Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.4 - Col·laborem! (octubre 2018) - #4

Projecte x projecte

Programa Ocupació a la Indústria Local: Química, plàstics i afins al Projecte Fent Xarxa

Foto de l'equip del projecte Fent Xarxa

Foto de l'equip del projecte Fent Xarxa

 

 

La col·laboració publicoprivada

contribueix a assolir una inserció 

laboral del 70%.

Llegir més...

 

 

 

El projecte «Fent Xarxa» l’integren els ajuntaments de Terrassa, Barberà, Rubí i Castellbisbal, compte amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i té per objectiu estratègic professionalitzar els sectors químic, farmacèutic, plàstic i afins; generar ocupació de qualitat cercant col·laboracions públic privades amb garanties d’èxit.

 

L’element diferenciador d’aquest projecte és la prospecció i la detecció de necessitats de les empreses, com a base, per tal d’iniciar col·laboracions coherents amb les necessitats del mercat de treball i aconseguir que totes les actuacions del projecte estiguin alineades amb les necessitats del teixit productiu del territori. Per aconseguir-ho s’ha dissenyat una estratègia d’aproximació individualitzada fonamentada en les particularitats i necessitats de cada empresa, promovent l'escolta activa i els espais de col·laboració i coneixement mutu que faciliten establir vincles de confiança i fidelitzar la participació de l’empresa en el projecte.

 

La complicitat i implicació de les empreses en tot el procés és clau per dissenyar i executar accions per millorar l'ocupabilitat de les persones participants i assolir contractacions laborals.

 

Aquesta metodologia de treball és la base per assolir els objectius específics i dur a terme les accions que conformen el programa:

- Formació a mida de qualitat vinculada a la inserció, amb pràctiques no laborals.

- Itineraris d’inserció en base al diagnòstic ocupacional inicial.

- Sessions d’acompanyament a la inserció.

- Foment de les vocacions industrials i sinergies entre les empreses: Xerrades professionals d’empresa, actes de Networtking, accions compartides entre empreses.

- Mapeig i estudi de la indústria 4.0 per analitzar el seu impacte en l'ocupació.

 

Aquest programa suposa una passarel·la molt efectiva per apropar a les persones i empreses del territori. A canvi, el projecte demanda un compromís de participació a ambdues parts: Per part de les persones cerquem la voluntat expressa de formar-se per aconseguir una contractació i amb l’empresa pactem un compromís de participació elevat.

 

L’èxit del programa passa per transmetre a ambdues parts els beneficis que comporta la seva participació: Formar-me i trobar feina – Trobar personal qualificat i format en base a les meves necessitats específiques com a empresa.

 

L’eix vertebrador del projecte són les formacions a mida i podem identificar sis fases diferenciades que es treballen conjuntament amb les empreses:

- Prospecció i detecció de necessitats: Anàlisi del mercat de treball, concertació i realització de visites, seguiment i fidelització.

- Proposta formativa conjunta i acord de pràctiques implicant a tots els i les professionals dels diferents departaments d’empresa que intervenen en totes les fases del projecte.

- Compromís de contractació de mínim el 50% de les persones participants: Totes les empreses han de signar el compromís que confirma la necessitat real de contractar personal.

- Recerca d’alumnat en base al perfil pactat amb les empreses.

- Definició de l’itinerari formatiu conjuntament amb empresa i l'usuari/ària.

- Seguiment amb els tutors/es d’empresa i sessions d’acompanyament a la inserció.

Cada col·laboració formativa pot donar-se amb una o diferents empreses amb necessitats similars, però ambdues tipologies de col·laboració han estat un èxit d’inserció que actualment es situa en un 70% aproximadament.

 

Aquesta és la tercera edició i podem dir que el projecte «Fent Xarxa» ja és un referent al territori. Participen empreses punteres del sector, que veuen una solució a la seva demanda de perfils qualificats, i s’han realitzat més de 200 contractacions de persones amb dificultats per accedir a ocupacions industrials que requereixen formació específica i tecnificada.

 

Carlos Pereira Blanco

Cap del Servei d'intermediació i relació amb empreses

Ajuntament de Terrassa

Fent Xarxa, projecte cofinançat per la Diputació de Barcelona en el marc del programa Ocupació a la Indústria Local

 

 

Butlletí: e-Indústria
Número de butlletí: N.4 - Col·laborem! (octubre 2018)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria