La diputada Raquel Albiol i Gilabert ha estat nomenada com a nova presidenta 5a de la Diputació de Barcelona, prenent el relleu d’Eva Baró, que ha renunciat a l’acta de diputada.
D’altra banda, la diputada Eva Soler i Guallar és la nova diputada adjunta de l’Àrea de Feminismes i Igualtat.
Enguany, el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, dona sortida al nou pla de mandat (2023-2027) englobant el treball del present i el desitjable pel futur en quant a feminismes i igualtat d’oportunitats des de la perspectiva de gènere, a la corporació i cap a la ciutadania.
El feminisme és un principi institucional que travessa moltes de les polítiques que s’executen a la corporació, és transversal i interseccional, serveix d’exemple per als ens locals que s’emmirallen i alhora col·labora en la consecució dels drets d’igualtat de gènere relatats a la normativa de la que disposem.
La Diputació de Barcelona ofereix als ajuntaments de la demarcació recursos i serveis en matèria d’igualtat i feminismes per un valor total de 3,4 milions d’euros a través del Catàleg de serveis 2024. Les línies d’actuació dels recursos de l’Àrea de Feminismes i Igualtat són el foment de la igualtat i de la diversitat sexual, afectiva i de gènere, l’abordatge de les violències masclistes i el suport i assessorament professional.
L’Àrea de Feminismes i Igualtat, posa a l’abast dels ens locals de la demarcació 42 tallers i activitats de sensibilització amb motiu de la campanya del 8M- “Dia Internacional de les Dones”.
Els tres grans eixos temàtics són el foment de la igualtat i l’equitat de gènere i l’apoderament de les dones, sensibilitzar vers la diversitat sexo afectiva i de gènere i envers la LGTBIfòbia, i sensibilitzar, prevenir i lluitar per l’erradicació de totes les violències masclistes.
L’Oficina d’Arxiu i Gestió Documental de la Diputació de Barcelona (AGD) amb el suport del Servei de Polítiques d'Igualtat impulsa un pla de transversalitat de gènere pioner en l’àmbit de l’arxivística i la gestió documental.
El Pla de transversalitat de Gènere de l’Arxiu General serà la primera experiència de desplegament d’un pla d’aquest tipus en un arxiu en l’àmbit estatal. El document resultant vol esdevenir un model de referència per als municipis de la demarcació.
Al llarg del mes de febrer i març, una cinquantena de tècniques i tècnics municipals especialistes en comunicació i feminisme i igualtat de la demarcació, es formaran en llenguatge inclusiu, comunicació i imatge amb perspectiva de gènere amb l’objectiu que puguin aplicar les tècniques i les bones pràctiques d’arreu al seu dia a dia.
Aquest curs, liderat per l’Àrea de Feminismes i Igualtat, està integrat al programa de formació centralitzada -en format de videoformació- que la Diputació de Barcelona ofereix anualment. Més informació aquí
El passat 20 de febrer, en el marc de la col·laboració entre l’Àrea de Feminismes i Igualtat i la UAB en el Postgrau en Gènere i Igualtat, va tenir lloc la sessió dirigida per l’equip de l’àrea on després de parlar sobre les polítiques de gènere locals i supramunicipal, es va dinamitzar una taula rodona amb la participació de personal tècnic dels ajuntaments de Viladecans, Terrassa i La Garriga. Aquesta sessió anual té per objectiu la transmissió a l’alumnat del postgrau del funcionament i els recursos generats per part dels serveis locals d’igualtat i d’alguns projectes singulars i els reptes actuals detectats des del territori.
Al llarg de l’any 2023 hem ofert als ens locals de la demarcació un total de 71 formacions, 29 d’elles centralitzades a la seu de l’Àrea de Feminismes i Igualtat, l’Espai Francesca Bonnemaison, i 42 impartides a municipis de la demarcació. En total, s’han format 2.230 persones en Igualtat i Transversalitat -25 cursos-, en violències masclistes -32 cursos-, en LGTBI -5 cursos- i altres formacions en el marc del LAB Bonnemaison i de l’Escola d’Estiu de la Diputació de Barcelona. Més informació aquí
Albert Velasco, Doctor en Història, va reflexionar a la seva conferència sobre el paper del conservador de patrimoni, una tasca fonamental i sovint oblidada.
L'alumnat d'art i creació va gaudir del bagatge de l'artista Alba Serrat barrejant el treball artístic amb l'experiència científica. Doctora en Ciències Ambientals, amb una tesi sobre l'estat reproductiu i de condició dels peixos marins d'aigua freda, l'Alba Serrat fa recerca sobre ecologia marina tot il·lustrant el que veu en il·lustracions científiques i llibres infantils.
La Diputació de Barcelona ha iniciat un nou projecte sota el nom "El Rebedor de la Francesca", a la seu de l’àrea de Feminismes i igualtat, l'Espai Francesca Bonnemaison, amb l'objectiu de reivindicar la igualtat de gènere, a través de l’art. Es tracta d'un espai expositiu que acollirà, amb una programació anual, crítiques expressades en format artístic. Més informació aquí
Exposició que recull deu imatges i històries de dones protagonistes que s’arrisquen a anar en contra de les normes establertes, sacsegen l’ordre imposat i representen un paper primordial i transcendental per construir les ciutats del i amb futur: igualitàries, feministes i democràtiques. És una exposició fotogràfica cedida per l’Institut Europeu de la Mediterrània.
Des de la Biblioteca Virtual, la Xarxa se suma a la commemoració del Dia de les Dones a través de diversos recursos informatius dels prestatges virtuals elaborats per les biblioteques municipals i amb la col·laboració de l'Àrea de Feminismes i igualtat de la Diputació. L’espai web específic de la Biblioteca Virtual dedicat al 8M conté guies de lectura, recomanacions, fons especials, etc. de l’àmbit del feminisme.