Butlletí l'Aparador
18 de juny de 2018 - #140
Anar a dalt

Portada

L'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona disposa d'un Centre de Documentació i Recursos obert als professionals i al públic en general. Ofereix llibres, documents, revistes i vídeos, especialitzats en temes com el consum. Podeu consultar de quines obres concretes disposen a la pàgina web que acaben d'estrenar.

Anar a dalt

Notícies

Berga: fira sobre intoleràncies i al·lèrgies alimentàries

L'Ajuntament de la ciutat lidera aquesta tercera edició d'AMBSENSE. Entre els actors participants hi ha la DIBA, mitjançant el Servei de Suport a les Polítiques de Consum, que ha impartit una de les xerrades.

Cardedeu: l'OMIC dona a conèixer els drets de les persones consumidores

L'Oficina Municipal d'Atenció al Consumidor i el Servei corresponent de la DIBA han organitzat una xerrada a l'Ajuntament sobre els nostres drets de consum, reclamacions per incidència i en quins supòsits tenim dret a desestiment.

Cubelles: finalitza la campanya ‘Estalviem llum!’

Ha estat impulsada durant aquesta primavera per l'OMIC del municipi i ara ha finalitzat amb l’intercanvi de 160 bombetes incandescents per LEDs. La campanya també ha informat del bo social així com dels drets i deures dels comerciants.

Sabadell: sessió formativa per a alumnes d'ESO

El passat 15 de juny s'ha celebrat el taller "Un cop d’ull al consum" a l’Institut Pau Vila. La sessió, d’una hora de durada, ha consistit en una introducció al món dels drets i deures dels consumidors i dels mecanismes per poder-los exercir.

Vallès Occidental: jornades sobre consum responsable

Des d'inicis d'aquest mes, Ripollet, Montcada, Cerdanyola i Barberà acullen trobades en el marc del  projecte “SSEguim Treballant”. Aquest projecte compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Tallers de consum al Fira Gran

En el marc del saló per a la gent gran de Barcelona, el Servei de Suport a les Polítiques de Consum de la DIBA ha organitzat una sèrie de tallers sobre la gestió del pressupost domèstic.

Tancament de la clínica iDental

L'Agència Catalana de Consum informa dels passos necessaris per denunciar pagaments avançats per treballs no realitzats en produir-se el tancament d'aquesta empresa sense avís previ. Cal recordar que aquests casos sovint es compliquen per la presència de finançament bancari.

El Banc d'Espanya i la CNMV presenten la Encuesta de Competencias Financieras

Entre els resultats d'aquest estudi s'hi contempla que gairebé la meitat dels entrevistats no tenen clars conceptes com inflació o interès compost, el 97% té un compte corrent, el 18% ha contractat algun producte d'estalvi i un 17%  algun préstec  personal o  hipotecari.

Anar a dalt

Materials d'interès

El passat 25 de maig va entrar en vigor el nou reglament europeu de protecció de dades personals. Amb aquest motiu se n'han editat molts materials. Aquí en destaquem un elaborat per l'Agencia Española de Protección de Datos que pot ser especialment útil per a les OMICs i OCICs

Anar a dalt

Normativa

L'esmentada legislació bàsica ha canviat per la Llei 4/2018, de 11 de juny, en el sentit de garantir la no-discriminació de persones usuàries afectades per la SIDA i altres malalties infeccioses que seran concretades en els propers mesos. És una modificació normativa important en camps com les assegurances i les mútues de salut.

El darrer 20 de maig ha entrat en vigor el nou Real Decret que regularà la ITV, tot transposant la directiva 2014/45/UE. Entre les novetats s'hi compta l'abast europeu de validesa del segell, la lectura electrònica dels sistemes de diagnosi del vehicle (OBD) o el dret a una segona inspecció.

El 29 de maig es va publicar el Reglament d’Execució pel qual s’amplia la informació alimentària facilitada al consumidor en relació al país d’origen o el lloc de procedència d’un ingredient primari. Concretament, s’amplia el contingut de l’article 26.3 del Reglament 1169/2011/UE.

Anar a dalt

Consum a Europa

La contaminació per aquest material ha portat a la Comissió a presentar una proposta de directiva destinada a garantir el seu caire reciclable en l'horitzó 2030 i a prohibir productes fins ara habituals com bastonets auditius, palletes de beguda o coberteries de plàstic.

És un concurs interescolar d'abast europeu en el qual es desenvolupen temes de protecció dels consumidors. En aquesta edició els centres educatius han d'organitzar un viatge escolar amb la corresponent planificació pressupostària.
Anar a dalt

Agenda

Les UMIC visitaran 81 municipis el mes de juny

Les Unitats Mòbils d’Informació al Consumidor de la Diputació visitaran aquest mes 81 municipis de la demarcació perquè la ciutadania pugui presentar-hi les seves consultes i reclamacions gratuïtament.

 

27a Escola d'Estiu de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la DIBA

Aquesta edició tindrà lloc des del dilluns 9 al divendres 13 de juliol de 2018 a l'Espai Francesca Bonnemaison. Enguany la temàtica tractada és la perspectiva de gènere en les professions d'Atenció a les Persones.

Taller d'actualització sobre la normativa de protecció de dades en l'àmbit del consum

El proper 4 de juliol se celebra aquesta sessió organitzada conjuntament per l'Agència Catalana del Consum i pel Servei de Suport a les Polítiques de Consum de la Diputació de Barcelona. El taller se centrarà en el nou Reglament Europeu de Protecció de Dades.

Anar a dalt

Consells de consum

Cada vegada que comprem o descarreguem un joc o una aplicació, fora bo verificar si el producte s’adequa a l’usuari final. El sistema de codis PEGI ens pot ajudar en aquesta tasca.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Suport a les Polítiques de Consum

Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública

Passeig Vall d'Hebron, 171 Llars Mundet - Ed. Serradell
08035 Barcelona
Tel. 934 022 143
Fax 934 049 193
sspc.laparador@diba.cat
web de consum