Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.5 - Jo vull ser (desembre 2018) - #5

Presentació

Fomentar les vocacions industrials: un repte que implica a tothom

La manca de relleu generacional en alguns sectors de la indústria comença a tenir efectes en la competitivitat i el creixement de les empreses. Igualment, l’avenç cap a la indústria 4.0 i la transformació digital estan perfilant les ocupacions del futur que requeriran persones amb perfils professionals qualificats que puguin adaptar-se als canvis que el sector industrial vagi generant.

Llegir més...

 

Com destaca la Fundació BCN Formació Professional, estem davant d’un nou escenari on la indústria està sent revaloritzada amb la integració de les tecnologies operatives (industrials) amb les de la informació (corporatives) per tal d’optimitzar els processos de producció millorant el producte i aportant el valor afegit de la personalització segons les necessitats del client i la reducció de costos de producció i distribució.

Les oportunitats d’ocupació que aquest context pugui generar exigeix als diferents agents públics, privats i socials implicats dissenyar i desenvolupar coordinadament accions perquè els i les joves entenguin que la indústria pot ser prou atractiva, ple de projectes reptadors, per desenvolupar la seva carrera professional.

Si no és així, l’augment del desajust entre l’oferta i la demanda d’ocupació present a l’actualitat, podria tenir efectes negatius per a l’economia i la societat en general.  

Aquest butlletí proposa, en primer lloc, reflexionar al voltant de com fomentar les vocacions industrials entre el jovent per contrarestar aquest desajust, en aquest sentit l’Aina Tarabini exposa els tres elements centrals en la construcció de les vocacions que cal considerar per a l’èxit dels programes orientats al seu foment.

A continuació, es mostren experiències i iniciatives que des de diferents dimensions (municipal, supramunicipal; pública, privada, social) s’orienten a fer visible la realitat present i el futur més immediat de la indústria per trencar els estereotips que la població i, especialment, el jovent té en el seu imaginari: la indústria és “bruta”, sorollosa, poc evolucionada, associada a tasques repetitives, amb ocupacions atribuïdes als homes.

I en aquest debat no es pot eludir la qüestió de gènere, encara avui continua la vinculació dels rols de gènere en el mercat de treball on la professionalització es diferenciada clarament entre homes i dones. La indústria 4.0 pot obrir noves oportunitats d’ocupació a les noies si es comunica que en realitat els nous treballs que està creant poden ser ocupats tant per homes com per dones, sense identificació de gènere.  

Aquestes experiències responen al compromís d’unes administracions, entitats, en alguns casos sense competències per fer-ho, i d’uns equips tècnics amb visió estratègica i de futur. Queda encara molta feina per fer, de manera transversal,  amb la implicació de tothom (teixit empresarial, famílies, joves, àmbit educatiu, administració pública) i amb un lideratge públic clar i compromès.

Des de l’equip que ens fem càrrec del Programa Ocupació a la Indústria Local, on s’emmarca el butlletí e-indústria, manifestem aquest compromís treballant conjuntament amb els ens públics locals, que desenvolupen aquest programa en els seus territoris, mitjançant un treball col·laboratiu per construir coneixement, estratègies i eines per fomentar les vocacions industrials des de l’àmbit local.

Aconseguirem que la frase que inspira el butlletí, “si tries una feina que t’apassiona, no hauràs de treballar ni un sol dia de la teva vida”, sigui possible? Tant de bo. Aquest és el nostre repte!

 

Pilar Moret Sabidó

Cap de la sub-secció de Millora de l’Ocupabilitat i Economia Productiva

Servei de Mercat de Treball

Diputació de Barcelona

 

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.5 - Jo vull ser (desembre 2018)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria