una referència útil per ordenar el debat, i construir des dels testimonis , converses i experiències, una XBM oberta i plural.

El passat 3 d’abril el Bibliobús El Castellot  va visitar el centre de justícia juvenil Oriol Badia, a Guardiola de Font-rubí. Els joves van poder consultar publicacions i revistes, gaudir d’una activitat de construcció d’instruments musicals i fer-se el carnet de la biblioteca.

A la nostra secció “L’article”, l’equip del Bibliobús El Castellot format per Josep Torreguitart i Marina Llobet ens expliquen com van viure aquesta experiència amb els joves que ja van poder fer el seu primer préstec.

Ir arriba

Destaquem

Ha començat el compte enrere per celebrar el Sant Jordi 2023 i les biblioteques no podien ser menys.

Vols agafar idees per celebrar un bon Sant Jordi? Aquest any per Sant Jordi els professionals que treballen a les biblioteques de la Xarxa fan rodar els expositors per recomanar-te la millor lectura per aquesta diada.

Aquest abril el bibliobús Pedraforca celebra el cinquantè aniversari de la seva posada en funcionament. Es tracta del servei de bibliobús més antic dels que actualment circulen a Catalunya.

Inaugurat el 1973 per la Diputació de Barcelona es va posar en funcionament per donar servei a les poblacions rurals que no disposen d'una biblioteca pública i va començar amb un vehicle cedit per la Dirección General de Archivos y Bibliotecas del Ministeri de Cultura.

Ir arriba

Recursos

Aquest any l’escriptor de literatura infantil i juvenil Josep Vallverdú farà 100 anys. Des del portal infantil Gènius s’ha fet un especial per apropar als més petits la figura d’aquest autor prolífic i versàtil que va crear en Rovelló, el gos més famós de la literatura catalana. Celebrem aquest aniversari tan especial fent un recorregut per la seva obra que es pot trobar a les biblioteques de la Xarxa.

Ubicat a la Biblioteca Elisenda de Montcada, a Montcada i Reixac, el Centre de Documentació del Parc de la Serralada de Marina ha elaborat un blog en què de manera molt gràfica es pot consultar tot el fons bibliogràfic relacionat amb el Parc. Entre d’altres, s’hi apleguen nombroses guies, contes, monografies així com els volums corresponents a les Trobades d’Estudiosos.

Ir arriba

L'article

Per Josep Torreguitart i Marina Llobet, equip del Bibliobús El Castellot.

Ir arriba

Agenda

Aquest mes d’abril visiten el Club del Llibre les autores Elisenda Roca i Dolores Redondo. 

Dies: 20 d’abril (Elisenda Roca) i 21 d’abril (Dolores Redondo)
Hores: 19 h (Elisenda Roca) i 18:30 h (Dolores Redondo)
Llocs: Teatre Eliseu de Roda de Ter (Elisenda Roca).
Centre Cultural Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí (Dolores Redondo). Per accedir a aquest acte cal obtenir una entrada.

En aquest taller abordarem l’encaix de les biblioteques en un context d’emergència climàtica, presentarem bones pràctiques de sostenibilitat i oferirem algunes eines i recursos. L’objectiu és incorporar aquesta nova manera de fer a tots els àmbits de les biblioteques: des de la gestió del fons documental, les activitats o els serveis als usuaris, fins els petits gestos del dia a dia.

Dia: 28 d’abril
Hora: de 10 h a 13 h
Lloc: Centre d'Estudis i Recursos Culturals (CERC). C/ Montalegre, 7. Pati Manning. Barcelona.
Inscripcions

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web