Març 2022 - Núm. 190

 

Feminismes 
i Igualtat

Ir arriba

Destacat

El passat 24 de febrer es va obrir el cicle de converses del LAB Bonnemaison amb “Il·lustració i activisme feminista”, reunint a tres reconegudes il·lustradores que, des de les seves experiències personals, van parlar sobre l'activisme feminista en la il·lustració, el seu impacte a través de les xarxes socials i l'art com a eina per a la transformació social. 

Ir arriba

Destaquem especial

El proper dijous 10 de març de 12h a 13,30h us convidem a la Jornada Institucional “Lideratges feministes per construir ciutats”, amb la ponència de l’arquitecta argentina activista social pels drets humans i pels drets de les dones, Ana Falú.

També mantindran una conversa les alcaldesses, Annabel Moreno Nogué, Laura Campos Ferrer, Lluïsa Moret Sabidó i Mercè Esteve Pi, sobre els reptes del desplegament de polítiques locals amb mirada feminista.

Creiem que la presència de les dones en la política i en les posicions de lideratge és fonamental, doncs influencia tant el contingut de les agendes com les mesures adoptades, i implica l’aprofitament del talent i experiències en les que fonamentar les polítiques públiques.

Podeu inscriure-us pel GESTFORMA en aquest enllaç 

Inscripcions per la resta del personal en aquest enllaç

Ir arriba

Escola de la Dona

El pròxim mes de març comença una assignatura nova a l'Àrea d'il·lustració de l’Escola de les dones, que s’anomena “Un món divers. Il·lustrar projectes inclusius”. Aquesta assignatura té com a objectiu promoure el respecte i la inclusió de diferents col·lectius i realitats socials, a partir de la creació de projectes il·lustrats, que treballin visualment temes actuals, com són la temàtica del gènere i els diversos feminismes, les noves masculinitats, els col·lectius LGBTI, la realitat de la gent gran en qüestions com l'Alzheimer o la memòria, etc.

Ir arriba

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Primer Espai de Coordinació Executiva del Projecte transformador Barris i Comunitats

El 4 de febrer es va organitzar la primera sessió dels espais de coordinació executiva del Projecte transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social”.

La sessió va comptar amb la presentació de la coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat social, Teresa Llorens, i la participació de referents dels tretze ajuntaments participants en l’edició 2021.

Celebrem l’XIa edició de la Jornada anual de Mediació Ciutadana

El passat 1 de febrer es va celebrar l‘XIª edició Jornada anual Cercle de Comparació Intermunicipal dels Serveis de Mediació Ciutadana. Sota el títol, Els serveis de mediació ciutadana a les comunitats veïnals: promovent la convivència des de l’acompanyament a les persones, va comptar amb l’assistència de prop de 100 professionals de mediació ciutadana.

Publicat l’informe de resultats del Cercle de comparació intermunicipal dels Serveis de Mediació Ciutadana

El Programa de mediació ciutadana de la Diputació de Barcelona participa des de fa més de 10 anys amb un Cercle de comparació intermunicipal dels Serveis de Mediació Ciutadana (SMC), un instrument de suport a l’avaluació i millora contínua de la prestació i gestió dels serveis públics d’àmbit local. Anualment, les dades recollides al Cercle s’analitzen i es publiquen en un Informe per a avançar conjuntament sobre la base de criteris de qualitat, eficàcia i eficiència.

El Servei Itinerant de Mediació Ciutadana una eina per a la promoció de la convivència i la cultura de la pau

La Diputació de Barcelona posa a l'abast dels ens locals que no disposen d'un servei propi el Servei Itinerant de Mediació Ciutadana (SIMC), un instrument de gestió alternativa de conflictes. S’ofereix al conjunt del territori i de forma gratuïta l'atenció de professionals mediadors per a l’impuls de la resolució de conflictes i la cultura de la pau però també per sensibilitzar, formar i capacitar els equips de govern, entitats i ciutadania en la resolució dialogada dels conflictes i la promoció d’una convivència inclusiva.

Tancament dels Espais de millora del Programa Ciutats amigues de les persones grans

El 17 de febrer va finalitzar la tercera edició dels “Espais de millora” del programa Ciutats amigues de les persones grans. Enguany s’ha celebrat la tercera edició dels Espais de millora del programa Ciutats amigues de les persones grans, concebut com un suport que proveeix l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona als ens locals de la província que tenen en marxa projectes amigables amb les persones grans amb l’objectiu de facilitar l'intercanvi de coneixement, d’experiències i bones pràctiques.

Novetats en el procediment de presentació d’expedients a l’Oficina d’Estrangeria de Barcelona

La reforma del Reglament d’Estrangeria aprovada el passat 9 de novembre de 2021 establia diferents millores en relació amb la situació dels i les menors soles tutelades i dels i les joves extutelades que n’afavoreixen la transició cap al permís de residència i l’accés al mercat de treball, la referida reforma, també, introdueix canvis en els procediments de presentació de les sol·licituds d’estrangeria i en les renovacions i modificacions de les autoritzacions.

Ir arriba

Polítiques d'Igualtat

Formació en polítiques de gènere 2022

Impulsem un programa de formació en polítiques de gènere (igualtat dones-homes i LGTBI), adreçada a tècniques i tècnics municipals. L’oferta formativa es tradueix en tres eixos d’actuació (igualtat i transversalitat, violències masclistes i LGTBI) i en les següents modalitats: cursos centralitzats, càpsules formatives, cursos territorials, cursos a mida i, formació universitària.

Inici del Programa de Seguretat i Violències Masclistes

Iniciem un projecte per a l’abordatge de les violències masclistes des dels cossos de seguretat locals, ubicat dins el marc dels Projecte Transformador Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, i en col·laboració amb el Gabinet de Seguretat de la Diputació de Barcelona.

Treballant la Igualtat de forma transversal a la corporació

Des de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, es treballa de manera transversal per a la incorporació de la perspectiva de gènere en programes que s’impulsen des d’altres àrees de la Corporació. Es fan assessoraments i s’impulsen programes conjuntament.

Article de Dones Periodistes a donesdigital.cat

L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) és una associació professional d’àmbit català, que agrupa des de juny de 1992 a dones que treballen en els mitjans de comunicació. És la primera associació de dones periodistes de l’Estat espanyol.

 

El LAB Bonnemaison commemora el primer aniversari d’impuls de les polítiques públiques feministes

La Diputació de Barcelona ha celebrat el primer aniversari del LAB Bonnemaison, Laboratori per a la innovació en lideratge i polítiques públiques feministes, en un acte a la seu de la corporació amb la presència de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda urbana, Raquel Sánchez, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, així com la diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, i de la diputada de Polítiques d’Igualtat, Alba Barnusell. Durant la sessió, va tenir lloc un diàleg conduit per la periodista Milagros Pérez Oliva.

LAB Bonnemaison: Segona edició del curs Polítiques de Gènere adreçat a càrrecs electes

El passat 17 de febrer va començar una nova edició virtual del curs Polítiques de Gènere adreçat a càrrecs electes dels ens locals, dividida en dos blocs independents, Polítiques de Gènere I i Polítiques de Gènere II; al primer bloc es va abordar el marc conceptual de les polítiques de gènere i, al segon el marc normatiu i la seva implementació a nivell local.