Març 2017 - Núm. 150

 

Feminismes 
i Igualtat

Anar a dalt

Destacat

Des del 28 de febrer fins al 20 de març  de 2017 (ambdós inclosos) està oberta la convocatòria de subvencions a favor d'entitats sense finalitat de lucre en l'àmbit de Benestar Social, l'àmbit d'Igualtat i Ciutadania i l'àmbit del Respir per a les famílies cuidadores de persones amb discapacitat i/o malaltia mental, per a aquest any 2017. Les convocatòries es poden presentar a les oficines del Registre de la Diputació de Barcelona 

Accedeix a tota la informació i model de documents a Igualtat i Ciutadania.

 

Anar a dalt

Destaquem especial

Amb el lema “Iguals vol dir iguals” la Diputació de Barcelona ha impulsat una campanya institucional per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra avui dia 8 de març, i que ha posat a l'abast dels ajuntaments un seguit de materials comunicatius que contribueixen a la difusió del missatge i del compromís vers la igualtat de gènere.

La campanya posa l’accent en l’empoderament femení com a una de les claus per la consecució d’una societat més justa en què dones i homes es puguin desenvolupar en plena llibertat.

Per a la superació de les desigualtats de gènere és necessari fer emergir els sabers femenins i que impregnin la societat per tal de marcar la diferència en tots els espais públics i privats de la vida: llars, art i cultura, món laboral, mitjans de comunicació, política, sexualitats i afectes, esports i lleure, entre d’altres.

Anar a dalt

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Col•laboració amb SOS RACISME

El Diputat d’Igualtat i Ciutadania, Antoni Garcia, s’ha reunit amb l’Associació SOS Racisme, per atendre la demanda de suport al Servei d’Atenció i Denúncia per a les víctimes de Racisme i Xenofòbia- SAiD-

 

X JORNADA DE MEDIACIÓ "La cultura del diàleg i la mediació com a eina educativa"

Aquest mes de març se celebrarà la X Jornada de mediació organitzada pel Servei de Convivència, Diversitat i Participació Ciutadana. La sessió tindrà lloc el proper dijous 23 de març de 9h a 13:30h a la Sala d'Actes de l’edifici Migjorn del Recinte Mundet.

Nova edició del curs Gestió alternativa de conflictes per afavorir la convivència.

El curs es durà a terme els dies: 16, 23, 30 de març i 6 d’abril les aules de formació de l’edifici a Serradell. La formació va adreçada als col·lectius de policia local.

Es desenvolupen les comissions de treball del Pla de Convivència de El Prat de Llobregat

Al llarg dels últims mesos, la Diputació de Barcelona està elaborant el Pla de Convivència de El Prat de Llobregat. Un dels elements distintius d’aquest Pla és el treball transversal que s’està portant a terme entre les diferents àrees municipals, reunides en la Taula de Convivència

Resultats de l’enquesta ciutadana sobre el Passeig del Riu Ter a Manlleu

Dilluns 27 de febrer es van presentar, en el marc de la segona reunió del Grup Motor, els resultats de l’enquesta ciutadana sobre els usos que hauria de tenir el Passeig del Ter a Manlleu.

Tres ajuntaments a punt pel debat participatiu en família

Caldes de Montbui, Sant Esteve Sesrovires i Santa Eulàlia de Ronçana es troben immersos en el disseny dels seus respectius quaderns de debat familiar per tal de tractar amb la ciutadania projectes importants pel municipi.

Finalitza una nova edició del curs La participació ciutadana en el context actual.

Aquest febrer s’ha dut a terme la tercera edició d’aquest curs. Durant els tres dies que dura aquesta activitat formativa es pretén reflexionar sobre l'evolució històrica de la participació ciutadana, el context actual i els reptes que existeixen actualment per avançar en el treball col·laboratiu a l'hora de governar i millorar els municipis.

Seminari de reflexió a l’equip de govern de l’Ajuntament de Dosrius

El passat dimecres 15 de Febrer, en el marc del suport tècnic que ofereix el Servei de Convivència, Diversitat i Participació Ciutadana de la Diputació de Barcelona als Ajuntaments de la Demarcació, es va desenvolupar un seminari de reflexió i aprofundiment en matèria de participació ciutadana adreçat als membres de l’equip de govern de Dosrius.

Cicle de seminaris “Repensant la pràctica professional en la intervenció en les comunitats de veïns: abordatge de casos”

Les últimes dues dècades s’han viscut importants canvis a la nostra societat i especialment en l’àmbit metropolità. En aquest marc les comunitats de veïns són el primer espai de convivència amb repercussions públiques, on els ciutadans han de prendre decisions i viure en espais compartits, i alhora el primer espai el qual s’obre una oportunitat per treballar en la convivència als barris i ciutats.

Molts ajuntaments ja treballen la convivència a partir de les comunitats de veïns a través d’actuacions concretes (formació, campanyes de sensibilització, guies, etc.) o amb serveis d’assessorament i acompanyament .

Anar a dalt

Polítiques d'Igualtat

Entorns habitables. Auditoria de seguretat urbana amb perspectiva de gènere a l'habitatge i l'entorn.

10 de febrer . Sala La Cuina de l'Espai Francesca Bonnemaison

10 de febrer . Sala La Cuina de l'Espai Francesca Bonnemaison

El dia 10 de febrer a la sala La Cuina de l'Espai Francesca Bonnemaison es va realitzar la presentació de la publicació «ENTORNS HABITABLES, Auditoria de seguretat urbana amb perspectiva de gènere a l’habitatge i l’entorn» del Col·lectiu punt 6. Aquesta publicació, basada en una experiència territorial desenvolupada a Cali, Colòmbia, recull propostes i desenvolupaments realitzats per diferents expertes pioneres en el tema, que van situar la violència de gènere a l’espai públic com un tema social i d’atenció a la política.

Aquesta publicació s’emmarca dins del projecte de Cooperació al desenvolupament «Pla de gestió urbana per a la millora de seguretat des d’una perspectiva de gènere» finançat per la Diputació de Barcelona.

Podeu veure la publicació en aquest enllaç: http://www.punt6.org/ca/guies-propies/

Campanya de visibilització LGBTI al territori “Sóc diferent, sóc com tu“

La campanya “Sóc diferent, sóc com tu” té com a objectiu donar visibilitat a la realitat de les persones LGTBI que viuen al territori. La situació del col·lectiu LGTBI que habita en pobles i petites ciutats presenta destacables diferències respecte al que viu en una gran ciutat i la seva àrea metropolitana: la manca de referents i de llocs de trobada, formes diferents d’expressió de la LGTBIfobia, la sensació d’haver de traslladar-se a la capital per poder viure d’acord amb la seva identitat de gènere o orientació sexual.

Aquesta campanya, basada en una idea original de Gender and LGBT Lab i produïda per Gayles.tv, ha estat realitzada gràcies al suport de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona –Gerència de Serveis d’Igualtat i Ciutadania –

Vídeo

https://gayles.tv/comunidad/campana-visibilizacion-lgbti-en-territorio-soy-diferente-soy-como-tu/

Sessió de treball del procés Avaluació de plans Igualtat a la Bonnemaison

El 17 de febrer l’edifici Bonnemaison va acollir la tercera sessió formativa del personal tècnic dels ajuntaments participants en el curs «Avaluació de Plans d’Igualtat» demanat a través del Catàleg de Serveis del 2016

 

Castellbisbal: Constitució Comissió Igualtat, Pla igualtat ciutadania 2016-2020

El 9 de març a les 19h a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Castellbisbal es constituirà la Comissió per a l’elaboració del Pla d’Igualtat de Gènere per a la ciutadania (2016-2020), la sol·licitud del qual es va realitzar l’any 2016. Aquest acte obert a la ciutadania comptarà amb la presència de l’Alcalde de la localitat Sr. Joan Playà Guirado i la Regidora d'Esports i de Serveis a la Ciutadania Sra. Susanna Solé i Sabater. L’objectiu d’aquesta diada és emmarcar la presentació de l’inici del Pla, les línies estratègiques, algunes dades de diagnosi i la implicació de les dones.

25a Mostra Internacional de Films de Dones

L'Espai Francesca Bonnemaison ha acollit el propassat 1 de març la inauguració de la 25 edició de la Mostra Internacional de Films de Dones, organitzada per Drac Màgic-Cultura Audiovisual, amb el suport de la Diputació, entre altres institucions. Durant l'acte s'ha projectat «Donna Haraway Reads "The National Geographic" on Primates». Després de la projecció s'ha realitat una conversa via Skype de María Ruido amb Donna Haraway.

 

Presentació de la publicació «Telenotícies i violències masclistes: una anàlisi crítica»

El passat 8 de febrer es va presentar la publicació «Telenotícies i violències masclistes: una anàlisi crítica» de l’Observatori Regular per la Igualtat de Gènere en Noticiaris, ORIGEN, un projecte de l’organització SUDS i l’Observatori de la Cobertura de Conflictes de la Universitat Autònoma de Barcelona amb finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Podeu veure la publicació en aquest enllaç: http://observatoriorigen.org/wp-content/uploads/2015/11/APUNT-ORIGEN-40_cat.pdf

 

 

 

Jornada “Violències sexuals, festes major i mitjans de comunicació”

El proper 23 de març a les 9 a la Sala La Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison es portarà a terme aquesta jornada en la qual es presentaran els resultats del 3r informe Noctámbul@s (15-16)

 

XV Congreso Anual de Socialización de AMPGYL. "Cuerpo, expresión, identidad, orientación... mas allá del binarismo"

Del 3 al 5 de març a la residència Universitària Ágora de Barcelona, s'ha portat a terme aquest congrés. A la jornada han intervingut diferents experts en matèries LGTBI com: Amets Suess, Miquel Missé, Yolanda Melero, Oscar Guasch, entre d’altres... els quals a través de diferents ponències i tallers s'han donat claus per enfortir el vincle familiar i prevenir i abordar possibles conflictes generats per raons de gènere i/o orientació afectiva.

S'ha realitzat tallers específics per a mares i pares, joves i nens petits.

 

 

Formació pla intern per a direccions i gerències

Seguint amb el procés formatiu iniciat el 2016, fruit del pla d’igualtat de Gènere de la Diputació de Barcelona, el proper 14 de març a La Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison, tindrà lloc el curs “Punts claus per a dissenyar projectes i programes amb perspectiva de gènere” dirigit al personal directiu de la Diputació de Barcelona.

La finalitat del curs és afavorir la transversalitat de gènere en els projectes i programes que s’impulsen des de la Corporació.

Anar a dalt

Joventut

Finalitza la primera edició del recurs del Catàleg 2016: “Dissenys de plans locals de joventut

El passat 22 de febrer es va celebrar al recinte de Mundet la reunió de valoració i tancament d’aquest recurs ofert, de manera pilot, com activitat formativa. Es tracta de la primera edició d’una proposta d'acompanyament als professionals en l'elaboració de plans locals de joventut. Durant la presentació el diputat d’Igualtat i Ciutadania, Antoni Garcia, va fer èmfasi en la nova orientació del recurs apostant per la innovació amb l'objectiu d'empoderar els professionals i apropar els PLJ resultants a les realitats concretes de cada ens local.

Recursos per treballar amb joves

El 22 de març és el Dia Mundial de l’Aigua. Us proposem una sèrie de recursos  per treballar amb els joves la importància de l’aigua com a recurs fonamental per a la vida.

Accés als recursos:

http://joventut.diba.cat/documents/dia-mundial-de-laigua-recursos-per-treballar-amb-joves

Anar a dalt

Formació

Oficina de les dones i LGTBI

 

 

 

Oficina del Pla Jove

Cursos amb termini d’inscripció obert:
  • Joves i Salut Psicoemocional. Com intervenim des dels Serveis Locals de Joventut (2a edició. 14, 21 i 28 de març. Lliçà de Vall
  • Cartells i tríptics: com ha de ser la comunicació gràfica adreçada als joves (6a edició). 24 i 31 de març. Barcelona
  • Coaching transformacional i joves: noves eines per promoure l'emprenedoria 2n nivell (2a edició. 10, 17, 24 i 31 de març. Vilafranca del Penedès

+ informació i inscripcions

Anar a dalt

Usos del temps

Llistat bibliogràfic amb motiu del 8 de març.

Des del Centre de Documentació hem elaborat un llistat de recursos informatius sobre el dret de les dones que esperem que sigui del vostre interès.

http://centredocumentacioap.diba.cat/cgi-bin/koha/opac-shelves.pl?op=view&shelfnumber=26