Març - abril 2024 - Núm. 208

 

Feminismes 
i Igualtat

Anar a dalt

Destacat

Des del 3 al 23 de maig de 2024 (ambdós inclosos) estarà oberta la convocatòria de subvencions a favor d’entitats sense ànim  de lucre de l’Àrea de Feminismes i Igualtat.

La convocatòria té una doble finalitat, d'una banda, contribuir al finançament de projectes relacionats amb la promoció de la igualtat, la prevenció i reparació de les violències masclistes, l'eliminació de les discriminacions envers les dones i el col·lectiu LGTBI+ i el foment de l'economia feminista; de l'altra impulsar el canvi en el si de les pròpies entitats a fi que es dotin d'instruments de planificació i eines pel foment de la igualtat i la prevenció de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques.

Podran ser beneficiàries d’aquestes subvencions les persones jurídiques privades, sense ànim de lucre amb domicili social o delegació permanent en un municipi de la demarcació de la Diputació de Barcelona, i  les societats cooperatives que compleixin amb els requisits que s’especifiquen a l’art. 144 de la Llei 12/2015, del 9 de juliol, de cooperatives. (+ info)

Anar a dalt

Novetats

Resistències, drets i lluites feministes arreu del món, a la jornada institucional del 8M

A cap regió del món les dones tenen garantits els seus drets. Tot i que els drets de les dones són universals, arreu del món hi ha moltes disparitats entre el seu reconeixement i el compliment efectiu d'aquests drets. Sota aquestes premisses, el passat 9 d’abril va tenir lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison, la jornada “Resistències, drets i lluites feministes arreu del món”, organitzada per la Diputació de Barcelona en el marc de la campanya del 8M, Dia Internacional de les Dones.

Podeu accedir a la relatoria de tot el que es va parlar durant la jornada.

La Placeta de les Filadores homenatja les treballadores de l’antiga fàbrica Batlló

En el marc del conjunt d’actes programats en commemoració del 8M, Dia Internacional de les Dones, la Diputació de Barcelona va  inaugurar una placa a la Placeta de les Filadores del recinte de l’Escola Industrial de Barcelona (antiga fàbrica Batlló) com a homenatge a la figura femenina del passat industrial del recinte.

La placa vol fer justícia i memòria històrica, alhora que recordar i visibilitzar la tasca d’aquestes dones, amb totes les dificultats que van haver de superar en una època molt dura i la seva perseverança i lluita per la igualtat.

Anar a dalt

Innovació, formació i recerca

La Llagosta compta amb un nou Pla d’Igualtat

El document emmarcarà les accions que l’ens local desenvoluparà fins l’any 2027 com a instrument que permeti ordenar i donar una perspectiva estratègica més feminista a les polítiques transversals per a la igualtat de gènere del municipi.

Pla Transversal de Gènere de l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona

El Pla, impulsat per la Secretaria General amb la col·laboració de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, pretén desenvolupar una estratègia integral orientada a vetllar per la igualtat de les persones tot introduint la perspectiva de gènere en la metodologia arxivística, les tècniques de tractament documental i les accions de difusió i de recerca.

El projecte es va presentar a l’Espai Francesca Bonnemaison el passat 19 de març.  

Es consolida la Xarxa de Punts Lila territorial

L’Àrea de Feminismes  Igualtat, a través del Catàleg de Serveis de la corporació, anualment posa a disposició dels municipis de fins a 75.000 habitants de la demarcació el recurs Xarxa Punts Liles, en dues modalitats diferents de suport: Punt Lila als espais públics d'oci i la Xarxa local Punts Lila.

Els Punts Lila als espais públics d'oci, són espais de sensibilització i atenció  puntual, dinamitzat per professionals, ubicat a festes, concerts i altres activitats d’oci i entreteniment. La Xarxa local Punts Lila està formada per establiments i equipaments municipals, tant públics com privats (comerços, mercats, equipaments esportius, sanitaris, culturals, etc.) amb l’objectiu d’informar, formar, sensibilitzar i prevenir les violències masclistes així com lluitar contra les actituds i els comportaments sexistes que es produeixin als municipis que en formen part.

Obertes les inscripcions de les formacions sobre igualtat del segon trimestre

La proposta formativa consta de 9 cursos nous, 3 emmarcats en la perspectiva d’Igualtat i transversalitat, 3 sobre violències masclistes, 2 sobre el col·lectiu LGTBI i 1 últim en col·laboració amb l’Oficina de Relacions Internacionals de la corporació.

Les inscripcions, com és habitual, resten pendents de validació per part de la persona referent de formació municipal i la confirmació de la plaça s’envia a la persona interessada una setmana abans de l’inici de l’acció formativa corresponent.

Els cursos en format de vídeo-formació són a través de la plataforma zoom i els cursos en format presencial s’impartiran a l’Espai Francesca Bonnemaison (c/ Sant Pere més Baix núm. 7, Barcelona), seu de l’Àrea de Feminismes i Igualtat.

Podeu consultar tota l’oferta formativa de l’àrea de Feminismes i Igualtat en aquest enllaç

Lectures de Sant Jordi a l’Escola de la Dona

Amb motiu de la diada de Sant Jordi, l’alumnat de l’assignatura “Tallers de Lectura i Escriptura” dels ensenyaments de Llengües i Humanitats de l’Escola de la Dona, llegeixen en un acte obert al públic els seus propis textos elaborats en el marc de la tradició de Sant Jordi.

Aquests tallers, amb molta acceptació a l'Escola, donen l’oportunitat de combinar el plaer de llegir i escriure amb l’aprofundiment en obres significatives de la literatura catalana, universal o escrita per dones, en llengua catalana.

L’Observatori Noctàmbul@s celebra la seva X Jornada a l’Espai Francesca Bonnemaison

La Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison va acollir el passat dia 5 d’abril, la desena jornada de l’Observatori Noctàmbul@s de la Fundació Salud y Comunidad (FSC), sota el títol “Protocols d’abordatge de violències, drogues i festa: què n'hem après" amb l’objectiu de poder avançar en l’abordatge de les violències masclistes i en la lluita pels drets humans de les dones.

La fundació FSC és una organització sense ànim de lucre dirigida a les problemàtiques socials i sanitàries; el seu Observatori Noctàmbul@s posa el focus en les violències sexuals en entorns d’oci nocturn i de consum de drogues.

Anar a dalt

Espai Francesca Bonnemaison

El Rebedor de la Francesca acull l’homenatge a la dona rural de l’artista Sylvia Tuà

Sylvia Tuà ha presentat durant tot el mes d’abril la seva exposició inèdita “Homenatge a la dona rural”, una sèrie d’obres on recorda a aquelles  dones que ara són grans o ja no hi són entre nosaltres, qui sempre s’han dedicat al camp i s’han sentit molt soles, carregant també a sobre seu el pes de les tasques domèstiques.

Destaca la utilització per part de l’artista de materials en desús, convertint-los en un objecte de valor artístic, denunciant socialment tots aquells objectes que rebutgem i que seria possible dona’ls-hi una segona oportunitat, a través del pensament creatiu.

1.254 víctimes mortals por violència de gènere des de l’1 de gener de 2003

Segons el Conveni d’Istanbul, que va entrar en vigor l’any 2014, la violència contra les dones és una violació dels drets humans i una forma de discriminació envers les dones, i designa tots els actes de violència basats en el gènere que impliquen o poden implicar per a les dones danys o sofriments de naturalesa física, sexual, psicològica o econòmica, incloses les amenaces de realitzar aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de llibertat, a la vida pública o privada.

La Diputació de Barcelona treballa des de fa més de 25 anys per a erradicar les violències masclistes en tot el territori de la demarcació de Barcelona oferint suport tècnic, econòmic i material als 311 municipis de la demarcació de Barcelona.

Les xifres oficials de feminicidis estan registrades per la Delegación del Gobierno para la violencia machista (Ministerio del Interior), amb un registre exhaustiu diari. A data 26 d’abril, la xifra de feminicidis  a l’estat espanyol durant l’any 2024 és de 10. https://violenciagenero.igualdad.gob.es/home.htm