Juliol 2022 - #157
TwitterYoutube
La primera actuació aprovada del programa, a Tona. La primera actuació aprovada del programa, a Tona.

La primera actuació aprovada del programa, a Tona.

La primera actuació aprovada del programa, a Tona.

El Programa sectorial Renovables 2030, de suport a inversions locals contra el canvi climàtic, ha rebut fins ara 193 peticions, de les quals 39 ja han estat aprovades: 17 per a projectes de fotovoltaica; 12, per a biomassa; i 10, per a enllumenat públic. Altres 19 han estat desestimades.

El programa, dotat amb 50 milions d'euros, té per objectiu impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i dels costos energètics locals.

El 2021 vam donar suport econòmic a l’Agència Local de l’Energia d’Osona i a l’Agència Comarcal del Bages per ajudar a la creació de comunitats energètiques als municipis on presten serveis. Precisament, els projectes de Balenyà Sostenible i el d'Olost i Santa Creu Sostenible SCCL han rebut les millors puntuacions del programa CE Implementa, que promou el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). Els resultats de la convocatòria van ser presentats el 21 de juny a la seu central de la Diputació de Barcelona, a l'edifici de Can Serra.

Avaluada la 4a edició del programa ‘Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica’ amb un notable alt

Foto: Stock / mageegaml

Foto: Stock / mageegaml

Els ens locals que han participat en l’enquesta d’avaluació d’Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica han puntuat amb una mitjana de 8,3 el programa, que finalitza la quarta edició entre el 30 de juny i el 30 d'octubre (segons els municipis i els lots). La valoració s’ha complementat amb una sessió participativa telemàtica amb personal tècnic municipal i amb una trobada en línia amb les empreses auditores, on s’han recollit propostes de millora. Aquestes tres accions han estat organitzades per l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals i l’Àrea d’Acció Climàtica.

Els plans d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire, eina de gestió municipal de la contaminació atmosfèrica

Des del 2011, hem redactat 20 PMQA.

Des del 2011, hem redactat 20 PMQA.

Els plans d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire (PMQA) és un instrument molt útil per als ens locals que proposa mesures per millorar la qualitat de l’aire dels seus municipis. Des del 2011, des de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona s’ha donat suport en la redacció de 20 plans: 16 municipals i quatre supramunicipals que inclouen un centenar de localitats de les comarques del Vallès Oriental, Vallès Occidental, Osona i Baix Llobregat.
Amb aquests treballs es fa una diagnosi de la situació i es proposen actuacions per disminuir les emissions.

Go top

Renovables 2030

Sis municipis ja han justificat les despeses d'actuacions subvencionades per fer front a l’emergència climàtica

Vilalba Sasserra, Santa Eugènia de Berga, Sant Martí Sesgueioles, Palau-solità i Plegamans, Callús i Muntanyola ja han presentat les justificacions de les despeses de les actuacions subvencionades pel Programa sectorial per a fer front a l’emergència climàtica, referents a l'any 2022.

Informe jurídic sobre la cessió d’ús d’instal·lacions fotovoltaiques municipals a comunitats energètiques d’àmbit local

El treball aborda el marc jurídic sobre la compartició de l’energia provinent dels edificis municipals i analitza les vies legals que permeten als ajuntaments cedir-ne l’ús i la titularitat. El document, publicat al juny, recull un annex de clàusules model per elaborar els plecs de concessió o el contracte de cessió.

Comunitats energètiques, models de negoci i governança

La sessió del mes de juny dels seminaris tècnics de transició energètica al món local organitzats per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat va donar continuïtat a la temàtica de les comunitats energètiques. 

Els reptes de la contractació elèctrica per part dels ens locals

El Grup de treball de transició energètica local de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat va realitzar una sessió monogràfica per compartir bones pràctiques i conèixer la situació actual de la contractació d'energia elèctrica amb l'augment dels preus de l'energia i la perspectiva pels propers mesos. 

Go top

Adaptació al canvi climàtic

Planifiquem per una població més verda, blava i comestible

Visita al bosc comestible de Phoenicurus, a Cardedeu.

Visita al bosc comestible de Phoenicurus, a Cardedeu.

Una gestió òptima de la infraestructura verda i blava urbana requereix una visió sistèmica i, per tant, una planificació que tingui en compte els reptes que ens planteja l’actual context de canvi climàtic, i n’incorpori les oportunitats que se’n deriven.

Per uns espais naturals propers sostenibles, salubables i resilients

Foto de grup de la 22a Assemblea de la Xarxa

Foto de grup de la 22a Assemblea de la Xarxa

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha celebrat la seva 22a Assemblea general en la qual ha aprovat la Declaració de Montcada i Reixac per uns espais naturals propers als entorns urbans, sostenibles, saludables i resilients.

Go top

Contaminació atmosfèrica

Estudis dels camps electromagnètics generats per línies elèctriques i antenes de telefonia mòbil

L'Oficina Tècnica d'Avaluació i Gestió Ambiental realitza estudis dels camps electromagnètics generats per línies elèctriques i antenes de telefonia mòbil. Al web pots consultar els darrers estudis.

Estudis de la qualitat de l'aire amb les unitats mòbils i amb les unitats de partícules

Al nostre web pots consultar les ubicacions actualitzades de les unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica i de les unitats de partícules. També hi trobaràs els darrers estudis lliurats als ajuntaments.

Go top

Residus i Economia circular

Solucions informàtiques per agilitzar la gestió de les deixalleries

Moltes de les tasques que es porten a terme a les deixalleries requereixen un tractament de dades laboriós i feixuc que, sovint, encara es fa amb sistemes de gestió rudimentaris com les llibretes manuals o aplicacions estàndard com les eines Office. Les noves tecnologies aplicades a la gestió d’aquestes instal·lacions faciliten eines de control i seguiment dels residus amb més eficiència operativa i econòmica.

Com millorar la recollida selectiva amb els sistemes porta a porta i de contenidors tancats?

Les trobades de ciutats i pobles per millorar la recollida selectiva, organitzades per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat conjuntament amb l'ARC, l'AMB i la Diputació de Barcelona, han realitzat diverses sessions de debat per compartir elements clau sobre els sistemes de recollida individualitzada. 

Go top

Educació i Sostenibilitat

Més de 6.000 euros estalviats amb les bones pràctiques energètiques de vuit escoles del Programa 50/50

En aquesta edició han participat 15 centres educatius.

En aquesta edició han participat 15 centres educatius.

Les dades provisionals de vuit dels 15 centres educatius participants del Programa 50/50, que promou l’estalvi energètic, indiquen que entre els vuit equipaments el consum elèctric i tèrmic s’hauria reduït en més 37.000 kWh/any en el curs 2021-2022. Aquesta xifra significa un estalvi de més 6.000 € i de gairebé nou tones de CO2.

Nou capitals de comarca participaran en la segona edició de 'Mercats sostenibles'

La segona edició començarà a la tardor.

La segona edició començarà a la tardor.

Després de la participació com a prova pilot de Rubí, Viladecans i Manresa, aquesta tardor es posarà en marxa la segona edició de la campanya Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús! a nou municipis més: Terrassa, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Vic, Mataró, Granollers, Vilafranca, Igualada i Vilanova i la Geltrú.

Més de 10.000 alumnes participen en les activitats del Centre d’Estudis del Mar durant el curs 2021-2022

Després de l’aturada de l’activitat a causa de la pandèmia, el Centre d’Estudis del Mar (CEM), l’equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona situat a Sitges, ha recuperat la normalitat en la seva programació. Un total de 10.042 alumnes de P3 a 2n de Batxillerat han participat en alguna de les activitats o tallers adreçats als centres educatius durant el curs 2021-2022.

El 7 de juliol se celebra el II Simposi d'Aprenentatge Servei i Servei Comunitari Ambiental

La seu de Fundesplai, al Prat de Llobregat, acollirà el 7 de juliol el II Simposi d’Aprenentatge Servei i Servei Comunitari Ambiental, un espai de trobada entre els diferents agents que treballen en el desenvolupament i la implantació d’aquests tipus de projectes: els centres educatius, els ens locals i les entitats ambientals. L’objectiu és compartir coneixement, donar visibilitat i cercar aliances.

Comença la segona edició de ‘Llegim el riu’

11 dels 15 municipis que l'any passat van endegar el projecte Llegim el riu, iniciativa que aplica la ciència ciutadana a l’entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals, participaran en la segona edició.

Go top

Recursos

Setmana Europea de l'Energia 2022 Setmana Europea de l'Energia 2022

Setmana Europea de l'Energia 2022

Setmana Europea de l'Energia 2022

La Setmana Europea de l'Energia Sostenible se celebrarà del 26 al 30 de setembre.
Animem els ens locals a adherir-se a la Setmana i organitzar jornades de portes obertes a projectes d'energia sostenible.
Compteu amb recursos educatius i de sensibilització de suport per part de les administracions supramunicipals, incloent la Diputació de Barcelona. 

Go top

Agenda

  Centre d'Estudis del Mar (passeig Marítim, 72. Sitges).
Consulta l'agenda de les properes activitats!

Finançament de la transició energètica

 13 i 14 de juliol. De 10:30 a 12:30h. Sessió virtual 

Seminari tècnic sobre transició energètica al món local de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat 

Inscripcions a xarxasost@diba.cat

  14 de novembre. De 9 a 17.30 h. Espai Francesca Bonnemaison (c/ Sant Pere Més Baix, núm. 7, Barcelona).
Inscripcions i programa.

Foto: iStock / kieferpix Foto: iStock / kieferpix

Foto: iStock / kieferpix

Foto: iStock / kieferpix

 

A l'agost, el butlletí e-Ambient també fa vacances. Tornem al setembre amb molta energia!


Molt bon estiu!

 

 

 

 

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors