Butlletí Bibliosfera
febrer 2024 - #178
Ir arriba

Notícies

Un centenar de tècnics municipals i responsables dels governs locals de l’àmbit de la cultura van participar en la sessió informativa sobre els recursos del Catàleg de serveis 2024 el passat 19 de gener a l’auditori del Centre d’Estudis i Recursos Culturals, CERC. La gerenta de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Marta Cano, va presentar els recursos destinats a aquests equipaments culturals.

Coincidint amb la Festa Major d'Hivern a Viladecans, el passat 20 de gener la ciutat va celebrar l'aniversari de la seva biblioteca que arriba a aquesta efemèride totalment renovada. La vicepresidenta tercera de la Diputació de Barcelona, Candela López, va acompanyar l'alcalde de la ciutat, Carles Ruiz, durant l'acte de celebració dels 25 anys de funcionament d'aquest equipament que amb més de disset mil carnets és un dels espais de cohesió social més importants de la ciutat.

"Llegim el riu" arriba l'any 2024 a les conques del Besòs i la Tordera. En concret s’han adherit a aquest projecte de ciència ciutadana 12 municipis: Barberà del Vallès, Bigues i Riells, Les Franqueses del Vallès, Malgrat de Mar, Martorelles, Montmeló, Montornès del Vallès, Sant Adrià de Besòs, Sant Celoni, Santa Coloma de Gramenet, Santa Eulàlia de Ronçana i Tordera.

La Mancomunitat Cultural, de la qual forma part la Diputació de Barcelona, posa en marxa el nou portal Ajutscultura.cat que permet accedir a les subvencions culturals de totes les administracions. Aquest sistema es nodreix del Centre d’Informació i Documentació Oficials (CIDO) de la Diputació que bolca les dades ja filtrades per àmbit cultural al portal de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya.

Ir arriba

Destaquem

El 24 de gener la Biblioteca Municipal de Masquefa va ser batejada amb el nom de Maria Carme Junyent Figueras, la lingüista masquefina de renom que ha deixat un llegat inesborrable en l’àmbit lingüístic i cultural tant a la vila com arreu del món. La biblioteca, ubicada dins del recinte de l'edifici històric de la Fàbrica Rogelio Rojo, tindrà a partir d'ara un espai on hi haurà tots els llibres publicats per la lingüista que va morir l’any passat.

La Xarxa de Biblioteques de Terrassa ha estat seleccionada per a participar en el Europe Challenge 2024, una iniciativa que afronta alguns dels reptes europeus més urgents treballant en projectes d'implicació comunitària amb biblioteques d'arreu d'Europa. Terrassa formarà part d'aquesta convocatòria, amb 55 biblioteques participants, en què es treballarà per a la inclusió de persones amb discapacitat en l'àmbit laboral.

Ir arriba

Recursos

Barcelona torna a convertir-se per uns dies en la capital europea del crim de tinta i paper amb una nova edició d’aquest festival que enguany té els espies com a fil conductor. Des de la Biblioteca Virtual hem preparat un recorregut per descobrir el millor d’aquest gènere en forma de novel·la, música, còmic, cinema i teatre.

La Xarxa de Biblioteques Municipals un any més se suma a la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides  l’11 de febrer. La falta de referents femenins té un fort impacte en les aspiracions professionals de les nenes i per això els portals web de la XBM posen a l’abast recursos per fomentar les vocacions en el món de la ciència, l’emprenedoria, la investigació i la tecnologia.

En plena festa del Carnestoltes t'oferim una selecció de recursos sobre turisme, cuina, tradicions... vinculats a aquests dies de disbauxa i alegria. També hi trobaràs l'especial que hem preparat per als més menuts des del portal infantil Gènius.

Ir arriba

L'article

Per Cristina Torremorell de la Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú

Ir arriba

Agenda

Les autores Gemma Ruiz i Laura Gost dinamitzaran els clubs de lectura virtuals d’aquest mes de febrer i  comentaran les seves darreres novel·les premiades:

📗“Les nostres mares” de Gemma Ruiz (inici: 14 de febrer). Inscripcions: aquí

📘“Les cendres a la piscina” de Laura Gost (inici: 16 de febrer). Inscripcions: aquí

El pròxim 2 de març el Bibliobús Pedraforca estrenarà vehicle. El canvi suposa incorporar diverses novetats que milloraran el servei del bibliobús. El nou vehicle ofereix, per exemple, una escala exterior que integra en la seva estructura la plataforma multinivell que permet l’accés a persones amb mobilitat reduïda així com un espai polivalent per realitzar diferents activitats.

Dia: 2 de març
Hora: 12 h
Lloc: Plaça de l’Església de Guardiola de Berguedà

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web