Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.10 - Monogràfic I4.0. (setembre 2019) - #10

Indústria 4.0

Indústria 4.0: Una reflexió

Carles Soler

Carles Soler

Ens trobem en un moment de màxima competència en els mercats de productes i serveis. Un excés d’oferta per sobre de la demanda obliga a les empreses a ser excel·lents per guanyar la batalla del mercat. En l'àmbit de la producció, aquesta necessitat va de la mà de les oportunitats que obre la interrelació de diverses disciplines tecnològiques que han esclatat més o menys recentment: la robòtica, la intel·ligència artificial, l’internet de les coses, el núvol, el big data, la fabricació additiva i la realitat augmentada, entre d'altres. És la Indústria 4.0 que està accelerant la transformació no només de la indústria, sinó de tota l’activitat econòmica.

No està enlloc escrit qui guanyarà aquesta cursa, però podem assegurar que per ser vencedor de la revolució de la Indústria 4.0, allò important és ser àgil en els canvis que seran necessaris fer per a oferir productes i serveis d'excel·lent qualitat.

 

La I4.0 és interdependent

La tecnologia ha assolit nivells de complexitat molt elevats. Alhora veiem com les innovacions vénen de la interacció de diverses tecnologies. Accedir a múltiples àmbits de coneixement i a diferents nivells d’experiència és assumible abordant el procés d’innovació amb altres socis, sabent que teixir aliances i prendre decisions amb tercers és tot un repte.

 

La I4.0 és incerta

Els camins de la I4.0 són incerts: ens trobem, com sempre que s’exploren noves oportunitats, en terrenys desconeguts; a més, el mapa del terreny, per interconnectat i global, va mudant contínuament.

Podem tenir una idea d’on venim però no sabem ben bé cap a on anem. El que sí que sabem és que ja no s’aturarà i, per tant, l’esforç ha de ser permanent, inacabable. Aquesta celeritat fa extremadament difícil fer previsions i, per tant, prendre decisions amb els criteris tradicionals de riscos i/o retorns. Amb tot, la temptació d’esperar i deixar que les coses s’aclareixin, que d’altres facin la feina, per sumar-s’hi al darrer minut, no és opció. És un tren que està llançat, que cada cop va més de pressa i al que cada cop és més difícil pujar-hi en marxa.

 

La I4.0 és evolució

Mentre moltes empreses s'enfronten encara a reptes com la millora de la planificació de la producció, la gestió de la cartera de comandes o les pèrdues per defectes, la quarta revolució industrial està damunt nostre, prometent connectivitat, omnipresència, màquines i robots socials, fàbriques virtuals o bessons digitals de les instal·lacions de producció. És important, per tant, avaluar on estem respecte a les tecnologies ja establertes. La Indústria 4.0 pot ser una revolució, però per arribar-hi cal evolucionar des d’estats anteriors.

 

La I4.0 és més que tecnologia

La Indústria 4.0 és, fins i tot abans que tecnologia, persones. Captar-les, motivar-les, retenir-les, seduir-les, és fonamental. I per tenir èxit en aquest aspecte cal transformar les relacions laborals, adaptar-les als interessos i preocupacions actuals. Flexibilitzar els horaris i llocs de treball, contribuir a fer que les persones col·laboradores controlin les seves carreres professionals, posar el focus en l’aprenentatge més enllà del coneixement, escoltar, donar veu i afavorir el seu lideratge en estructures menys jerarquitzades, valorar-les pel seu rendiment i aportació, proposar reptes i donar responsabilitats, compartir l’èxit i la informació, són alguns dels aspectes que s’han de treballar per fer del factor humà la clau de l'èxit de la revolució tecnològica.

Avui encara hi ha més intenció que realitat. L’anticipació de les possibilitats reals de la tecnologia genera l’opinió de què disposem de solucions que en realitat són només conceptes. Però s’hi ha de ser, i això passa per un compromís clar de la direcció i per dedicar recursos. Perquè la primera responsable de la transformació de l'empresa és la mateixa empresa.

 

Carles Soler

Director de Casiopea Robotics, President de la Fundació educaBOT i Membre de la Comissió Indústria 4.0 d’Enginyers de Catalunya

 

Butlletí: e-Indústria
Número de butlletí: N.10 - Monogràfic I4.0. (setembre 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria