Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.7 - +Dona +Futur (març 2019) - #7

Actualitat

Per a què serveix una patent?

Sandra Uve

Sandra Uve

 

 

La Sandra Uve és il.lustradora, dibuixant de còmics, escriptora i guionista. Una dona capaç de viatjar a l'estrany regne de les patents i rescatar les històries de vida que hi darrera de cada número de registre.

Llegir més...

 

 

 

 

Quan vam preguntar a la Sandra Uve si ens podia contestar a unes preguntes pel butlletí e-Indústria ens va dir que sí sense pensar-ho, perquè a més d'artista és una gran comunicadora i divulgadora.

OIL: Sandra, per escriure "Supermujeres, superinventoras", vas anar a cercar dones invisibles. Ens pots fer cinc-cèntims d'aquest procés de cerca i descoberta?

Sandra Uve: L’any 2015 al meu Instagram volia publicar posts divulgatius, reivindicatius i educatius, posant en context a totes aquestes inventores, que amb les seves idees van canviar el seu futur i el nostre present. Eren dones que no tenien drets civils (no podien heretar, ni comprar, ni vendre, ni registrar patents), drets polítics (no tenien veu pública, ni dret al vot) ni socials (no tenien dret a l'educació). Amb els seus invents, aquestes dones van aconseguir drets, ja que en lluitar per patentar al seu nom, obtenien un dret civil (una propietat), un polític i el social, dret a la formació acadèmica per tal de convertir-se en científiques i investigadores.

Ha estat una tasca de recerca molt complexa: absència total de biografies, dades censals, patents registrades amb diferents noms (algunes patents a nom del seu tutor o marit). Finalment tota aquesta informació s'ha materialitzat en un projecte que consta de tres parts; exposició, tallers i llibre. He catalogat a 3000 dones, 100 desenvolupades àmpliament al llibre: "Supermujeres, Superinventoras. Ideas brillantes que transformaron nuestra vida" Sandra Uve, Lunwerg, 2018 (2a edició). L'exposició, produïda per la Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, consta de dues còpies en itinerància per les Biblioteques de la província. És un projecte global, un 360è educatiu.

OIL: Durant aquest primer any, has anat amb el teu llibre a parlar-ne i fer tallers a biblioteques, escoles, etc. com ho presentes i quina rebuda estàs tenint?

Sandra Uve: La rebuda ha estat excel·lent. Els tallers són un èxit i s'imparteixen a escoles de primària i secundària i a biblioteques. Es presenten com uns taller-conferències formatius i creatius. Fem una visita a l'exposició, coneixem a les dones inventores, què és un invent i perquè serveix una patent d'invenció. Les nenes tenen referències i els nens aprenen moltíssim sobre dones científiques. A la part creativa del taller, que és una masterclass d'aquarel·la, els assistents dibuixen a la seva inventora favorita o desenvolupen un invent! És un taller molt educatiu.

OIL: Les patents són un món molt desconegut, després de llegir el teu llibre veus que no necessàriament s'ha de ser científica per patentar. Explica'ns.

Sandra Uve: L'altre dia una infermera m'explicava que tenen mancança d'estris molt específics per fer la seva feina, i que han inventat recursos i solucions... i que estaven fent registres de patents!, és meravellós... "La necessitat és la mare de la invenció", deia Plató.

Les patents són una propietat que després pots vendre internacionalment. És un dret a una propietat, en qualsevol àmbit. Patentar és molt complicat, costós, però necessari per a exercir els teus drets en alguna idea que hagis desenvolupat. Ets el/la creador/a, i això és el que diu la patent.

OIL: Quines són les "superinventores" que més han interessat al públic del teu llibre?

Sandra Uve: La Rosalind Franklin, va descobrir l'estructura de la doble hèlix de l'ADN... els seus companys de recerca van agafar el seu descobriment i es van postular al Nobel. Ella va denunciar el robatori, però l'Acadèmia el va negar i ells es van emportar el guardó. Ella va morir, sense haver pogut reivindicar la seva obra, de càncer d'ovari.

Tot el llibre està dissenyat amb un missatge educatiu: volem que arribi a les escoles perquè hi hagi una educació equitativa i lliure d'estereotips.

Instagram Sandra_Uve_official_acount

Agraïm a Sandra Uve la cessió de les imatges que apareixen en aquest article.

Programa Ocupació a la Indústria Local de la Diputació de Barcelona

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.7 - +Dona +Futur (març 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria