Butlletí Esports
29 de març de 2023 - #210

Els grans reptes de l’educació, l’esport i la joventut, a debat al I Fòrum «Transformacions»

El 9 i 10 de març va tenir lloc el I Fòrum «Transformacions», organitzat per l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona, al Centre de Convencions AXA de Barcelona, que va reunir més de 600 persones inscrites i 40 ponents.

La segona jornada la va inaugurar el diputat d’Esports, David Escudé, que va subratllar el compromís ferm de la Diputació amb tots els programes de suport, com ara els relacionats amb les dones, a causa de la importància de l’esport femení i els que promouen l’esport inclusiu, perquè «són àmbits de gran rellevància per tal d’aconseguir que tothom pugui practicar esport al llarg de tot el cicle vital de la persona, ja que l’esport ens fa millors persones, millors ciutadans i ens dona una millor societat».

[Més informació]

Ir arriba

NOTÍCIES MÉS DESTACADES

Premiat el projecte transformador «Joventut Esportiva, Societat Activa»

El 17 de març passat, el projecte transformador «Joventut Esportiva, Societat Activa» impulsat per la Diputació de Barcelona, va rebre el reconeixement de l’Associació Catalana de Gestors Esportius Professionals (ACGEP) amb el Premi al Programa o Activitat Esportiva dins la 8a edició dels Premis Catalunya a la Gestió Esportiva.

L’acte, celebrat a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural de Martorell, va comptar amb la participació del diputat d’Esports, David Escudé.

[Més informació]

L'esport com a dret fonamental: "És un element que contribueix a la cohesió social"

El 28 de febrer passat, la periodista Julia Otero va parlar de l'esport com a dret i eina de cohesió, juntament amb el diputat delegat d'Esports de la Diputació de Barcelona, David Escudé; el cap del Servei d’Esports de l'Ajuntament de Sabadell, Pere Carrasco i el director del Patronat Municipal de Serveis d'Atenció a les Persones de l'Ajuntament de Martorell, Valentí Santos.

[Accedeix a l’entrevista]

Tavertet rep el distintiu «Equipaments 2030»

El 20 de març passat, el diputat d’Esports, David Escudé, es va reunir amb l’alcalde de Tavertet, Albert Prado i li va lliurar el distintiu Equipaments 2030 que acredita el compromís per uns espais esportius, educatius i juvenils inclusius, igualitaris, sostenibles i participatius.

Calldetenes estrena pavelló d’esports

El 4 de març passat, Calldetenes va inaugurar el nou Pavelló Municipal d’Esports El Torrental. L’equipament completa la zona esportiva municipal, formada per dos camps de futbol, una pista poliesportiva, una piscina i una pista de tenis, i ha costat prop de 4 milions d’euros.

La Diputació de Barcelona hi ha col·laborat amb un crèdit de 500.000 euros que cobreix més de la meitat del cost de la fase final dels treballs.

[Més informació]

Recomanacions de lectures al voltant de l'esport. Sant Jordi 2023

© nito / Shutterstock.com

© nito / Shutterstock.com

S’acosta la diada de Sant Jordi i com que a l’equip d’Esports també ens agrada la lectura, hem pensat que us podria ser útil una llista de llibres de temàtica esportiva que us recomanem.

També és molt recomanable el prestatge virtual sobre Esports de la Biblioteca virtual de la Diputació de Barcelona.

[Més informació]

Publiquem una guia per calcular costos d’equipaments esportius

Hem publicat una guia per respondre a la necessitat de calcular costos en els equipaments esportius municipals. D'aquesta manera, en primer lloc, es pot saber quin és el cost de l’equipament o del servei que està prestant l’ajuntament i, en segon lloc, es disposa d'una base sobre la qual poder decidir quin preu públic s’ha d’establir per utilitzar-lo. Això ens permet complementar els criteris de política municipal en relació amb els serveis esportius.

[Més informació]

El voluntariat en l’àmbit esportiu: t’expliquem la normativa que ho regula

El voluntari esportiu participa de forma altruista en el desenvolupament de les actuacions i esdeveniments que s’organitzen per entitats sense ànim de lucre, o en el marc d’una activitat associativa i, a la vegada, en l’àmbit esportiu, suma als valors del voluntariat aquells altres inherents a l’esport, en benefici del conjunt de la ciutadania i, de forma alineada, amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i Benestar”

Avui t’expliquem els aspectes més rellevants de la normativa el voluntariat en l’àmbit esportiu.

[Més informació]

Com afecta les piscines i els camps de futbol el Pla especial de sequera?

L’Agència Catalana de l’Aigua posa a la vostra disposició el Visor de la Sequera, en què trobareu quin és l’estat de sequera per municipi, dia a dia. Hi podeu comprovar que actualment quasi tots els municipis de la província de Barcelona estan en situació d’alerta i excepcionalitat.

A partir d’aquest escenari, queda limitada la utilització d’aigua per omplir piscines i per regar camps de futbol.

[Més informació]

La situació actual dels serveis d'esports municipals

En butlletins anteriors us hem anat informant del treball de camp que hem fet per conèixer la situació actual dels serveis d’esports municipals. L’estudi ens ha permès conèixer les principals característiques del servei d’esports, a partir de nou dimensions.

Avui publiquem les dades corresponents a la sisena dimensió: els equipaments esportius i el seu manteniment.

[Més informació]

Els ajuntaments de la província valoren molt positivament el Programa general d’inversions de la Diputació

© Tancament de la pista poliesportiva coberta de Collbató

© Tancament de la pista poliesportiva coberta de Collbató

El 87 % dels ajuntaments de la província valora que la Diputació de Barcelona ha alineat els criteris del Programa general d’inversions (PGI) entre «bastant» i «molt» amb les necessitats dels municipis, en concret els que fan referència al desenvolupament de projectes sostenibles.

El PGI és un programa de suport econòmic inversor dirigit als governs locals de la província. Volem destacar que els municipis de més de 1.000 habitants aposten principalment per inversions en equipaments esportius i són la segona preferència dels municipis menors de 1.000 habitants.

[Més informació]

Pla inicial de manteniment del camp de futbol d’Ocata al Masnou

El Masnou ja disposa d’un pla inicial de manteniment del camp de futbol municipal d’Ocata, un instrument que servirà per planificar el manteniment d’aquest equipament esportiu i conèixer l’estimació del cost econòmic.

El Pla inicial de manteniment permet planificar la despesa en manteniment preventiu i correctiu d’un equipament esportiu per anualitats en els cinc anys vinents.

Canet de Mar, Sant Andreu de la Barca i Santa Eulàlia de Ronçana reben avantprojectes per als futurs equipaments esportius

Aquest mes de març hem lliurat a Canet de Mar, Sant Andreu de la Barca i Santa Eulàlia de Ronçana els avantprojectes corresponents als equipaments esportius següents: el nou pavelló poliesportiu de Canet de Mar, les pistes de pàdel de Can Salvi de Sant Andreu de la Barca i el cobriment de les pistes exteriors del pavelló poliesportiu municipal de Santa Eulàlia de Ronçana.

[Més informació]

Vilassar de Dalt rep un estudi de viabilitat sobre el servei de piscina municipal

Aquest mes hem lliurat un estudi de viabilitat a l’Ajuntament de Vilassar de Dalt que planteja tres propostes de viabilitat del servei de piscina municipal, analitzant els ingressos i despeses que suposaria cada una de les propostes, així com els riscos i altres consideracions a tenir en compte, a fi i efecte de que el consistori disposi de prou i informació per a la seva presa de decisions.

[Més informació]

Pla d’estalvi energètic del complex esportiu municipal del Papiol

L’Ajuntament del Papiol ha rebut aquest mes l’estudi final del Pla d’estalvi energètic del complex esportiu municipal.

Les instal·lacions esportives són equipaments que consumeixen molts recursos energètics i és per això que des dels Serveis d’Esports de la Diputació de Barcelona oferim als ens locals la possibilitat de millorar-ne permanentment l'eficiència energètica mitjançant el recurs dels Estudis d’eficiència energètica d’equipaments esportius - Equipaments 2030.

Abrera rep un assessorament relatiu al Pla director del Centre Aquàtic Municipal i l’anell esportiu municipal

Camp de futbol municipal © Ajuntament d’Abrera

Camp de futbol municipal © Ajuntament d’Abrera

Aquest març hem dut a terme un assessorament d'equipaments esportius a l’Ajuntament d’Abrera, relatiu al Pla director del Centre Aquàtic municipal i l’anell esportiu municipal.

Des dels Serveis d’Esports de la Diputació de Barcelona oferim aquests informes tècnics als ens locals per ajudar-los a resoldre necessitats dels equipaments esportius a mitjà i llarg termini, on es donen criteris bàsics i orientacions generals per a una millor planificació, gestió i manteniment dels equipaments esportius municipals.

Suport a la gestió d’equipaments esportius a Manlleu i Sant Vicenç de Torelló

Els ajuntaments de Manlleu i Sant Vicenç de Torelló han rebut els informes de suport a la gestió corresponents a la piscina coberta municipal de Manlleu i a la nova sala esportiva de Sant Vicenç de Torelló, respectivament.

Amb aquests informes tècnics, sol·licitats per aquests municipis en el marc del Catàleg de serveis 2022, pretenem facilitar la presa de decisions als responsables locals en àmbits concrets de la planificació i la gestió esportiva municipal.

Cinc municipis reben els resultats de les enquestes de satisfacció dels seus esdeveniments esportius

Granollers ha rebut aquest mes els resultats de les enquestes de satisfacció dels participants a l’esdeveniment esportiu de la Mitja celebrada el 5 de febrer passat; igual que l’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor, de la Trail Vilamajor; Vilafranca del Penedès, de la Cursa de 10k; Ripollet, del Cros Vila, i Terrassa, de la Mitja Marató 2023.

Els cinc ajuntaments organitzadors han pogut conèixer la valoració i l’impacte econòmic generat al territori en la celebració d’aquests esdeveniments esportius, gràcies a les Enquestes de satisfacció d'esdeveniments esportius, un recurs tècnic que la Diputació ofereix als ens locals. 

Ir arriba

FORMACIÓ

Us informem que teniu obert el termini de preinscripció de tres cursos de formació que tindran lloc el mes de maig vinent: «L’esport i el gènere», «Posada en marxa de piscines municipals a l'aire lliure» i «Funcionament de les piscines a l'aire lliure».

[Més informació]

Ir arriba

SABIES QUE...?

6 d’abril, Dia Mundial de l’Activitat Física

El 6 d’abril se celebra el Dia Mundial de l’Activitat Física #DMAF amb l’objectiu de promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar. El lema d’enguany, promogut per la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és «Gaudeix la vida, posa’t en marxa».

Us animem a fer extensiu aquest lema i a dur a terme les accions individuals o en grup des de l’1 d’abril al 5 de maig.

[Més informació]

Infografia Dones i esport

L'Observatori Català de l'Esport ha incorporat dues noves infografies a la ja existent de Dones i esport.  Esport i activitat física a Catalunya i Edat, esport i activitat física són les infografies que recullen les conclusions de l'Enquesta sobre l'activitat física i esportiva a Catalunya 2019.

[Més informació]

El CEM Can Felipa, primer a Catalunya en implantar un pioner sistema anti-ofegament

El Centre Esportiu Municipal Can Felipa, ubicat al barri del Poble Nou, ha instal·lat un innovador sistema per millorar la seguretat dels usuaris i usuàries de la piscina i proporcionar dades en temps real sobre les seves sessions d'entrenament a l'aigua.

Aquest sistema s’anomena «nagi smartpool» i ha estat presentat en el marc del Barcelona Sports Hub, com un exemple dels tipus casos d’èxit del Barcelona City Lab, el projecte que facilita la implementació i el testatge de productes i serveis sport tech.

[Més informació]

Vols ser especialista en la gestió i/o en el manteniment d'instal·lacions esportives de gespa artificial?

Amb el curs online “Gestió del manteniment d'instal·lacions esportives d'herba artificial” organitzat per l’Instituto de Biomecánica de Valencia (IBV, pots adquirir el coneixement necessari per millorar les condicions de seguretat i qualitat de camps esportius de gespa d’artificial, així com allargar la seva vida útil com a resultat d'una bona gestió de les tasques de manteniment.

[Més informació]

Congrés “Deporte que transforma”

Des d’avui fins el 31 de març la Feria de Valladolid acollirà el Congrés «Deporte que transforma» que té la finalitat d'analitzar el paper de l'esport com a eina de transformació i desenvolupament per a la infància vulnerable.

[Més informació]

Congrés La igualtat en joc

Els propers 26, 27 i 28 d’abril de 2023 l’INEFC organitza el Congrés «La igualtat en joc», una trobada on promoure la igualtat real i efectiva entre dones i homes en l’àmbit de l’activitat física i l’esport a través de polítiques públiques amb perspectiva de gènere, mesures per a la igualtat en les entitats esportives i la visibilitat de l’esport femení.

[Més informació]

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Diputació de Barcelona. Gerència de Serveis d'Esports
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet - Edifici Migjorn - 1a planta
08035 Barcelona
https://www.diba.cat/esports
gs.esports@diba.cat

 

Facebook Pinterest InstagramYoutubeX