Butlletí #internacionalDiba
Gener de 2022 - #74

 

La Diputació en el Regional Hub 2.0

Imatge: Comitè de les Regions de la UE

Imatge: Comitè de les Regions de la UE

Al llarg de 2021 s’han desenvolupat quatre consultes amb l’objectiu d’enriquir les propostes de la Comissió Europea per a la millora de l’aplicació de la contractació electrònica, la Directiva INSPIRE sobre dades geoespacials, i la planificació i l’autorització d’infraestructures.

L’any passat, la Diputació de Barcelona va entrar a formar part del Regional Hub 2.0 (RegHub), la xarxa de Centres Regionals del Comitè de les Regions (CdR) per a la revisió de la implementació de les polítiques de la UE. En aquest marc, al llarg de 2021 s’han desenvolupat quatre consultes als membres de la xarxa amb l’objectiu d’enriquir les propostes de la Comissió Europea per a la millora de l’aplicació de la contractació electrònica, la Directiva INSPIRE sobre dades geoespacials, i la planificació i l’autorització d’infraestructures. 

La primera consulta examina la implementació de la contractació electrònica a escala local i regional. La contractació electrònica és un dels motors per a la implementació de l’administració pública digital i del principi «sols un cop» a les administracions públiques, i és també una pedra angular de l'estratègia de mercat únic digital de la UE on les pimes tenen un paper important. 

La segona consulta analitza l'aplicació de la Directiva INSPIRE que estableix una infraestructura d'informació geoespacial europea en suport de les polítiques mediambientals. Això ha permès millorar l'accés a les dades geoespacials i la millora de les polítiques públiques, però hi ha marge d’ampliació i de millora de la infraestructura de dades. 

Finalment, el RegHub està treballant un informe especial sobre la planificació i l'autorització d'infraestructures. Aquest informe respon a la petició del president de la F4F i vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, atesa la gran inversió que farà la UE en els pròxims anys en grans projectes d’infraestructures per a la transformació digital i verda. En aquest sentit, està previst que en el ple de gener de la F4F el RegHub presenti l’informe «Autortizacions del s. XXI per a infraestructures del s. XXI».

Donat el gran potencial del RegHub, l’experiència dels membres de la xarxa en l’aplicació de la reglamentació europea, i  en línia amb l’objectiu de la Comissió d'elaborar les polítiques basades en l'evidència, el RegHub es va incorporar el 2021 la Plataforma Preparats pel Futur (Fit for Future, F4F): el principal instrument per a la millora de la legislació de la Comissió Europea. Per tant, les contribucions aportades pels membres del Regional Hub en les consultes de 2021 s’han introduït en els dictàmens emesos per la Plataforma Preparats pel Futur (F4F), i serviran per garantir que la Comissió té en compte els ens locals i regionals en l’elaboració de les seves propostes legislatives.

[+] Reunions de la Plataforma Preparats pel Futur

[+] Nota de premsa del Comitè de les Regions sobre el Ple de 10/12/2021 de la Plataforma Preparats pel Futur

Butlletí: #InternacionalDiba
Número de butlletí: #74 - Gener de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat