Butlletí Cultura Emprenedora
Curs 2021-2022 -juny
Anar a dalt

A fons

 

El CuEmE contribueix al reaprofitament alimentari i al foment de la biodiversitat

 
  Melmelades de la cooperativa Mà d’infants de Cornellà

Melmelades de la cooperativa Mà d’infants de Cornellà

 

Tanquem l’últim butlletí del curs amb les experiències de dues cooperatives que han utilitzat del Programa per aprofundir en l’educació per al desenvolupament sostenible i teixir aliances al territori i avançar així en els objectius de l’Agenda 2030. La cooperativa Mà d’Infants de Cornellà ha treballat l’ODS 12: consum i producció responsables i concretament a la lluita contra el malbaratament alimentari. La cooperativa Mitja Ametlla de Montornès, creada el curs passat, ha culminat els seus objectius amb una activitat vinculada a l’ODS 15: flora i fauna terrestres.

 
Anar a dalt

Actualitat

 

Entitats col·laboradores ofereixen tallers per preparar la venda al mercat

 
  Taller de publicitat i vendes a Begues

Taller de publicitat i vendes a Begues

 

ASENCAT i SECOT, dues de les entitats col·laboradores del programa CuEmE, han fet tallers a l'aula per ajudar els cooperativistes a preparar la venda dels seus productes. Les tres cooperatives de l'escola Sant Cristòfor de Begues han après tècniques de publicitat i estratègies de venda gràcies a ASENCAT. l a Premià de Mar, les cooperatives de les escoles Sant Cristòfol i El Dofí han assistit al taller "Fem la Venda” impartit per un voluntari de l'associació SECOT.

 
 

L’avaluació ens ajuda a seguir millorant

 
  Eines d'avaluació

Eines d'avaluació

 

Arriba el moment d’avaluar el Programa i començar a preparar l’edició del curs vinent. Com cada any, recollim la visió dels diferents participants per seguir millorant: preguntem al personal tècnic dels ens locals, als equips directius i als docents de les escoles, als membres de les cooperatives, tant individualment com col·lectiva, i a les famílies. En tots els casos demanem la valoració global del programa i propostes de millora, i també preguntem sobre alguns aspectes específics segons el rol que desenvolupen en el programa.

 
Anar a dalt

El kit CuEmE

 

Vídeo-tutorial del Kit CuEmE

 
 

 

Acabem d’incorporar un nou recurs al web del Kit CuEmE. Aquest recurs s’ha creat per ajudar tothom que ho necessiti a navegar pels diferents espais del portal. Es tracta d’un vídeo-tutorial que explica d’una manera molt clara i ordenada com estan organitzats els continguts i els recursos del Kit. Pas a pas, es mostren els diferents espais, menús i rutes de navegació, com també els continguts que hi van apareixent, amb l’objectiu d’oferir als usuaris una guia fàcil de seguir.

 
Anar a dalt

Experiències CuEmE

Preparatius per a la venda de productes

Escola l'Alzina de Molins de Rei

Escola l'Alzina de Molins de Rei

Hi ha molta feina abans de posar els productes en venda: dissenyar cartells i catàlegs, informar a través de les xarxes socials, gravar falques publicitàries i vídeos. La cooperativa Alegria Cada Dia de Sant Pol, per exemple, ha creat un perfil a Instagram des d'on ha comunicat el projecte d'una obra teatral musical. L'alumnat de les escoles José Echegaray i La Mercè de Martorell, han rebut una sessió teòrica per aprendre a crear un anunci de ràdio i després l'han enregistrat. Així mateix, l'escola Les Fonts d'Argentona ha creat un anunci de ràdio. Les cooperatives de Vilafranca han apostat per gravar un vídeo i han comptat amb el suport de l'Ajuntament, que els ha publicat al seu web.

Trobades de cooperatives escolars

Trobada de Cooperatives Escolars del Bages

Trobada de Cooperatives Escolars del Bages

Aquestes trobades, que poden ser municipals o supramunicipals, s'organitzen des dels ens locals amb l'objectiu de fomentar l'intercanvi d'experiències i l'aprenentatge entre les cooperatives. Habitualment s’acompanyen d'un programa d'activitats que treballen els valors de l’emprenedoria i el cooperativisme d’una forma lúdica. La 4a Trobada de Cooperatives Escolars del Bages, celebrada a Callús, va aplegar prop de 600 alumnes de la comarca. Tant a Manresa com a Terrassa, es van fer trobades a l'ajuntament a les quals van assistir l'alcalde i els regidors del municipi i en les quals es van lliurar plaques de reconeixement de la participació de les escoles al Programa. 

Arriba el moment de vendre

Escola Catalunya Sant Adrià del Besòs

Escola Catalunya Sant Adrià del Besòs

Aquest curs s'ha recuperat la venda presencial en diferents espais del territori amb l'ajuda dels ens locals, de vegades coincidint amb dies de mercat o dins de la programació de fires locals. A Mollet del Vallès, Sant Boi, Mataró i Igualada, s'han organitzat mercats de cooperatives per tal de fer una venda conjunta de les cooperatives de cada municipi. L'alumnat de les escoles El Cim, de Teià i Ocata, del Masnou ha venut els seus productes al carrer. I a Viladecans, les cooperatives de l'Escola Palmer i l'Escola Montserratina van muntar paradetes a la Fira de Sant Isidre per vendre els seus productes.

La responsabilitat social

Lliurament de la recaptació a Viladecans

Lliurament de la recaptació a Viladecans

Des del seu origen, les cooperatives acorden destinar part dels beneficis a entitats socials. La cooperativa BisauraCrafts de Sant Quirze de Besora va decidir col·laborar amb una associació de lluita contra el càncer i li van lliurar un xec durant la festa de final de curs. A Caldes de Montbui, l'alumnat de l’Escola El Calderí va aportar més de 200 euros a la protectora d’animals local i a una associació contra el càncer. Viladecans també va organitzar un acte en el qual les 14 cooperatives escolars van lliurar la seva recaptació a entitats socials. La Fundació Mona ha enviat un missatge d’agraïment a la cooperativa ArtEm Satisfets/es, de l’Escola Lluçanès. 

La cloenda

Cloenda CUEME a Perafita

Cloenda CUEME a Perafita

Els actes de cloenda posen punt final a tot un curs dedicat a crear les cooperatives escolars. Un bon moment per reconèixer la feina feta i compartir aquesta experiència amb companys, tècnics, professorat i famílies. El Consorci del Lluçanès va organitzar una gran festa de tancament que va aplegar els i les joves cooperativistes, la comunitat educativa, les famílies, els representants de les ONG i alcaldies i regidories dels diversos ajuntaments del Lluçanès. Amb el lliurament de diplomes a l'alumnat, el Masnou ha tancat aquesta onzena edició del Programa. També és un bon moment per repassar el recorregut de les cooperatives, com fan des de Ràdio Cubelles.

Anar a dalt

En el butlletí vinent parlarem de…

L'arrencada d'un nou curs del CuEmE

Cloenda de les cooperatives escolars de Cedanyola Cloenda de les cooperatives escolars de Cedanyola

Cloenda de les cooperatives escolars de Cedanyola

Cloenda de les cooperatives escolars de Cedanyola

Passat l'estiu, ens retrobarem per iniciar un curs més de Cultura Emprenedora a l'Escola. A l'octubre, us farem arribar el programa de la jornada de posada en marxa, en la qual continuarem explorant les potencialitats del Programa.

Us desitgem molt bon estiu.

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Educació
Àrea d'Educació
Diputació de Barcelona
C/ Comte d'Urgell, 187
Escola Industrial - Edifici del Rellotge, 1a planta
08036 Barcelona
Tel. 934 022 263
 

Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme
Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 11-159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 817

X