Febrer 2023 - #163
TwitterYoutube

El 42% de les làmpades dels municipis del Cercle d'estalvi i eficiència en l'enllumenat són amb tecnologia LED

El Cercle de l'enllumenat ha arribat a la 13a edició

El Cercle de l'enllumenat ha arribat a la 13a edició

El nombre de làmpades amb tecnologia LED supera per primera vegada en percentatge (42,1%) les de vapor de sodi d'alta pressió (40,6%), segons les dades recollides al darrer informe de conclusions de la 13a edició del Cercle de comparació intermunicipal d'estalvi i eficiència en l'enllumenat, referents al 2021. Quant a la contaminació lumínica, el percentatge de lluminàries altament contaminants arriba al 9,9%, el valor més baix dels últims anys.

 

 

L'enllumenat públic permet la visió nocturna als espais públics mitjançant la il·luminació artificial. Té la finalitat de facilitar l'activitat de la ciutadania, donant-li seguretat i confort a través de la implantació, manteniment, control i gestió de les instal·lacions necessàries. En aquest cercle compartim el repte d'optimitzar el servei i assolir un millor nivell d'eficiència i eficàcia. 

L'informe de resultats de la 13a edició del Cercle de comparació intermunicipal d'eficiència energètica en l'enllumenat públic analitza les dades recollides de 40 ens locals (39 municipis i un consell comarcal), que representen el 59,7% de la població total de localitats de més de 10.000 habitants de la província de Barcelona. El document estudia, entre altres, la qualitat de les instal·lacions, la tecnologia utilitzada, els valors energètics, els costos econòmics del servei i les repercussions ambientals

Qualitat de servei de les instal·lacions

Les làmpades instal·lades amb llum blanca són suficients per donar servei lumínic de qualitat a les zones més importants. Corresponen a un 44,2 % de la totalitat dels lúmens instal·lats, en ràpid augment respecte els anys anteriors.

Els nivells lumínics resultants es consideren entre reduïts i mitjos (de 10,4 lux de mitjana). Uns valors que si efectivament són els que es planifiquen per projectes luminotècnics, tenen un potencial elevat d’estalvi energètic.

Hi ha una tendència a la baixa de les instal·lacions que no han passat de forma favorable la inspecció de seguretat elèctrica. El valor es manté molt semblant al darrer any, situat en el 43,6%.

 

Tipologia i antiguitat de la tecnologia utilitzada

Per primer vegada, la majoria de làmpades són tipus LED, amb un 42,1% del total. És la confirmació d’una tendència iniciada fa alguns anys, i que en enguany s’ha produït i ha desplaçat les làmpades de VASP a un segon terme, amb un 40,6%.

L’eficàcia instal·lada ha augmentat i és de 94 lm/W. Els sistemes de regulació es manté a uns valors semblants als de l’any anterior, amb un percentatge de potència regulada del 68,3%. La potència telegestionada disminueix respecte de l’edició anterior i se situa en un 42,4%.

L’anàlisi de l’antiguitat de les instal·lacions mostra unes instal·lacions d’antiguitat per sobre de la meitat de la seva vida útil (9,5 anys les lluminàries i 17,2 anys les instal·lacions), que pot representar un problema a llarg termini si no es destinen recursos a reformar el parc d’instal·lacions antigues. Els resultats són similars als de l’edició anterior i serà molt interessant observar les seves tendències a llarg termini.

 

Valors energètics
Hi ha una optimització en els factors de potència i eficàcia de les làmpades, amb valors de 84 W inst/ làmpada.

El consum energètic té un valor mitjà de 46 kWh/habitant, valor reduït. Aquest indicador és molt sensible a les característiques del municipi. La mitjana de municipis petits i de densitat de població més baixa (inferior a 60.000 habitants) puja fins als 65,6 kWh.

 

Repercussions ambientals
Continua un lleuger però continuat descens en els gasos amb efecte d'hivernacle fins als 15 kg CO2 eq/hab, valors inferiors als de l’any passat, tot i que s’ha augmentat el 4% del mix energètic espanyol.

El valor de referència de la contaminació lumínica es troba també amb valors correctes: un 9,9% de lluminàries altament contaminants (el valor més baix dels darrers anys, i per primer cop per sota del 10%) i un 11,4% de llum contaminant. Tot i això, l’ús de llum blanca podria significar un increment a les repercussions ambientals.

 

Servei de manteniment
Els indicadors d’avaries resoltes en menys de 24 hores se situa en el 72% i el d'avaries, en 108 per cada mil làmpades), amb possibilitat de millora. El servei de manteniment es continua gestionant de forma majoritàriament externa.

Els treballadors tenen una càrrega de treball amb un lleuger augment en la mostra d’estudi, amb 1.156 làmpades per treballador i 125 avaries per cada 1000 làmpades.

 

Valors econòmics del servei
Els costos corrents són sensibles a la mida del municipi. La dispersió del cost i manca de recursos operatius per incloure noves tecnologies fa que els municipis petits amb població inferior a 60.000 habitants tinguin una despesa energètica per habitant un 23% superior a la dels municipis grans, que dificulta la inclusió de recursos econòmics en altres aspectes del servei. Aquest aspecte és degut a diferents factors, però sobretot a aspectes estructurals. Municipis amb baixa densitat de població tenen una relació de punts de llum per habitants més alta, per la qual cosa un menor nombre d’habitants han de mantenir més instal·lacions.

El preu de l’energia ha experimentat un increment important degut a aspectes macroeconòmics i geopolítics, on les matèries primeres han arribat a altes cotes econòmiques. El preu mitjà ha estat de 0,175494 €/kWh, gairebé un 20% superior al de l’any 2020.

Els recursos econòmics destinats a l’actualització i renovació d’instal·lacions s’han incrementat respecte l’ any anterior (34€/làmpada) amb l’ objectiu de mantenir el valor patrimonial de les instal·lacions, i amb la finalitat de reduir l’envelliment i deteriorament de les instal·lacions i del servei a mig termini. Són els valors més alts respecte l’històric d’anys anteriors.

 

Evolució al llarg dels anys dels cercles

Vam començar a treballar en aquest cercle amb 13 municipis, i mica en mica hem anat augmentant aquesta xifra fins arribar a ser 40 ens locals en l’última edició.

És interessant veure com han evolucionat els valors que estem obtenint amb els indicadors. A mode d’exemple, a continuació s’exposa l’evolució d’alguns d’ells. Un indicador que ha anat augmentant clarament any rere any és el del percentatge de làmpades LED. Les primeres dades situaven aquest indicador sobre el 0,5 %. A l’edició del 2022, hem pujat fins al 42%.

 

 

 

També s’ha observat que, com a conseqüència de la substitució de làmpades menys eficients per làmpades LED, ha disminuït notablement l’indicador de potència instal·lada respecte del número total de luminàries. Hem passat d’un valor de 145 W/làmpada a un valor de 84 W/làmpada en l’última edició. Això, juntament amb la incorporació de sistemes de reducció de flux, ha portat a una disminució de l’indicador de consum elèctric per habitant. Inicialment estàvem en valors de 74 kWh/hab i a l’edició del 2022, els valors han estat de 46 kWh/hab.

 

 

 

Quant al percentatge de lluminàries considerades contaminants per flux hemisfèric superior instal·lat respecte del nombre total de lluminàries, s’observa una tendència a la baixa. Pel que fa als percentatges d’inspeccions periòdiques desfavorables respecte del número total de quadres, ha anat disminuint de forma molt discreta. De totes maneres, el percentatge continua sent elevat.

 

 

Aquestes gràfiques posen de manifest la molta feina que estan fent els municipis per millorar el servei de l’enllumenat públic. 

 

Perspectives de futur de les problemàtiques dels cercles

Alguns dels temes amb els que s’haurà de continuar treballant són:

 

Canvi de làmpades a LED
Les dades ens diuen que hem avançat molt en aquest sentit. És veritat que ja s’han canviat moltes làmpades, però encara queda molta feina a fer.
 

Seguretat elèctrica de les instal·lacions
Sovint s’inverteix a renovar les làmpades per altres més eficients i amb menys contaminació    lluminosa, i no es té en compte que també caldria renovar les instal·lacions. Les infraestructures antigues  en mal estat suposen un risc real que caldria evitar. Per temes de seguretat hauria de ser una actuació prioritària pels ajuntaments, i per motius econòmics, no sempre és així.  

Arbrat i il·luminació
Els serveis que porten l’enllumenat públic i els que porten l’arbrat dels espais públics haurien d’anar coordinats per tal d’evitar zones fosques a causa de l’arbrat. S’ha de treballar en aquest sentit.

 

Taller del Cercle

El Cercle d'eficiència energètica en enllumenat públic va celebrar el 20 d'octubre el taller anual. Durant la sessió es va abordar les sol·licituds d'apagades parcials de l'enllumenat públic durant la celebració d'actes culturals i la seva dificultat de gestió quan la infraestructura no està preparada per tractar de manera individual cada punt lumínic. 

Una altra de les qüestions tractades va ser la relació entre arbrat i il·luminació. Les persones assistents van coincidir en la importància de fer la poda tenint en compte la situació de l'enllumenat per evitar zones fosques. Entre les solucions apuntades, hi ha abaixar la lluminària o dotar-la d’un braç extensiu/bàcul, tenir en compte les arrels i el tipus de creixement de l'arbre o mantenir la distància entre lluminàries i arbrat de cinc metres. En aquest sentit, els participants van destacar que és imprescindible el treball en equip entre els dos serveis municipals: l’encarregat de l’arbrat i el de l’enllumenat públic.

D’altra banda, a la jornada també es va abordar la telegestió. Els assistents van coincidir majoritàriament que no s’utilitza amb totes les possibilitats, tot i que van destacar la seva gran utilitat en cas de caiguda d’una línia o quadre elèctrics.

En la sessió també s'hi va abordar temàtiques com el vandalisme, accidents de cotxes o orins de gossos. És recomanable fer contractes de subministrament i instal·lació, amb garanties de proveïdor i instal·lador. Es coincideix que la clau per poder gestionar correctament aquests problemes, és tenir-ho tot previst als plecs.

També es va subratllar la importància d’usar un únic canal per tal que els ciutadans puguin comunicar la incidència, per evitar la dispersió de l’origen de la informació. L’ús d’una app de mòbil simplifica aquest aspecte. És interessant que la informació la rebi tant el mantenidor com el tècnic municipal, de manera que no calgui un “reenviament”.

 

Més informació

Per a més informació del Cercle de comparació intermunicipal d'eficiència energètica en l'enllumenat públic podeu consultar l'informe de conclusions  i visitar la nostra pàgina web, on també teniu disponibles els informes de conclusions i quadres resum d'anteriors edicions.

Butlletí: e-ambient
Número de butlletí: #163 - Febrer 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors