Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.10 - Monogràfic I4.0. (setembre 2019) - #10

Indústria 4.0

Com poden innovar les pimes aplicant les tecnologies 4.0?

Jaume Valls

Jaume Valls

Les organitzacions poden iniciar processos innovadors amb objectius molt diversos: nous o millorats productes/serveis, optimització de processos, canvis en el model de negoci. A les petites i mitjanes empreses, sovint els directius i directives saben que innovar és important, però els costa fer-ne una gestió estructurada, atès que en el dia a dia no és fàcil de pensar en el mitjà termini.

Amb l’evolució de les tecnologies 4.0 cal integrar els possibles processos de transformació cap al 4.0 en el marc de les estratègies d’innovació de les empreses. Per això és necessari entendre quin és l’abast del 4.0 en el meu negoci, tenir clar quins són els agents del 4.0 a Catalunya i finalment fer un pla d’acció començant per projectes “fàcils”, “ràpids” i “que segur que la seva implantació serà tot un èxit”, per a després, abordar-ne de més “complexos” i estratègics.

Aquest procés de digitalització és millor fer-lo acompanyat. És clau identificar en quines àrees o activitats les pimes podem incorporar el 4.0 per innovar i com la digitalització ens pot ajudar a diferenciar-nos de la competència, sigui per diferenciació dels productes o automatitzant processos que creïn avantatges en costos.

Un model que podem utilitzar per reflexionar a on innovar és el model dels 10 tipus d’innovacions proposat per la consultora Doblin. El model planteja una visió de l’empresa en tres grans àmbits: innovacions relacionades amb la configuració de l’empresa, innovacions relacionades amb el producte o servei que ofereix l’empresa i innovacions relacionades en l’àmbit de l’experiència del consumidor/client.

Per tant, innovar i aplicar les tecnologies 4.0 és un procés transversal que afecta a totes les àrees d’una organització i la tendència a les empreses és crear organitzacions intel·ligents que integren persones, màquines i sistemes.

 

Jaume Valls

Catedràtic d'Organització d'Empreses de la Universitat de Barcelona

 

Butlletí: e-Indústria
Número de butlletí: N.10 - Monogràfic I4.0. (setembre 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria