Butlletí Bibliosfera
gener 2024 - #177
Ir arriba

Notícies

Més de 250 bibliotecàries i bibliotecaris van poder gaudir del debat “Converses incendiàries” sobre temes actuals i controvertits del nou model de biblioteca durant la Festa de la XBM, celebrada el 12 de desembre a la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic. Després de quatre anys sense poder fer aquesta trobada, les més de 60 persones jubilades des del 2020 van poder ser homenatjades per la seva dedicació professional a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.  

Ara que comença l’any 2024 és un bon moment per mirar enrere i veure quines han estat les propostes literàries que més han agradat als lectors o, si més no, les que més s’han prestat a la Xarxa de Biblioteques Municipals durant l’any 2023. En primera posició trobem la darrera novel·la de Dolores Redondo, Esperando al diluvio, que ens situa a l’epicentre d’una de les tempestes més importants del segle XX a Bilbao. La segueix Lejos de Luisiana de Luz Gabás, Premi Planeta 2022. Finalment trobem la novel·la policíaca d’Eva García Sáenz de Urturi, El libro negro de las horas, la tercera part de La saga de los longevos.

La Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona va acollir, el 19 de desembre, l'acte de lliurament de la 14a edició dels Premis Bones Pràctiques de Lectura Fàcil. Els Premis han volgut reconèixer i donar visibilitat a quatre iniciatives del territori que fomenten la lectura i afavoreixen l’accessibilitat cognitiva de la població. Entre elles, la iniciativa “Xarxa de clubs LF i Accessibilitat Cognitiva” amb la que col·laboren les biblioteques públiques del Bages.

Acompanyar a les persones per una millor qualitat de vida cap a la plena inclusió i el seu empoderament per fer realitat el seu projecte de vida és l'objectiu de la Fundació Ampans que va voler posar en valor la tasca de les bibliotecàries del Bages en el seu tradicional Concert de Nadal. Ampans i les biblioteques del Bages tenen en marxa deu clubs de Lectura Fàcil, una forma d'adaptació de textos perquè llibres i documents siguin comprensibles per a tothom, i que compta amb la participació de més d'un centenar de persones.

Ir arriba

Destaquem

Les biblioteques de l’Alt Penedès i el Garraf engeguen per vuitè any consecutiu el concurs de lectura “Puja al tren!”. L'objectiu d'aquest projecte és fomentar la lectura en la franja d'edat on les biblioteques detecten que davallen els hàbits lectors.
Així, el concurs s'adreça a l'alumnat de 4t, 5è i 6è de primària. Cada participant rebrà un mapa literari que l’acompanyarà al llarg de tot el concurs. 

Ja està disponible l’informe de la darrera edició del 20è Cercle de Comparació Intermunicipal de Biblioteques. L’objectiu del Cercle és oferir un espai de reflexió i d'intercanvi per a la millora contínua del servei bibliotecari municipal. Això s’aconsegueix a través de diverses dinàmiques de treball que permeten l’anàlisi de dades i indicadors individuals per a obtenir propostes de millora aplicables a cadascun dels serveis locals que hi participen. La valoració mitjana per part dels participants en els tres tallers va ser molt bona: un 9,2.

Ir arriba

Recursos

Estrenem l’any 2024 amb un munt de bons propòsits i el desig d’assolir nous reptes. Per això volem ajudar-te a detectar quines són les teves competències personals que les empreses poden considerar més importants a l’hora de contractar. També volem celebrar el 75è aniversari d'un mestre de la literatura: Haruki Murakami. Descobreix la seva obra plena de solitud, música i surrealisme.

Ir arriba

L'article

El 18 de juliol de 2022 es va aprovar el nou manifest IFLA/UNESCO de Biblioteca Pública que incorpora els reptes actuals de Biblioteca Pública per garantir l’accés a la informació i el coneixement a tothom i es va presentar en el 87 Congrés de l’IFLA celebrada a Dublín a finals del mateix mes de juliol. Parlem amb Ester Omella, Cap de l’Oficina de Programació Territorial i Avaluació de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i membre de la Comissió responsable de la implementació del Manifest per la Biblioteca Pública de l’IFLA/Unesco d’àmbit internacional.

Ir arriba

Agenda

Gemma Ruiz és la primera convidada d'aquesta any al Club del llibre, el cicle de trobades amb escriptors a les biblioteques promogut per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de diverses editorials.
Dia: dijous 18 de gener
Hora: 18.30 h
Lloc: Casal Cultura (C/dels Oms, 1, Vacarisses)
Organitzen: Biblioteca El Castell de Vacarisses i Biblioteques del Vallès Occidental - Terrassa
Col·laboren: Editorial Proa i Òmnium Cultural

L'Àrea de Cultura presentarà els recursos del Catàleg de serveis 2024 en una sessió presencial que tindrà lloc el divendres 19 de gener a les 9.30 h a l’auditori del CERC (Centre d’Estudis i Recursos Culturals – Pati Manning Carrer Montalegre, 7, Barcelona). El nou catàleg posa a disposició 374 recursos, set dels quals són prestats directament per la Gerència de Serveis de Biblioteques.

Es demana confirmació d'assistència en aquest enllaç.

Més informació

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web