Butlletí Bibliosfera
maig 2023 - #170
Anar a dalt

Notícies

Aquest esdeveniment multitudinari que passa simultàniament a les biblioteques per fomentar la lectura entre el públic infantil, enguany compta amb el popular personatge del Titó com a prescriptor. Organitzada pel canal SX3 de TV3 i amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i el Consorci de Biblioteques de Barcelona; la Supernit se celebrarà el 19 de maig en 220 equipaments d'arreu del territori.

Com podrien actuar les biblioteques davant  del  repte  global  de la sostenibilitat? Quins recursos tenen aquests equipaments per afrontar l’estat d’emergència climàtica? Com poden reduir els seus professionals l’impacte mediambiental en les seves accions laborals diàries? Aquestes i altres qüestions es van abordar el passat 28 d’abril al Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona durant la jornada de presentació del projecte Laboratori de transició ecològica.

Ja es pot consultar el nou pòdcast que hem publicat: Biblioteques per la sostenibilitat.  En aquest capítol, la cap de l'Oficina Tècnica d'Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona, Blanca Martínez; la directora del Museu de la Vida Rural a L'Espluga de Francolí, Gemma Carbó; i l’ambientòleg Xavi Sabaté debaten sobre com les biblioteques públiques poden seguir treballant per desenvolupar tot el potencial per reduir l’impacte ambiental de la seva activitat diària.

Dues biblioteques de la XBM s’han postulat per a convertir-se en la millor biblioteca del món de l'any 2023. Són la Gabriel García Márquez de Barcelona i la Pilarin Bayés de Vic. Totes dues aspiren a obtenir aquest premi que atorga anualment  l’IFLA (Federació Internacional d'Associacions de Bibliotecaris i Institucions). Més enllà del valor arquitectònic dels seus espais, aquests equipaments representen una nova manera de viure les biblioteques.

Aquest mes de maig ha començat una nova edició d’aquest projecte que permet experimentar la intel·ligència artificial a les biblioteques públiques a través de tallers interactius. Fins el proper setembre es realitzaran vuit sessions on es plantejarà l’aplicació d’aquesta tecnologia en el camp de la mobilitat, la salut, la indústria, el medi ambient, l’educació, l’art o la cultura.

Anar a dalt

Destaquem

El programa “Salut mental” de la Xarxa de Biblioteques Municipals neix amb l’objectiu de sensibilitzar la població en general i fer visible l’Alzheimer i la demència a través d’un programa d’activitats culturals a les biblioteques adreçades a persones grans amb malalties mentals i els seus familiars i cuidadors. A través de xerrades, conferències i tallers les biblioteques aborden aquest tema de creixent importància en la nostra societat.

Un any més, la XBM dona suport a la campanya “I tu, què tries?” impulsada per la Coordinadora de comerç just i finances ètiques (LaCoordi) amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just que se celebra el 13 de maig. Aquest dia és una data per donar a conèixer els principis d’aquest moviment i promoure sistemes de producció, comerç i consum respectuosos amb els drets humans i amb el planeta.  Les biblioteques s'han sumat a aquesta efemèride per esdevenir espais de reflexió i de propostes alternatives de consum.

La Xarxa de Biblioteques dona suport a la 17a edició del Concurs de Relats Curts de TMB per donar visibilitat als milers d’històries que passen cada dia en els trajectes en transport públic. La temàtica del concurs és lliure, però en el relat ha d’aparèixer algun transport o escenari de TMB (el metro, el bus, el Barcelona Bus Turístic, el Telefèric de Montjuïc o el Funicular de Montjuïc). És a dir, totes les categories del concurs tenen com a fil conductor els transports públics de TMB.

Anar a dalt

Recursos

El 22 de febrer de 2023 es va celebrar una jornada per compartir el Model XBM de biblioteca pública amb regidors i tècnics de cultura de la demarcació de Barcelona. La jornada va tenir dues parts diferenciades, una primera en format de conferència i taula rodona i una segona part que corresponia a una dinàmica de treball compartit. Ja podeu consultar el resum de la primera part que també està disponible de manera íntegra aquí.

El programa de TV3 “Quan arribin els marcians” va entrevistar la gerent del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Marta Cano, per explicar el nou model de les biblioteques de la Xarxa. Sota el títol A la biblioteca llegeixo, canto, cuino i ballo el reportatge se centra en aquests espais que han deixat de ser magatzems de llibres per oferir als usuaris l’oportunitat de formar part d’una comunitat participant en activitats molt diverses.

Anar a dalt

L'article

Per Ramon Dordal Zueras, cap de la Secció de Suport a l'Activitat Econòmico-Financera Municipal del Servei de Programació de la Diputació de Barcelona i Antoni Feliu, cap de la Unitat d'Estadístiques i Qualitat de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Anar a dalt

Agenda

El proper 23 de maig se celebra la Jornada Internacional GLAM+Wikiverse+GENDER. Durant la sessió es podrà gaudir de diferents conferències que exploren les possibilitats dels projectes Wikimedia en el món de biblioteques, arxius i museus amb perspectiva de gènere. Podeu consultar el programa aquí.

Dia: 23 de maig
Hora: 9:30 h -13:30 h
Lloc: Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals, Universitat de Barcelona (UB)
Inscripcions

Inspirada en el projecte d’alfabetització mediàtica SMILES, s’ha produït una exposició dirigida a joves que té com a objectiu donar eines per a la lluita contra la desinformació. L’exposició es pot visitar fins el 26 de maig al Canòdrom de Barcelona.

Més informació:

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web