Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Març 2022 - #111

Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil

Es lliuren tres Duprocims (Document Únic de Protecció Civil Municipal) als seus municipis

L'Oficina d'Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil  lliura el Duprocim a Calaf, Castellolí i Vallromanes. 

El DUPROCIM és un treball que estableix el marc orgànic i funcional per prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns i donar resposta adequada a possibles situacions d’emergència al municipi. El Pla està sota responsabilitat de l’alcalde i garanteix la integració d’aquestes actuacions amb el sistema autonòmic de protecció civil.

El document determina la planificació de la protecció civil en l’àmbit municipal i ha d’incloure tots els riscos que l’afectin, d’acord amb els diferents plans i amb l’estructura i el contingut mínim que defineix la normativa que els regula. 

En tots els municipis trobem els riscos territorials consistents, principalment, en emergències per onades de calor o de fred, emergències per concentració de persones degut a espectacles populars, festes o manifestacions i emergències per malalties transmissibles emergents amb un alt risc potencial.

En el cas de Calaf, el DUPROCIM inclou riscos territorials, risc aeronàutic, risc per ventades, risc per nevades, risc per sismes i risc per transport de matèries perilloses.

A Castellolí, els riscos inclosos al DUPROCIM són els riscos territorials, risc per incendis forestals, riscs per inundacions, ventades i nevades, risc per sismes i risc per transport de matèries perilloses.

Finalment, a Vallromanes el DUPROCIM inclou els riscos territorials, risc per incendis forestals, risc per nevades, risc per sismes i risc per ventades.

Els plans de protecció civil (DUPROCIM) s’han d’aprovar pel plenari municipal, sotmetre’s a informació pública i posteriorment han de ser homologats per la Comissió de protecció civil de Catalunya, organisme de la Generalitat de Catalunya. Un cop homologats, els municipis hauran de realitzar les actuacions d’implantació, actualització i revisió i implicaran, principalment, sessions formatives al personal tècnic i polític que configuri els diferents grups d’actuació, com el comitè d’emergències, grups locals d’avisos a la població, gabinet d’informació municipal o coordinador municipal de l’emergència, entre d’altres, a més de simulacres i campanyes d’informació a la població.

El DUPROCIM incorpora en un únic document que conté informació sobre l’organització municipal, l’anàlisi dels riscos que hi pugui haver, els elements i àrees vulnerables o de més afectació que hi ha al municipi, així com els procediments operatius per risc. També conté fitxes d’actuació per a cadascun d’ells amb cartografia específica i un directori telefònic, el catàleg de mitjans i recursos que es disposa així com consells d’autoprotecció adreçats a la població.

En la redacció del document s’ha seguit la Guia metodològica per a la redacció, l’homologació i la implantació del DUPROCIM publicada per la GSHUA i s’ha incorporat a la capa de protecció civil del SITMUN definida també per la GSHUA.

 

La cartografia de DUPROCIM és consultable a la plataforma SITMUN - Sistema d’Informació Territorial Municipal de la Diputació de Barcelona, i el municipi la pot actualitzar.

El DUPROCIM s'ha d'actualitzar anualment o bé quan es produeixi un canvi que faci que s'hagi d'actualitzar. Alhora aquest s'ha de revisar, cada quatre anys o bé quan hi hagi una modificació substancial.

Butlletí: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de butlletí: #111 - Març 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua