Octubre 2022 - #159
TwitterYoutube

Adaptació al canvi climàtic

La sequera centra el debat del Cercle intermunicipal de verd urbà

Darrera trobada del Cercle, al setembre

Darrera trobada del Cercle, al setembre

Entre altres qüestions, es va abordar les alteracions de l'arbrat urbà associades a episodis de pluges intenses després de períodes de llarga sequera. La trobada, celebrada al setembre, va reunir personal tècnic d'un 80% dels municipis que formen part del Cercle.

 

 

 

El taller d’enguany es va dividir en dues parts: una de formació en el portal de dades PIESL; i l’altra, d’intercanvi d’experiències on tècnics i tècniques municipals exposaven problemàtiques reals dels municipis i la resta d’assistents hi proposaven solucions. Les dues activitats van ser molt ben valorades pels assistents. 

Entre altres temes, es va abordar les alteracions de l'arbrat, com segones floracions amb el fruit ja a l’arbre, fulles més petites o brots d’emergència i alguna caiguda de branques inesperada associada al denominat summer branch drop. Es tracta d'un fenomen encara sota estudi per la comunitat científica, que consisteix en el trencament de branques d’arbres madurs durant l’estiu, sense una causa aparent òbvia, que esdevé associat a episodis de pluges importants, després de períodes de llarga sequera.

Tots aquests fenòmens i l’obligatorietat que marca el decret de sequera de no regar han posat sobre la taula la necessitat de modificar la normativa i establir mesures que valorin el patrimoni verd en moments de fenòmens climàtics excepcionals.

També lligat amb el tema, es va exposar la problemàtica dels equips de telegestió del reg, amb un mercat diversificat i sovint amb mancança de senyal, i es va manifestar la necessitat d’un software propi del verd i obert, per a tothom, ja que el manteniment a temps real es l’única manera de planificar correctament.

D'altra banda, també es va comentar el control d’animals exòtics i/o invasors, sense arribar a una solució concreta.

 

Augment de la naturalització, biodiversitat i resiliència

Tot i els problemes derivats de la pandèmia i la sequera, s’ha constatat que hi ha hagut un increment en la naturalització, la biodiversitat i la resiliència de les nostres ciutats, amb més superfície de verd per habitant, més zones verdes i vegetació espontània. També s'ha posat de manifest un lleuger augment dels recursos dedicats al manteniment, tot i que encara és insuficient.

Les dades recollides enguany corresponen al 2021, any de post pandèmia, en què les tasques de manteniment del verd urbà es van incrementar.

 

S'han presentant els resultats de l'anàlisi de l'any 2020

 

Podeu trobar tota la informació sobre el Cercle de gestió sostenible del verd urbà a la nostra pàgina web.

 

Butlletí: e-ambient
Número de butlletí: #159 - Octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors