Maig 2022 - Núm. 193

 

Feminismes 
i Igualtat

Ir arriba

Escola de la Dona

El 24 i 27 de maig l'Escola de la Dona participarà en les Jornades de portes obertes de tallers i espais de creació #TallersObertsBCN

Tallers Oberts BCN és la principal cita amb artistes plàstics, persones artesanes, professionals del disseny i escoles de creació de Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat. Durant una setmana la comunitat creativa s'uneix en un mateix projecte amb l'objectiu comú de difondre els oficis artesanals. Una ocasió única per a la ciutadania per endinsar-se al món de la creació, l'art, l'artesania i el disseny de la mà dels propis creadors, creadores i professionals relacionats.

Podreu visitar l'Escola i gaudir del seu espai i de les activitats que s'hi realitzen els dies 24 i 27 de maig de 10:00h a 14:00h. Més informació a tallersobertsbarcelona.cat 

Ir arriba

Destaquem

La Diputació de Barcelona, una vuitantena de municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis van escenificar el passat 25 d'abril l’adhesió conjunta a la Declaració per uns municipis i unes comunitats cuidadores . El text expressa el compromís dels ens locals a entendre les cures “com una activitat essencial per a la vida, així com per a la dinamització social i econòmica dels nostres municipis, que requereix de major reconeixement i de corresponsabilitat personal, social i institucional”. I concreta un decàleg de 10 accions per avançar en els polítiques públiques locals de les cures.  

El Cicle de converses LAB Bonnemaison presenta "Potenciant lideratges, visibilitzant talents"

Aquesta conversa que tindrà lloc el proper 12 de maig té per objectiu donar a conèixer iniciatives que treballen per potenciar el lideratge, l'apoderament i la generació de xarxes de dones empresàries i professionals, i abordar com es poden generar aliances entre l'àmbit privat i l'àmbit públic per enfortir la presència de les dones en espais de decisió i promoure nous models de lideratge que permetin avançar en la igualtat de gènere.

La benvinguda serà a càrrec d'Alba Barnusell i Ortuño, diputada delegada de Polítiques d'Igualtat.

Les ponents seran:

Lourdes Muñoz, Fundadora de SheLeader

Anna Mercadé, Presidenta de l'Associació 50 a 50

Isabel Sabadí, Directora de 22@Network BCN

Isabel M. Segura Roda, Presidenta executiva de la Fundació Grup Set

Modera: Laura Marín, periodista

Data: 12 de maig de 2022

Hora: 12:30h a 14h

Podeu fer la inscripció en aquest enllaç

Ir arriba

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Agbar i la Diputació de Barcelona signen un conveni de col·laboració per l’impuls de projectes i iniciatives socials

L’acord concreta l’impuls inicial del programa Barris i comunitats: motors de transformació, entre d’altres, i genera sinèrgies amb el projecte Territori social d’Aigües de Barcelona. El passat dijous 31 de març, l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i Agbar signaren un conveni per a l’impuls de projectes i iniciatives socials orientats a l’apoderament i autonomia de persones en situació de vulnerabilitat.

 

Els barris de 1r de Maig (Granollers) i Estació de França (Mollet del Vallès) s’incorporen al Programa Barris i Comunitats: motors de transformació social

Durant el mes d’abril han tingut lloc trobades entre els equips tècnics i de direcció dels dos municipis i l’equip del projecte transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social”, liderat per l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona. A les reunions s’han presentat els equips i referents, així com les principals característiques i reptes que afronten cadascun dels barris.

La Diputació de Barcelona inverteix 5,9 milions d’euros en la promoció del benestar emocional de la infància i l’adolescència

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social impulsa un fons de finançament extraordinari de 5,9MEUR dedicat a la promoció del benestar dels infants, adolescents i les seves famílies destinat a ajuntaments majors de 20.000 habitants i consell comarcals.

Diagnosi de la participació sociocultural de les persones grans als municipis de menys de 20.000 habitants del Maresme

El passat 28 de març va tenir lloc al Centre Cultural El Calisay d’Arenys de Mar la presentació de la diagnosi de la participació sociocultural de les persones grans als municipis de menys de 20.000 habitants del Maresme

Als Espais d’intercanvi dels PLACI es parla de convivència: espais públics i comunitats veïnals

A les sessions de treball del mes de febrer i març dels Espais d’intercanvi dels Plans locals d'acció comunitària inclusiva (PLACI) es va convidar a l'Àrea Igualtat i Sostenibilitat Social per exposar i dialogar sobre el treball que s’està desenvolupant al voltant de dos dels principals espais municipals relacionals: els espais públics i les comunitats veïnals.

Trobada amb ajuntaments per a la presentació del Projecte europeu LEARN

El passat 30 de març va tenir lloc la jornada de presentació del Projecte LEARN als municipis. La trobada, en format virtual i coordinada per l’OBERAXE com a entitat líder del projecte, va tenir per finalitat presentar els diferents paquets de treball i, sobretot, compartir amb els ens locals espanyols la iniciativa per a la creació d’una Xarxa d’Antenes Locals per a la lluita conjunta contra el racisme, la xenofòbia i qualsevol forma de discriminació.

Ir arriba

Polítiques d'Igualtat

Commemorem 150 anys del naixement de la Francesca Bonnemaison

Francesca Bonnemaison (Barcelona, 1872-1949) fou la filla única d'un matrimoni de la burgesia catalana, comerciants de professió, casada amb Narcís Verdaguer i Callís, advocat i polític catalanista. A través d'aquest matrimoni va accedir als cercles de la intel·lectualitat i la política barcelonines. Dona emprenedora, va saber utilitzar la seva posició social i els seus grans dots per aconseguir els seus propòsits.

Neix el Departament contra els abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques de Catalunya

L’Acadèmia del Cinema Català ha creat un Departament d’atenció i prevenció dels abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, i de la Diputació de Barcelona, des de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social.

Donem suport als Plans LGTBI municipals i comarcals

Recentment, hem assistit a dos actes institucionals per la presentació i posada en marxa de Plans LGTBIs municipals i comarcals que amb comptat amb el nostre suport institucional, tant econòmic com tècnic, a través del Catàleg de Serveis.

Espai supervisió i consultes jurídiques en línia

Posem a disposició dels ens locals el servei telemàtic de consultes i assessorament adreçat a les professionals dels serveis territorials d’atenció a les dones i a les violències masclistes.

Inscripcions obertes al "Curs Polítiques de promoció i suport de les cures"

El proper mes de març comença una videoformació innovadora en les polítiques socials adreçades a les persones cuidadores, que aportarà coneixement sobre l'anomenada economia feminista i l'economia de les cures, posant el treball reproductiu en el centre de la vida, emplaçant la cura al centre de l'economia, i oferint eines pràctiques en els marcs de competències municipals.

Iniciem el Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis d’Igualtat

Enguany, amb la 1a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis d’Igualtat, comença una nova etapa de les eines d’avaluació i millora continua, que la Diputació de Barcelona posa a disposició dels serveis municipals d’igualtat per a millorar-ne la gestió.

Formació LAB per a Dones electes "Claus per al lideratge de dones als ens locals"

El LAB Bonnemaison inicia el curs ‘Claus per al lideratge de les dones als ens locals’ adreçat a dones electes, amb l’objectiu d’afavorir el lideratge femení, potenciar les seves competències directives ,i facilitar eines pràctiques per desenvolupar i potenciar les habilitats de direcció, en clau feminista.