Butlletí educ@diba
19 de desembre 2022 - #281

Destacat

Fem un repàs al més destacat del 2022 Fem un repàs al més destacat del 2022

Fem un repàs al més destacat del 2022

Fem un repàs al més destacat del 2022

Arribem a final d’any i l’inici de les festes de Nadal, un bon moment per fer un repàs a als continguts més destacats que hem anat publicant al llarg de 2022 des de la Gerència d’Educació de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’un recull de càpsules formatives, seminaris, guies i vídeos sobre temàtiques clau que hem  dissenyat durant aquest any amb la clara vocació d’acompanyar els municipis a construir el futur de l’educació en l’àmbit local. 

Catàleg de serveis 2021-2023 Catàleg de serveis 2021-2023

Catàleg de serveis 2021-2023

Catàleg de serveis 2021-2023

El 22 de desembre vinent, el Ple de la Diputació de Barcelona aprovarà la convocatòria 2023 del Catàleg de serveis. La Gerència de Serveis d’Educació ha creat una oferta de recursos econòmics, tècnics i materials distribuïts en quatre àmbits d’intervenció: ciutats educadores; noves oportunitats educatives; equipaments 2030, responsables i educadors, i equitat educativa. Tota la informació es publicarà a la web del Catàleg i a la web d'Educació

Ir arriba

Actualitat de la Gerència de Serveis d'Educació

Reptes i canvis als equipaments del segle XXI

Equipaments 2030: responsables i educadors

Equipaments 2030: responsables i educadors

Article de Francesc Muñoz, director de l’Observatori de la Urbanització de la Universitat Autònoma de Barcelona sobre el projecte transformador Equipaments 2030: «Els equipaments urbans com a infraestructura pública col·lectiva». Els equipaments formen part essencial de l’espai urbà, sobretot a partir de la seva capacitat per qualificar, diferenciar i dotar de funcions l’espai públic. En aquest sentit, aquest ha estat moltes vegades definit com la musculatura de la sociabilitat urbana. Llegeix l'article complet aquí

Més de 1.300 persones han assistit als seminaris del projecte Noves Oportunitats Educatives, NOE 4.10

Cicle de seminaris NOE 4.10

Cicle de seminaris NOE 4.10

Tancarem el 2022 amb un total de vuit seminaris vinculats al projecte transformador NOE 4.10, que contribueixen a reflexionar i debatre sobre l'abordatge de l'abandonament escolar prematur dels joves. Hem aprofundit sobre els perfils dels joves que abandonen (amb especial atenció a l'eix de gènere), sobre els recursos i serveis de noves oportunitats presents al territori (incloent-hi els equipaments juvenils), i la importància de l'acompanyament a les famílies.

Ir arriba

Observatori de l'educació local

Foto d'arxiu d'escola bressol Foto d'arxiu d'escola bressol

Foto d'arxiu d'escola bressol

Foto d'arxiu d'escola bressol

Les escoles bressol, malgrat no ser una competència obligatòria, són un dels serveis municipals més necessaris i sol·licitats per la ciutadania i, per tant, es troben entre les prioritats de la política educativa local.

'La direcció d'escoles bressol municipals. Coneixements i eines clau'

Ir arriba

Formació

Participants del programa de direcció d’escoles bressol Participants del programa de direcció d’escoles bressol

Participants del programa de direcció d’escoles bressol

Participants del programa de direcció d’escoles bressol

Entre el 27 de setembre i el 29 de novembre ha tingut lloc la 16a edició del Programa de direcció d’escoles bressol, en el qual han participat 29 directores de 10 ens locals diferents. Els objectius fonamentals d’aquest Programa són reforçar el rol de les direccions, millorar-ne la professionalització i dotar-les d’instruments de gestió. A la cloenda del programa, han participat Teresa Sambola, coordinadora de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona.

Ir arriba

L'Educació als municipis

Ir arriba

Blog de l'educació local

Ciutats educadores, xarxa d’oportunitats

Ciutats educadores

Ciutats educadores

El 30 de novembre, celebrem el Dia Internacional de la Ciutat Educadora, una data en què es vol posar en valor la importància d’aquest binomi ciutat-educació, el treball de les ciutats i de l’associació i donar a conèixer entre la ciutadania i els municipis que encara no en són membres què és, què significa i què es fa a les ciutats educadores.

Entrevista a Gemma Garcia: «El decret d’inclusiva té bones intencions, però si no hi ha recursos per executar-lo no serveix»

Gemma Garcia, directora de DeltaCoop | Imatge cedida per l’entrevistada

Gemma Garcia, directora de DeltaCoop | Imatge cedida per l’entrevistada

La psicòloga i directora general de la cooperativa DeltaCoop, una entitat que fa 20 anys que treballa amb infants amb discapacitats i dificultats d’aprenentatge. L’experiència d’aquesta entitat en aquest àmbit l’ha dut a dinamitzar el Grup de treball d’atenció als infants amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE) de la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals de la Diputació de Barcelona.

Les oficines municipals d’escolarització com a instrument de política d’equitat educativa

Oficina Municipal d’Escolarització de Rubí

Oficina Municipal d’Escolarització de Rubí

L’actual legislació atorga a les oficines municipals d'escolarització- OME una sèrie de funcions i rols que permeten als ens locals assumir un paper clau com a eines en l’acció municipal d’equitat educativa si s’emmarquen en el projecte estratègic d’educació del municipi. D'aquesta manera qualsevol ens local que posi a l’agenda una política d’equitat educativa tindrà els motius, objectius i incentius tant per a crear una OME com per participar en les Unitats de detecció d'alumnat amb necessitats educatives especials.

Ir arriba

Notícies

Des del 2015, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, amb la col·laboració del Ministeri d’Educació i Formació Professional, està impulsant el reconeixement i la visibilitat de l’esforç que els governs locals dediquen a la creació de programes eficaços i innovadors per prevenir i intervenir davant l’absentisme i la millora de la convivència escolar mitjançant la convocatòria d’un concurs anual de bones pràctiques municipals en aquests dos àmbits, que es renova cada any.

40a Jornada de Polítiques Locals de Joventut 40a Jornada de Polítiques Locals de Joventut

40a Jornada de Polítiques Locals de Joventut

40a Jornada de Polítiques Locals de Joventut

La Jornada, a la qual van assistir més de 150 persones, va abordar els reptes i les dimensions de l’acompanyament a joves i com es poden atendre des de la proximitat dels governs locals. També s’hi van presentar les línies d’actuació de la Diputació en l’àmbit de joventut, i va comptar amb la mirada de joves i experts en medi ambient, ocupació de qualitat, mobilitat internacional i acompanyament vivencial.

Amb la convicció que el nou any suposarà l’impuls definiu a una nova tipologia d’equipaments de futur, més Participatius, Accessibles, Inclusius i Sostenibles, totes les persones que treballem a Educació de la Diputació de Barcelona us desitgem bones festes i un feliç 2023! 

Ir arriba

Agenda

    Del 5 al 21 de desembre

Gerència de Serveis d'Educació

    Del 10 al 30 de gener

Gerència de Serveis d'Educació

    Del 10 al 30 de gener 

Gerència de Serveis d'Educació

    Fins al 16 d’abril

RACC

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea d'Educació, Esports i Joventut
Gerència de Serveis d'Educació
C/Urgell, 187
Escola Industrial - Edifici del Rellotge, 1ª pl.
08036 Barcelona
T. 934 022 263
https://www.diba.cat/educacio
Butlletins anteriors
Podeu adreçar-vos a:
gsed.educacio@diba.cat

Facebook Twitter Youtube Instagram Comunitat virtual