Butlletí #internacionalDiba
Juliol de 2022 - #80

Opinió

VIII Conferència de l’Observatori de Cooperació Descentralitzada

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

Més d’un centenar de persones expertes, actors d’aquest àmbit d’Europa i d’Amèrica Llatina, a banda de representants de governs locals, d’organització de la societat civil i activistes, han analitzat a Barcelona el paper de la cooperació descentralitzada en el context de recuperació i de transicions múltiples. Volem obrir una nova etapa de l'Observatori que permeti donar més i millors respostes a tots els reptes plantejats.

Enguany l’Observatori de Cooperació Descentralitzada arriba a la seva majoria d’edat. Ja fa divuit anys que la Diputació de Barcelona el va posar en marxa amb el suport de la Comissió Europea en el marc del Programa URB-AL juntament amb la Intendència de Montevideo, el 2005. Aleshores assistíem a un moment de plena efervescència de la cooperació i acció internacional dels governs locals. Un moment de reafirmació del paper dels governs locals com a actors de desenvolupament.

Aquests anys enrere l’Observatori ha esdevingut un instrument rellevant de trobada, de reflexió i de lideratge en la identificació de tendències que ajuden els governs locals a enfortir desenvolupar i aprofundir les relacions estratègies de cooperació descentralitzada en el context euro llatinoamericà, però fins i tot més enllà.

Com a mostra d’això, a finals de juny Barcelona ha acollit la VIII Conferència de l’Observatori de Cooperació Descentralitzada, amb l’impuls de la Diputació de Barcelona. Després de la pandèmia i amb un nou context social, polític i econòmic ha reunit a més d’un centenar d’experts i actors en cooperació descentralitzada d’Europa i d’Amèrica Llatina, a banda de representants de governs locals, d’organització de la societat civil i activistes, per tal d’analitzar i posar a debat col·lectivament el paper de la cooperació descentralitzada en el context de recuperació i de transicions múltiples.

Durant tres dies, hem aprofundit en quina ha de ser l'agenda prioritària que transformi l'actual model de desenvolupament, quines modalitats de cooperació tenen avui més sentit i poden ser més útils i amb quins actors es fa imprescindible generar aliances per restablir allò públic i l'autonomia local davant els actuals processos de recentralització i captació del mercat.

La pandèmia ha evidenciat l'esgotament del model de desenvolupament i la clara interdependència i interconnexió entre territoris, entre allò local i allò global, i ha mostrat la necessitat d'un abordatge holístic que trenqui la vella dicotomia Nord-Sud amb un clar enfocament multisectorial de desenvolupament. 

De les discussions dels tallers constatem que més enllà de les temàtiques per conformar una agenda compartida ens trobem davant d'un escenari on es pretén donar resposta des de modalitats de cooperació descentralitzada del passat a reptes que fins fa poc eren inimaginables. A més de la reconfiguració dels actors que influeixen i condicionen aquesta cooperació descentralitzada (ja sigui des de perspectiva programàtica, operativa o financera).

També constatem que la irrupció de nous actors està condicionant l'agenda de la cooperació descentralitzada, enfocada cada cop més al «solucionisme» tecnocràtic que a propostes polítiques transformadores.

A més, observem com l'agenda euro llatinoamericana cada cop apareix més diluïda en el context geoestratègic mundial, i, per tant, els espais i els instruments que han facilitat i impulsat tradicionalment la cooperació descentralitzada entre les dues regions.

Tot i les mesures que s'estan prenent a escala global, estic convençuda que és als municipis i a les ciutats on s'asseuen les bases de l'equitat, la justícia i la inclusió.

És interessant veure que, en aquest context, la cooperació descentralitzada i la presència a l’arena internacional dels governs locals es dona amb una intensitat i diversitat de modalitats mai vistes abans.

Nosaltres entenem l’Observatori com un espai de, per i per als governs locals. Una iniciativa fonamental i necessari per connectar les idees amb la pràctica. Aquesta entitat contribueix a sistematitzar experiències i dades sobre la cooperació descentralitzada entre la UE i l’Amèrica Llatina; a intercanviar aprenentatges i generar debat entre els diferents actors; a identificar tendències i models que permetin millorar-ne l’eficàcia i impacte; a formar persones electes i tècniques en diferents àmbits; i a promoure el reconeixement de la cooperació descentralitzada en els programes i les iniciatives de la UE i de les agències multilaterals.

Per això, considerem que la VIII Conferència de l’Observatori de Cooperació Descentralitzada ha estat el moment clau de trobada de tots aquells actors que d'una manera o altra estan involucrats en la cooperació descentralitzada.

A més del nostre compromís amb la recol·lecció de dades sobre cooperació descentralitzada i la seva sistematització, la publicació de documents de referència i l'organització de formacions, voldríem impulsar dos llocs de trobada en el marc de l’Observatori que permetin generar una comunitat d'aprenentatge i reflexió sostenible en el temps.

Per una banda, una Comunitat de governs locals euro llatinoamericans oberta a tots aquells governs locals que vulguin ajudar a donar un impuls a l’Observatori, així com contribuir-hi amb la seva experiència i trajectòria. Les condicions per participar-hi serien: compartir els valors de la solidaritat, la democràcia i la descentralització; un fort compromís amb l'acció internacional; i una trajectòria demostrable en cooperació descentralitzada.

D’altra banda, un Fòrum d'expertes i experts obert a totes aquelles persones que tant des del món de l'acadèmia, think-tanks o organitzacions internacionals contribueixen al pensament i desenvolupament de la cooperació descentralitzada.

La nostra voluntat és obrir una nova etapa de l'Observatori que permeti donar més i millors respostes als reptes plantejats i que aquestes conferències com a punt de trobada tinguin lloc cada dos anys. En definitiva, donar suport a tots els governs locals amb voluntat de desenvolupar i dotar de contingut una política pública local de cooperació descentralitzada. Per això, el nou enfocament, les noves iniciatives i els nous espais per a la reflexió i el debat que plantegem.

Moltes gràcies per la vostra participació i col·laboració per fer de la VIII Conferència a Barcelona tot un èxit, i de l’Observatori de Cooperació Descentralitzada, l’entitat de referència d’aquest àmbit en tot l’entorn euro llatinoamericà.

Pilar Díaz Romero
Diputada adjunta a la Presidència i delegada de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #80 - Juliol de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat