Víctor Costa, economista i director VIA empresa
I si fóssim els homes els que patíssim la desigualtat d'oportunitats, salari o pensió de les dones?
Fa només uns dies vaig estrenar-me al moviment #heforshe del Women Evolution Forum on procurava fer un exercici reivindicatiu, d'imaginació i d'empatia. I si fóssim els homes els que patíssim la desigualtat d'oportunitats, salari o pensió de les dones? I si fóssim els homes que fem el 67% del treball de cura a la família? I si fos necessari el Premi Home TIC o el Dia Internacional dels Homes i els Nens a la ciència per visibilitzar-nos?
"Si vols guanyar més diners, posa dones a la teva empresa. Els que s'encaparrin a no canviar això, acabaran fracassant i tancant", assegurava la directora de comunicació d'HP a Sant Cugat, Eva Blanco, en una entrevista a VIA Empresa. Encara més: "Hem passat d'anar de participants a què ens cridin a fer de ponents i això ho hem fet a base de sortir i connectar, que ens vegin, compartir experiències... I això ho hauríem de fer totes les dones". Solidaritat i fraternitat entre dones. Sororitat, "contra viento y marea".
"Molts cops la nova emprenedora ha de lluitar contra el seu propi entorn, les parelles i la família", alerten sovint les germanes i empresàries Imma i Joana Amat d'Amat Immobiliaris. Ho diuen des de l’experiència d’haver-se educat i treballat amb una visió plenament femenina dins un sector majoritàriament masculí. "But, the times are changing", que cantava Bob Dylan.
I els referents també, en clau de gènere. Malgrat barreres de tota mena, les dones han passat a l'acció i crec -molt humilment- que els homes les hem d'ajudar a guanyar aquesta lluita que ens afecta a tots. És la lluita per la igualtat, la llibertat, la justícia i la democràcia. És la lluita de totes, les persones. I ara és l'hora de fer-la més visible que mai.
La tecnologia ens obre un gran ventall d'oportunitats, però també d'amenaces. A la redacció del diari ens preguntem sovint si els algoritmes són capaços de discriminar per una raó de raça, ètnia o sexe. Una qüestió d'ètica digital. Tot i que la resposta segurament la tindrien els seus il·lustres programadors. Precisament per això, s'ha d'incentivar que els ordinadors, la tecnologia o la indústria siguin una cosa de tots. I això també és una qüestió d'educació, valors i intel·ligència col·lectiva.
La fundadora i CEO de Social Car, Mar Alarcón, admet que com a dona li pregunten sovint pels seus fills: "Quants en tens?". En té tres. Ara bé, aquesta pregunta, assegura, no és tan freqüent entre homes emprenedors. "El dia que les dones no ens sentim culpables per estar aixecant una ronda de finançament en lloc d'estar amb els nostres fills...", reflexionava Alarcón durant el Barcelona Startup Congress. Potser, els homes hauríem d’assumir el nostre Mea Culpa i redefinir la nostra masculinitat.
Que què podem fer els homes? Implicar-nos. Interioritzar el feminisme com un moviment per la igualtat. Empatitzar. Despullar-nos de privilegis, prejudicis i pors. "No hi ha democràcia sense feminisme i els privilegis són invisibles per qui els gaudeix", m'assegurava la consultora Mar Gaya en una conversa posterior a una jornada sobre igualtat de gènere organitzada per la Fundació Factor Humà on vaig tenir l'oportunitat de fer de moderador.
No em cansaré de repetir-ho: vaig enamorar-me del feminisme de la mà de la filòsofa Judith Butler. Sóc economista i director de VIA Empresa. Soc home i feminista. Redefinim-nos. I sí, soc dels que creu que cada dia hauria de ser 8 de Març fins que el 8 de Març pugui ser un dia qualsevol. No deixarem de lluitar!
Economista i director de VIA Empresa
Butlletí: e-Indústria
Número de butlletí: N.12 - El 100 x 100 del talent (novembre 2020)
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local