Butlletí Bibliosfera
desembre 2023 - #176
Ir arriba

Notícies

Autora: Inma Quesada Autora: Inma Quesada

Autora: Inma Quesada

Autora: Inma Quesada

Els usuaris dels clubs de lectura han tornat a trobar-se de manera presencial després d’uns anys de restriccions socials. Més de mil lectors de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona s’han reunit enguany (22 i 23 de novembre) al Teatre L'Artesà del Prat de Llobregat per gaudir de la representació, en exclusiva, de l'obra de teatre “Instruccions per fer-se feixista”, una obra escrita per Michela Murgia, adaptada per Sergi Pompermayer i dirigida per Miquel Gorriz, amb la traducció de Mercè Ubach, i la interpretació Mercè Arànega.

El passat 18 de novembre, Aiguafreda va inaugurar la nova biblioteca, ubicada a l'edifici de "Les Escoles Velles", que li donen nom. L’acte va estar encapçalat per l’alcalde del municipi, Miquel Parella, i va comptar amb la participació de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, la diputada adjunta de Cultura de la Diputació de Barcelona, Aïda Llauradó, i el director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura de la Generalitat, Francesc Serra.

El còmic és un gènere narratiu que utilitza una successió de vinyetes amb il·lustracions i text per tal d'explicar una història i per segon any consecutiu aquest gènere superarà el milió de préstecs a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. El 2022 es va arribar al milió de préstecs i aquest 2023 es confirma la tendència i cada mes es presten cent mil còmics a les biblioteques de la província de Barcelona.

En aquest nou pòdcast diferents conductors de clubs de lectura de les Biblioteques XBM expliquen la seva experiència. Els grups poden arribar a ser bastant heterogenis. Hi poden compartir lectures persones, amb punts de vista molt diferents davant de temes universals, amb visions contràries. Vehicular aquesta heterogeneïtat per suggerir claus de lectura i interpretació de les obres llegides, a més d’obtenir converses fluides, interessants però també respectuoses i argumentades, és un dels reptes de les persones que hi ha al capdavant d’un club de lectura.

Aquest novembre els bibliobusos Montserrat i Tagamanent celebren el seu 25è aniversari, sense oblidar que a l’abril d’enguany vam commemorar els 50 anys del bibliobús Pedraforca. El bibliobús Montserrat apropa la cultura a 13 nuclis de població en 12 municipis d’entre 300 a 3.000 habitants, de les comarques de l’Anoia. Mentre que el bibliobús Tagamanent apropa també la cultura a 12 municipis d’entre 300 a 3.000 habitants de les comarques del Moianès, el Vallès Oriental, Osona i el Lluçanès.

La Biblioteca Pilarín Bayés de Vic ha estat guardonada com a “Biblioteca de l’any” 2023 pels prestigiosos premis d’arquitectura i disseny de la plataforma digital Archello. Un premi reconegut pel jurat i pel vot del públic simultàniament. Els Archello Awards són un programa de premis global que reconeix els millors projectes d'arquitectura i productes de construcció del món.

Ir arriba

Destaquem

El passat 4 de novembre es va celebrar la primera edició de Biblioteca Humana de L’Hospitalet a la Biblioteca La Florida del barri de Les Planes, una iniciativa nascuda a Dinamarca l’any 2000 que pretén crear un marc segur per a converses personals que ajuden a desafiar els prejudicis per combatre la discriminació, prevenir conflictes i contribuir a una major cohesió humana superant les diferències socials, religioses i ètniques.

Els professionals de la Xarxa de Biblioteques Municipals van anar a l’Institut del Teatre per a visitar el Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques. Els assistents van veure la seva biblioteca i van conèixer l’organització dels diferents fons que es troben a l’arxiu i a la reserva. També van poder gaudir de l’exposició La Memòria de les Arts que posa en  valor la tasca de conservació, documentació i difusió que fa gairebé cent anys que es porta a terme a través d’un viatge en el temps que abasta més d’un segle i que parla dels escenògrafs, de la dansa, del text i dels actors.

Ir arriba

Recursos

Com cada any, quan s'acosta el Nadal, la Xarxa de Biblioteques Municipals presenta un monogràfic especial a la Biblioteca Virtual i al portal infantil Gènius. A l’especial hi trobareu recomanacions de llibres, música o receptes de cuina adients per l’època; un repàs pels costums i tradicions més típiques o suggeriments per fer turisme. A més aquest any de la mà dels conductors i dinamitzadors dels Clubs de Lectura de la XBM us hem preparat un recull de recomanacions de novel·les per regalar i llegir durant les festes.

Autor: Oriol Clavera Autor: Oriol Clavera

Autor: Oriol Clavera

Autor: Oriol Clavera

La Xarxa de Biblioteques Municipals i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona en el marc del programa Parcs i biblioteques..., naturalment! estrenen el projecte “El Montseny a la motxilla”. Aquest projecte és una proposta lúdica i educativa pensada per a les famílies, amb nens de 3 a 12 anys, amb l’objectiu principal de difondre i donar a conèixer el Parc Natural del Montseny.

Ir arriba

L'article

Ir arriba

Agenda

No et perdis la darrera conferència d'Altres Veus- Parlem d'Energia. Aquest cop reflexionarem sobre com combatre la precarietat de l’energia.

  • Conferenciant: Laia Tarradas
  • Organitza: Biblioteques de Badalona
  • Data i horari: 20 de desembre a les 19 hores.
  • Lloc:  AAVV Morera (Avinguda Prat de la Riba, 93. Badalona)

Enguany La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio es fa el diumenge 17 de desembre i està dedicada a la salut sexual i reproductiva. Les biblioteques, un any més, se sumen a la campanya de difusió i sensibilització social i, fins al dia del programa, oferiran sessions informatives sobre àmbits tan necessaris com la prevenció, el diagnòstic i el tractament d'aquestes malalties. 

Per a més informació consulta l'Agenda d'activitats i/o pregunta a la teva biblioteca.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web