15/04/2019 - #116
TwitterYoutube
Anar a dalt

Portada antiga

Cimera per la Qualitat de l'Aire Cimera per la Qualitat de l'Aire

Cimera per la Qualitat de l'Aire

Cimera per la Qualitat de l'Aire

Dos anys després en el marc de la Segona Cimera Institucional per a la Qualitat de l’Aire les institucions s’han tornat a reunir i han fet pública una declaració institucional, on es reafirmen en els objectius de l’Acord de 2017, fan balanç de la feina feta, manifesten la necessitat de seguir actuant de manera urgent i coordinada, i es comprometen a portar a terme de manera immediata les accions estructurals necessàries per afrontar la problemàtica.

Anar a dalt

El Fòrum en detall

VÍDEO. Els passos de la transició energètica

Transició energètica

Transició energètica

El 19 i 20 de febrer es va celebrar el IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local a Món Sant Benet, a Sant Fruitóis de Bages. Presentem en aquest butlletí els vídeos amb tots els resultats del Fòrum. Aquest plenari va reunir a diversos experts que han definit la transició energètica i els reptes presents i futurs per assolir els objectius plantejats. Podeu veure el vídeo del plenari a continuació.

VÍDEO. Adaptació i resiliència. Aprenem de la natura

Adaptació i resiliència

Adaptació i resiliència

En aquest segon plenari es va mostrar realment com el canvi climàtic que estem accelerant amb la nostra activitat esdevé en un fenomen que ens afecta de manera transversal. Visions ecosistèmiques i humanes que ha quedat clar que trobin la manera d’entendre’s per avançar vers un futur millor per a tothom. Podeu veure el vídeo del plenari a continuació.

VÍDEO. Connectem amb l'economia circular i verda

Economia circular i verda

Economia circular i verda

El paper del món local a l’Economia circular i verda. La ciutadania no acaba d’estar preparada per assumir hàbits de consum circular. Per tant cal insistir en l’educació global. Però més enllà d’això, cal complicitat pública-privada i també fiscalitat per evitar que el mercat s’ompli de productes poc durables. Podeu veure el vídeo del plenari a continuació.

 

Les ponències en vídeo de la Fàbrica d'Oportunitats

Connectem

Connectem

A l’edifici La Fàbrica es va disposar d’un espai de networking, La Fàbrica de les Oportunitats, per mostrar experiències i connectar interessos, on es van presentar 49 projectes. A continuació disposeu dels resultats d'aquest espai i enllaços a totes les ponències i els vídeos de les presentacions.

 

 

VÍDEO. Diàleg sobre L’Agenda 2030 al món local

Agenda 2030

Agenda 2030

A la 19a Assemblea la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat celebrada el 20 de febrer del 2019 a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, es va realizar aquest Diàleg sobre l'Agenda 2030. Podeu veure el vídeo de l'acte.

VÍDEOS. La Xarxa localitza els ODS de l'Agenda 2030

Localitzem els ODS

Localitzem els ODS

A la 19a Assemblea general de la Xarxa de Citats i Pobles cap a la Sostenibilitat vam fer l'exercici de localitzar diverses experiències de les ciutats i pobles en relació als ODS. Al vídeo en podeu veure l'acte i les 11 experències presentades una per una.

Anar a dalt

Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses

Grup d'experts del Pacte Grup d'experts del Pacte

Grup d'experts del Pacte

Grup d'experts del Pacte

La Diputació de Barcelona participa en la 6a trobada del Grup d’Experts organitzada per l’Oficina Europea del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses a Brussel·les el 26 de març. L’objectiu principal de la trobada és elaborar la metodologia PAESC de forma consensuada entre els països adherits al Pacte.

Perfil climàtic Perfil climàtic

Perfil climàtic

Perfil climàtic

La Diputació de Barcelona, com a ens Coordinador del Pacte, i en el marc del suport als municipis adherits al Pacte d'Alcaldes, ha desenvolupat una nova eina de comunicació tècnica: el Perfil climàtic. Una síntesi gràfica i numèrica de la situació del municipi envers el canvi climàtic que inclou quin és el compromís assumit pel municipi per lluitar contra el canvi climàtic en termes de mitigació i adaptació.

Anar a dalt

Planificació Ambiental Local

Nou Cercle d'abastament d'aigua potable Nou Cercle d'abastament d'aigua potable

Nou Cercle d'abastament d'aigua potable

Nou Cercle d'abastament d'aigua potable

El Cercle de Comparació Intermunicipal es configura com un mètode de treball que ofereix la Diputació de Barcelona als ens locals per poder mesurar, comparar i avaluar resultats, mitjançant uns indicadors comuns consensuats, formar un grup de treball per intercanviar experiències i impulsar la millora del servei d'abastament d'aigua potable.

Anar a dalt

Gestió ambiental

El Laboratori de Medi Ambient El Laboratori de Medi Ambient

El Laboratori de Medi Ambient

El Laboratori de Medi Ambient

El Laboratori de Medi Ambient es torna a posar en marxa després de tres mesos de reformes. S'han renovat totes les instal·lacions i mobiliari per tal de complir la normativa de seguretat, per adequar la distribució a la feina actual i, sobretot, per a poder oferir un millor servei als ajuntaments.

 

Mapa de localitzadors passius a Mataró Mapa de localitzadors passius a Mataró

Mapa de localitzadors passius a Mataró

Mapa de localitzadors passius a Mataró

S’ha realitzat un estudi i anàlisi de la concentració de diòxid de nitrogen (NO2)  als entorns escolars de Mataró i Vilanova del Camí.

Aixeta del Registre de Cal General Aixeta del Registre de Cal General

Aixeta del Registre de Cal General

Aixeta del Registre de Cal General

Des de l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental s’ha fet la recollida , les anàlisis  i s’ha lliurat els resultats de les anàlisi de 155 mostres d’aigua per consum humà procedent de més de 60 municipis. També s’han analitzat 9 mostres d’aigua procedents de la Mancomunitat del Penedès –Garraf.

UMS a Rubí UMS a Rubí

UMS a Rubí

UMS a Rubí

Durant el mes de març s’han lliurat  6 estudis d’avaluació del soroll de fonts emissores diverses i 2 estudis amb els resultats de les mesures del Mapa Estratègic de Soroll 2018 (MES 2018). Per altra banda s’han impartit classes de formació de la gestió municipal del soroll.

Anar a dalt

Mobilitat

Una delegació del municipi de Cork, com a representant d’Energy Cities, va visitar el passat 28 de març de 2019 la Diputació de Barcelona, interessada en la gestió i promoció que fem del vehicle elèctric i dels punts de recàrrega.

Anar a dalt

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

Economia circular i verda Economia circular i verda

Economia circular i verda

Economia circular i verda

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha publicat el dossier: Impuls local a l'economia circular i verda ! Catàleg d'experiències. L’objectiu del document és representar la diversitat d'experiències d'economia circular impulsades des de l'àmbit local a nivell nacional i internacional per tal d'il·lustrar i potenciar el rol dels ens locals en l'impuls de l'economia circular. 

Red de Redes a CONAMA LOCAL 2019 Red de Redes a CONAMA LOCAL 2019

Red de Redes a CONAMA LOCAL 2019

Red de Redes a CONAMA LOCAL 2019

La reunió es va realitzar el 3 d'abril a Toledo coincidint amb CONAMA LOCAL 2019 i va comptar amb una representació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat que va exposar la feina iniciada per tal d'incloure l'Agenda 2030 i els Objectius de desenvolupament sostenible en l'activitat de les ciutats i pobles.

Anar a dalt

Formació

 

Cursos amb inscripcions obertes del Programa de Formació continua de la Gerència de Serveis de Medi Ambient:

  • El paper dels ajuntaments en el foment i desenvolupament de projectes ambientals d'Aprenentatge Servei (20 hores) Programa i inscripcions
  • Fiscalitat ambiental local sobre canvi climàtic: Energia i mobilitat sostenible (20 hores) Programa i inscripcions
Anar a dalt

Recursos d'educació ambiental

Càpsules audiovisuals Càpsules audiovisuals

Càpsules audiovisuals

Càpsules audiovisuals

En el marc del Catàleg de serveis de l’any 2018 es va rebre la sol·licitud de diversos recursos per al Desenvolupament de projectes d’educació i sensibilització ambiental dels ajuntaments de Cornellà de Llobregat, Manresa, Terrassa i Lliçà d’Amunt. En tots aquests casos es van realitzar càpsules audiovisuals (de curta durada), una per a cadascun dels ajuntaments sol·licitants, per tal de donar a conèixer les seves iniciatives en favor del medi ambient que estan desenvolupant al seu àmbit territorial i sensibilitzar proambientalment.

Dibuixos de l'Agenda Escolar 2018-19 Dibuixos de l'Agenda Escolar 2018-19

Dibuixos de l'Agenda Escolar 2018-19

Dibuixos de l'Agenda Escolar 2018-19

Posem a disposició les activitats i recursos de totes les Agendes Escolars online. Si us va agradar molt una activitat de fa uns cursos o busqueu informació sobre alguna temàtica ambiental concreta, aquest és el vostre espai!

Anar a dalt

Va d'aigua

APS en ecosistemes aquàtics continentals APS en ecosistemes aquàtics continentals

APS en ecosistemes aquàtics continentals

APS en ecosistemes aquàtics continentals

Divendres 22 de març, en el marc del Dia Mundial de l’Aigua, es va presentar la Guia pràctica d’Aprenentatge Servei en ecosistemes aquàtics continentals. Una experiència didàctica i comunitària de compromís amb el medi ambient. Un document elaborat en el marc del Programa Va d’Aigua de la Diputació de Barcelona adreçat a ajuntaments i centres educatius de primària i secundària que tinguin interès en involucrar-se de forma activa i compromesa en la conservació dels ecosistemes aquàtics continentals del seu entorn proper. 

Recursos del Va d'aigua Recursos del Va d'aigua

Recursos del Va d'aigua

Recursos del Va d'aigua

Ja podeu sol·licitar aquests tres recursos que podreu gaudir fins novembre d’enguany.

Per a més informació sobre els recursos podeu clicar sobre el nom.

Anar a dalt

Agenda

Setmana Sense Soroll Setmana Sense Soroll

Setmana Sense Soroll

Setmana Sense Soroll

La Setmana Sense Soroll (SSS), sota un mateix lema ‘Silenci si us plau', té la voluntat d’arribar a aglutinar totes aquelles iniciatives promogudes, tant en l’àmbit públic com privat, sobre la contaminació acústica i el soroll. Les dates escollides per commemorar la SSS coincideixen amb el Dia Internacional de Conscienciació envers el Soroll (International Noise Awareness Day – INAD), el 24 d’abril de 2019.

Verd urbà i canvi climàtic Verd urbà i canvi climàtic

Verd urbà i canvi climàtic

Verd urbà i canvi climàtic

3 de maig, de 10 a 12 hores, a la Sala d’Actes de l’Edifici del Vagó de l’Escola industrial. Carrer Comte d'Urgell, 187. Barcelona

L’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, ha elaborat el recurs “Nova eina per a valorar l’adaptació al Canvi Climàtic dels espais verds urbans” per facilitar la tasca dels responsables de la gestió del verd urbà. L'eina es presentarà el 3 de maig i posteriorment, el 17 de juny, es farà un taller pràctic d’utilització de la mateixa.

 

LIFE Clinomics LIFE Clinomics

LIFE Clinomics

LIFE Clinomics

24, 29 d’abril i 15 de maig 2019 (de 9h a 14h). Diputació de Barcelona (Edifici del Vagó - Recinte Escola Industrial)

Aquest curs està dissenyat per ajudar a les entitats i a les administracions territorials i dels sectors primari i turístic en el procés d’adaptació al canvi climàtic. 

Let's clean europe Let's clean europe

Let's clean europe

Let's clean europe

Diumenge 5 de maig , de 10:30 a 13:30. Passeig Marítim 72. Sitges

Jornada de Neteja Participativa de la Platja en el marc de Let’s Clean Up Europe, al pas de la Ultra Clean Marathon.

Recuperarem una part dels plàstics per a crear una Instal·lació Artística Col·lectiva en el marc del Festival d’Art Responsable Sitges Reciclart 2019, que se celebrarà del 30 de maig al 30 de juny amb seu al Centre Cultural Miramar.

Punt de trobada a les 10:30 al Centre d’Estudis del Mar

Usuari/a fent servir l'app EcoPunts Gaia de la Diputació Usuari/a fent servir l'app EcoPunts Gaia de la Diputació

Usuari/a fent servir l'app EcoPunts Gaia de la Diputació

Usuari/a fent servir l'app EcoPunts Gaia de la Diputació

16 de maig. Diputació de Barcelona (Edifici del Vagó - Recinte Escola Industrial)

La Diputació de Barcelona organitza una jornada el proper 16 de maig sota el títol Descobrim el territori en clau de sostenibilitat. L'objectiu és donar a conèixer i potenciar les iniciatives ambientals que existeixen arreu de Catalunya i sensibilitzar i educar en favor del medi ambient.

Setmana de l'Energia 2019 Setmana de l'Energia 2019

Setmana de l'Energia 2019

Setmana de l'Energia 2019

Del 17 al 21 de juny se celebra la Setmana de l'Energia 2019, coincidint amb la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l'estalvi i l'eficiència energètica. La Setmana de l’Energia és una oportunitat per fer front als compromisos del Pacte d’Alcaldes i donar visibilitat a la feina que es fa des de les ciutats i pobles.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors