Setembre 2022 - #158
TwitterYoutube
Imatge de la campanya Imatge de la campanya

Imatge de la campanya

Imatge de la campanya

Amb el lema “Combina i mou-te!”, la Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebra del 16 al 22 de setembre, pretén conscienciar sobre els impactes ambientals dels desplaçaments urbans i impulsar la intermodalitat, la combinació de diferents sistemes de mobilitat: els trajectes a peu, en bicicleta i en transport públic col·lectiu.

L'agenda escolar arribarà a les aules de 152 municipis L'agenda escolar arribarà a les aules de 152 municipis

L'agenda escolar arribarà a les aules de 152 municipis

L'agenda escolar arribarà a les aules de 152 municipis

Prop de 70.000 agendes escolars i 9.000 calendaris del Medi Ambient i el Desenvolupament arribaran aquest curs a les aules de 152 municipis de Catalunya, majoritàriament de la província de Barcelona. Els continguts d’enguany conviden a l’actuació i mobilització per reduir la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l’aire i, així, la salut de tothom.

Disponible al SITMUN la capa de potencial fotovoltaic en sostre

Visualització dins del visor Transició energètica i climàtica

Visualització dins del visor Transició energètica i climàtica

En el marc del Catàleg de serveis 2021, diversos ajuntaments van sol·licitar suport en l’avaluació del potencial d’aprofitament solar en teulades i cobertes del seu terme municipal per a desenvolupar instal·lacions fotovoltaiques per tal de cobrir les necessitats energètiques.

Un nou model energètic per la Setmana Europea de l'Energia 2022

La campanya fa una crida per un nou model energètic

La campanya fa una crida per un nou model energètic

Durant la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2022, que se celebra del 26 al 30 de setembre, organitzem més de 50 activitats de suport als ens locals per conscienciar sobre la necessitat d'implementar el nou model energètic basat en eficiència energètica i producció d'energia renovable.

Guies i models d'aprenentatge servei ambiental, al web de Medi Ambient

ApS Mercats sostenibles, a Rubí

ApS Mercats sostenibles, a Rubí

Des de l’Oficina d’Educació i Promoció Ambiental hem donat suport a diversos municipis de la província per dissenyar els seus propis projectes d’aprenentatge servei (ApS) ambiental en temàtiques tan diverses com la preservació del medi natural, la biodiversitat, la prevenció de residus, la biodiversitat, la qualitat de l’aire i la prevenció de la contaminació acústica. El web recull 16 projectes d’ApS, que pretenen ser una guia de suport a docents i entitats.

Els ulls del mar, una mirada inclusiva mediambiental

Busseig inclusiu a Sitges, el 18 de juny. Foto: FECDAS

Busseig inclusiu a Sitges, el 18 de juny. Foto: FECDAS

Submergir-se sota l’aigua i sentir la vida marina. El Centre d’Estudis del Mar, l’equipament d’educació mediambiental de la Diputació de Barcelona, i la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques han organitzat dues jornades de busseig mediambiental adreçades a persones amb diversitat funcional i necessitats especials amb l’objectiu de promoure, d’una manera inclusiva, el coneixement de l’entorn subaquàtic i contribuir-ne a la conservació.

Es presenta un estudi diagnòstic sobre projectes per a la reducció de plàstics d’un sol ús de la província

Entre les conclusions, el treball apunta que els formats de la majoria de les iniciatives municipals són activitats puntuals, recursos educatius per a centres escolars, campanyes informatives i de sensibilització i recollides de residus en el medi natural, com el “Let’s Clean Up Europe!”. 

L'educació ambiental i els plàstics d'un sol ús centren la 2a sessió de 'Divendres amb futur'

Una desena de representants d'ens municipals van donar a conèixer les seves accions per a la reducció de plàstics d'un sol ús, amb l'objectiu de compartir els èxits i entrebancs dels seus projectes i servir d'inspiració per a d'altres que vulguin treballar en aquest àmbit.

Trobades sobre agricultura urbana i alimentació sostenible

El Grup de treball de Polítiques Alimentàries Sostenibles es va trobar el passat el 29 de juny i el 6 de juliol, en aquestes sessions que concloïen el cicle "Trobades d'horts urbans 2022", organitzades per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, amb el suport tècnic de la Cooperativa Tarpuna. En aquestes dues últimes sessions, es van abordar qüestions clau per evolucionar cap a un sistema alimentari més sostenible, que fomenti la producció de proximitat, l’agroecologia, la sobirania alimentària i l’aliment de temporada. L’objectiu d'aquestes trobades era reflexionar sobre la necessitat de fomentar aquests aspectes i quin rol hi poden tenir els projectes d’agricultura urbana i d’educació ambiental.

Ir arriba

Renovables 2030

La licitació d’obres per a la millora energètica es podrà fer pel procediment negociat sense publicitat fins al 31 de desembre

Amb el Reial Decret-Llei 14/2022, d’1 d’agost, de mesures de sostenibilitat econòmica en l’àmbit del transport, en matèria de beques i ajudes a l’estudi, així com de mesures d’estalvi, eficiència energètica i de reducció de la dependència energètica del gas natural, els contractes per a la millora energètica dels edificis i instal·lacions es podran realitzar fins al 31 de desembre pel procediment de negociat sense publicitat, la qual cosa permet ometre l’anunci de licitació.

Noves idees i mecanismes per finançar la transició energètica, al cicle de seminaris de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

El cicle de seminaris sobre transició energètica local de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat per al curs 2021-2022 va finalitzar amb una nova sessió per posar al dia idees i mecanismes per finançar la transició energètica al món local.
L'IDAE, l'ICAEN i la Diputació de Barcelona van actualitzar la informació sobre les diverses convocatòries disponibles per als ens locals i també les previstes.

Ir arriba

Adaptació al canvi climàtic

L’afectació dels boscos de la província davant la sequera, disponible a la plataforma SITMUN

La plataforma SITMUN (Sistema d’informació territorial municipal) ha integrat la cartografia generada amb l’eina VulneMap per conèixer quines zones forestals de la província són més sensibles davant dels impactes del canvi climàtic.

Ir arriba

Residus i Economia circular

Com es gestionen els telèfons mòbils fora d’ús?

Cada any, es generen 50 milions de tones de RAEE

Cada any, es generen 50 milions de tones de RAEE

Els telèfons mòbils han de ser gestionats com un residu quan acaben la seva vida útil. Així ho contempla la Directiva 2002/96/CE respecte la gestió de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE). La realitat és que no tots els telèfons mòbils es recullen per ser gestionats correctament, així que en funció del camí que segueixen quan arriben a l’última etapa del seu cicle de vida, tenen un impacte molt diferent, pot arribar a ser molt negatiu sobre l’entorn més proper.

Nova guia d’implantació i gestió de deixalleries

La guia data de 2021

La guia data de 2021

Les diferents directrius i normativa aplicada a les deixalleries ha anat evolucionant amb el pas dels anys. Les primeres referències les trobem l’any 1993, quan neix el concepte “deixalleria” amb la Llei 6/93. L’any 2021, sorgeix la nova guia d’implantació i gestió de deixalleries. Aquest document inclou les normatives que han anat sorgint en la matèria, i que pretén ser un suport per a la gestió de deixalleries existents en el territori, i de les que puguin sorgir en un futur.

El paper del món local per impulsar l'economia circular a la indústria

El 12 de juliol vam iniciar nous tallers sobre economia circular al món local, organitzats des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. El cicle inclou trobades sobre el paper del món local per impulsar l'economia circular a la indústria i la incorporació del concepte "economia circular" a la compra pública.

Ir arriba

Educació i Sostenibilitat

Més de 650 infants han participat al juliol als Casals d'estiu del CEM

Els infants han fet tallers i jocs d’educació ambiental

Els infants han fet tallers i jocs d’educació ambiental

Un total de 651 d’infants de 6 a 12 anys han participat en les activitats de lleure d’estiu que s’han celebrat al juliol al Centre d’Estudis del Mar, l'equipament d'educació ambiental de la Diputació de Barcelona, ubicat a Sitges.

Nova programació d'activitats al Centre d'Estudis del Mar

L'AvanCEM, una de les activitats de la programació

L'AvanCEM, una de les activitats de la programació

La nova agenda posa en valor els nostres mars i oceans amb tallers de fotografia subaquàtica i d'il·lustració científica, activitats de neteja de platges, observació d'aus marines i propostes familiars. Consulta-la!

Ir arriba

Contaminació atmosfèrica

Estudis dels camps electromagnètics generats per línies elèctriques i antenes de telefonia mòbil

L'Oficina Tècnica d'Avaluació i Gestió Ambiental realitza estudis dels camps electromagnètics generats per línies elèctriques i antenes de telefonia mòbil. Al web pots consultar els darrers estudis.

Estudis de la qualitat de l'aire amb les unitats mòbils i amb les unitats de partícules

Al nostre web pots consultar les ubicacions actualitzades de les unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica i de les unitats de partícules. També hi trobaràs els darrers estudis lliurats als ajuntaments.

Ir arriba

Formació

A la nostra pàgina web trobaràs la relació de cursos amb preinscripció oberta. No et quedis sense plaça!

Ir arriba

Recursos

Per tal de facilitar-te l'accés a determinats continguts de la web de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, posem a la teva disposició dos cercadors específics: un de documents tècnics i d'informació ambiental i un segon, de recursos d'educació ambiental.

Ir arriba

Agenda

  Centre d'Estudis del Mar (passeig Marítim, 72. Sitges).
Consulta l'agenda de les properes activitats!

 27 de setembre. 10:00 h, per a ajuntaments. 17:00 h, per a escoles. Sessions virtuals. 

Organitzen: Agència de Residus de Catalunya, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Diputació de Barcelona i AMB.

 6 i 7 d'octubre. De 10:30 a 12:00 h. Sessió virtual. 

Seminari tècnic sobre accions locals d'adaptació al canvi climàtic. Organitzen: Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Diputació de Barcelona i AMB.

  14 de novembre. De 9 a 17.30 h. Espai Francesca Bonnemaison (c/ Sant Pere Més Baix, núm. 7, Barcelona).
Inscripcions i programa.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors