Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.8 - Multiplica't x 4.0 (maig 2019) - #8

Experiències singulars

Biblioteca Oodi Hèlsinki

 

 

100.000 llibres comparteixen espai amb robots, impressores 3D i estudis de gravació a la nova Biblioteca de Hèlsinki.

Llegir més...

 

 

 

 

 

La Biblioteca central d’Hèlsinki va obrir les seves portes al desembre de 2018 i  amb poc més d’un any de vida ja ha trencat el sostre del milió de visitants.  L’equip OIL entrevista a l’Anna Maria Soininvaaara, Directora Biblioteca Oodi, de la ciutat de Hèlsinki,  que enguany ha incorporat un model logístic de gestió on conviuen robots i persones.

                                                                

P.- Anna Maria, la Biblioteca Oodi va molt més enllà de la tasca tradicional de la biblioteca. Com vau dissenyar aquest nou  model de servei?

R.- Hem planificat la nova biblioteca central juntament amb els ciutadans. Durant 10 anys hem anat fent diversos tallers participatius, per copsar idees, opinions i somnis. També hem fet qüestionaris, hem organitzat esdeveniments, hem generat llocs web i hem fet diverses  campanyes.  Tot per satisfer i donar resposta als desitjos dels usuaris de la biblioteca.

P.- Com s'apropa a la tecnologia als usuaris d’Oodi? Es diferencien segons els grups d’edat?

R.- No pensem que els grups d’edat siguin molt importants,  però tenim una orientació especial envers la gent gran . Son voluntaris que ajuden a utilitzar l'ordinador, la tauleta i el telèfon mòbil. 

"El servei de guia digital funciona per parelles i, si son persones de la mateixa edat, comparteixen coneixement i llenguatge, per tant és més fàcil l’orientació i l’accés al món digital. Els podeu conèixer a aquest web https://www.entersenior.fi/"

P.- Com heu fet la transició dels treballs bibliotecaris tradicionals a les tasques actuals on conviviu  fins i tot amb robots?

R.- Treballem molt l’aprenentatge  entre iguals. Tots els membres del personal s'ensenyen entre ells, i també hem rebut formació per programar i fer servir els robots. El personal també varia les seves tasques i passa per diferents serveis, així totes i tots en tenim coneixement del funcionament del servei.

"Des del maig de 2019, la biblioteca te 3 robots assistents i 2 mans robotitzades.  Les mans robotitzades, omplen caixes de llibres de retorn segons siguin de temàtica infantil o adulta. 

Els robots  porten caixes de llibres de fins a 200 kg de pes entre pisos, agafant ascensors i circulant per passadissos... D’aquesta manera s’ha automatitzat la logística monòtona i es pot destinar més temps a l’atenció als usuaris de la biblioteca."

P.- Anna Maria, quines diferències mostra la biblioteca d'Oodi dels Fab Labs o dels museus d'experimentació?

R.- Oodi continua sent una biblioteca, amb una tasca especial per ajudar les persones en un món digital modern. Com a biblioteca, seguim promovent i cuidant la lectura  i els llibres.

Foto d'Andrey Shadrin

Foto d'Andrey Shadrin

 

Programa Ocupació a la Indústria Local de la Diputació de Barcelona

Butlletí: e-Indústria
Número de butlletí: N.8 - Multiplica't x 4.0 (maig 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria