Butlletí educ@diba
15 de març de 2017 - #170

Destacat

En el marc del Catàleg de Serveis 2017, la Diputació de Barcelona ha aprovat la concessió del fons de prestació “Desenvolupament de polítiques educatives en municipis de menys de 5.000 habitants” per al desplegament d'actuacions en els àmbits següents: acompanyament a l'escolaritat, orientació, educació permanent, escoles bressol i altres serveis educatius a la petita infància, participació educativa, planificació educativa i transició escola-treball. El termini per a l’acceptació de l’ajut finalitza el 31 de maig de 2017. 

La Junta de Govern de la Diputació de Barcelona ha aprovat la convocatòria de subvencions per finançar projectes educatius dins de la demarcació de Barcelona, durant l’any 2017, realitzats per les entitats sense finalitat de lucre. Des de la Gerència de Serveis d’Educació es donarà suport a actuacions que promoguin l'èxit educatiu, la reducció de l'abandonament escolar prematur i el foment de les habilitats de pares i mares per desenvolupar la seva funció educativa. El termini de sol·licitud finalitza el proper 8 d'abril de 2017.

Anar a dalt

Actualitat de la Gerència de Serveis d'Educació

“L’educació esdevé un procés ininterromput al llarg de la vida i interconnectat amb l’entorn"

Aquestes paraules del diputat d’Educació, Rafael Homet, s’emmarquen en la 31a Trobada de Tècnics i Tècniques d'Educació de l'Àmbit Local “Temps Educatiu i Municipi”, celebrada el 7 de març al CaixaForum i dedicada a reflexionar sobre els temps educatius, ampliant el camp de visió respecte al debat sobre la jornada escolar. En l’acte es va manifestar la necessitat d’elaborar projectes educatius compartits entre escola i entorn, d’acord amb el model d’Educació a temps complet.

Rafael Homet presenta el Projecte pilot de plurilingüisme

El diputat d’Educació, Rafael Homet, va presentar el passat 8 de març un nou projecte de la Diputació de Barcelona que vol fer un plantejament estratègic en l’àmbit de la convivència lingüística i de les relacions interculturals en els nostres municipis. La iniciativa vol promoure la reflexió sobre les actuacions municipals procurant incrementar la competència comunicativa d’infants i joves, fent de la llengua catalana un referent de cohesió social en un marc plurilingüe i intercultural.

Trobada de docents i tècnics municipals del programa Lletra a lletra fem municipi

26 docents d’escoles, instituts, PFI i escoles de persones adultes i tècnics municipals es van reunir l’1 de març al Recinte de l’Escola Industrial de Barcelona per compartir experiències i preparar els moments clau del treball de suport a les competències lingüístiques que proposa el tema d’enguany “Llibres en mans de dona”. Aquest curs hi participen prop de 800 alumnes de deu municipis de la demarcació.

Anar a dalt

Formació

La tècnica auxiliar d’Ensenyament de l’Ajuntament de Martorell, Natàlia Barón, ens explica quins continguts del curs "La planificació educativa: un mecanisme d'equitat i cohesió social" li han semblat més interessants i què, de tot l'après, podrà aplicar a la seva feina. L’apartat "Què has après" vol donar conèixer l’oferta formativa de Formació en educació a través de l’opinió dels professionals que hi han participat.

El curs, realitzat durant els dies 7,14 i 21 febrer, ha acreditat 28 comandaments i tècnics municipals d’educació de la demarcació. Els assistents han destacat les aportacions del curs en l’àmbit de la política educativa, les estratègies d’equitat, les competències locals en planificació, els diferents models de zonificació en relació a la segregació escolar i la tarifació social de les escoles bressol municipals.

Anar a dalt

L'Educació als municipis

"Escoles d'altres mons" a Begues

El diputat d’Educació, Rafael Homet, va inaugurar el passat 3 de març, al Centre Cívic El Roure de Begues, aquesta mostra fotogràfica que es podrà visitar fins al 30 de març. L'exposició, fruit del treball del fotoperiodista, Kim Manresa, és un recurs educatiu proporcionat per la Diputació de Barcelona amb l'objectiu que les escoles i altres entitats disposin d'eines per fomentar valors a l'entorn del dret a l'educació, les desigualtats socials i la solidaritat.

 

Ripollet aprova el seu Pla educatiu local

El 2 de març, el Consell escolar municipal de Ripollet va aprovar el Pla educatiu local per 2017 i 2018. L’acte va comptar amb la presència del diputat d’Educació, Rafael Homet, el regidor d’Educació, Oriol Mor i representants dels grups municipals i de la comunitat educativa del municipi. A més, es va aprovar l’esborrany de la moció que es presentarà al Ple per declarar Ripollet Vila groga, en defensa de l’educació pública i els seus valors.

Alumnat de l’Institut Jonqueres de Sabadell avancen lletra a lletra

Font: Biblioteca de Catalunya

Font: Biblioteca de Catalunya

85 alumnes de segon d’ESO de l’Institut Jonqueres de Sabadell assisteixen a un taller de còmic i visiten la Biblioteca de Catalunya en el context del projecte Lletra a lletra fem municipi de foment de les competències lingüístiques. El darrer trimestre presentaran una exposició sobre els còmics elaborats i un acte de cloenda per mostrar la feina feta durant el curs sobre el tema d’enguany “Llibres en mans de dona”. 

Esparreguera celebra el seu primer Fòrum educatiu

.

.

Dissabte 11 de març es va celebrar el primer Fòrum educatiu d'Esparreguera, on es van definir les línies estratègiques educatives del municipi. Aquest fòrum és la fase culminant del Projecte educatiu de ciutat (PEC) “Esparreguera Educa”, engegat el mes de novembre de 2016, amb l’objectiu d’establir els eixos i prioritats del model educatiu del municipi pels propers anys. 

Anar a dalt

Normativa

En el present número us proposem tres apunts d’actualitat jurídica que fan referència a la publicació de les normes de preinscripció i de matrícula d'alumnes de diversos ensenyaments en centres educatius sostinguts amb fons públics per al curs 2017-2018, una comunicació de la Comissió Europea sobre l’estat de l’educació a l’Estat espanyol i la publicació del projecte de llei sobre voluntats digitals on es regula la defensa dels drets de les persones menors en les xarxes socials.

Anar a dalt

Agenda

Seminari web

Data: 30 de març de 2017, de 18 a 19 hores

Organitza: Fundació J. Bofill

Seminari web

Data: 22 de març de 2017, de 18 a 19 hores

Organitza: Fundació J. Bofill

Butlletí informatiu de l'Associació catalana d'escoles de música.

Desprès de la participació en el projecte Guiding Cities “Ciutats Orientadores”, la Gerència de Serveis ’Educació pren part en un nou projecte europeu, emmarcat en el Programa Erasmus +  de la Comissió Europea, centrat en la definició d’indicadors i metodologies per mesurar i posar en valor l’impacte dels serveis d’orientació. El projecte permetrà aprofundir en l’estratègia de lluita contra l’abandonament escolar prematur que impulsa la corporació, reforçant un model d’orientació al llarg de la vida que proveeix serveis i recursos que faciliten les transicions educatives.

Amb aquest títol es va omplir, el passat 6 de març, l'Auditori del Cosmocaixa de Barcelona per parlar d'orientació en una jornada organitzada pel Consell Català de Formació Professional. La Diputació de Barcelona i els ajuntaments van rebre el reconeixement per l'aportació que fan apropant els serveis d'orientació a les persones i potenciant la col·laboració entre els agents educatius del territori. 

Anar a dalt

Recursos documentals

“El blog de l’educació local” del Diari de l’Educació ha publicat dues noves aportacions. Un article d’opinió de Marina Subirats amb el títol “Per una societat lliure de violència masclista: la potència de la coeducació” i una entrevista a Yolanda Corral, directora de l’Escola d’Adults L'Olivera de Sant Quirze del Vallès, sobre el projecte "Artistes a les escoles" i sobre com l'art pot incidir en el pas de l'alumnat pel centre.

“Com comença un canvi educatiu? El sector educatiu està vivint una etapa d’ebullició i d’agitació generalitzada. Professors, pedagogs, educadors i altres agents ens sentim protagonistes però, a vegades, no sabem com fer possible una idea que millori l’educació ni per on començar”.

Guia Crowdfunding Educatiu. Francesc Balagué  Puxán. Barcelona: Fundació Jaume Bofill, 2017. 36 p. (Material de projectes ; 53).

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea d'Educació, Esports i Joventut
Gerència de Serveis d'Educació
C/Urgell, 187
Escola Industrial - Edifici del Rellotge, 1ª pl.
08036 Barcelona
T. 934 022 263
https://www.diba.cat/educacio
Butlletins anteriors
Podeu adreçar-vos a:
gsed.educacio@diba.cat

Facebook Twitter Youtube Instagram Comunitat virtual