Butlletí #internacionalDiba
Juliol de 2022 - #80

Cooperació i acció internacional

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

Com s’ha d’articular la cooperació al desenvolupament amb les polítiques locals d’acció internacional? Tècnics municipals d'ambdues àrees s’han trobat per reflexionar sobre potencialitats i oportunitats que cadascun d’aquests àmbits pot generar envers l’altre.

La cooperació al desenvolupament és una política internacional per excel·lència. Així i tot, massa sovint, les polítiques de cooperació es planifiquen d’esquena a la resta de l’acció internacional que fan els ens locals. Quina és la rellevància de la cooperació al desenvolupament com a part integrant de l’acció internacional dels municipis? Quines són les potencialitats d’articular millor els dos àmbits? Com es podria promoure el treball coordinat i alineat entre ambdós àmbits en el marc dels processos de planificació estratègica?

Va ser amb la voluntat de contestar aquestes preguntes que el personal tècnic de 16 ajuntaments i un consell comarcal es van trobar el dia 9 de juny, acompanyats per la cap de l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Diputació de Barcelona, Olívia Paton, i el consultor en Xavier Martí-González.

A la sessió, els tècnics de cooperació i acció internacional van poder intercanviar experiències de planificació i alineació entre les dues polítiques. La diversitat de les experiències reflecteix la diversitat de les estructures orgàniques dels ens locals, el nivell d’internacionalització i el compromís polític a cada territori, entre altres factors. 

Durant el debat, es va remarcar el fet que la gran majoria dels plans directors de cooperació al desenvolupament dels municipis participants fan referència als plans d’acció internacionals corresponents. Així mateix, es va recordar la importància que l’acció internacional no entri en contradicció amb els valors i objectius de la cooperació (justícia global, sostenibilitat ambiental, cultura de pau...) sinó que els ajudi a reforçar.

L’Oficina de Cooperació té previst publicar un document de Pautes Metodològiques per facilitar l’alineament de les polítiques de cooperació al desenvolupament i projecció internacional dels municipis en la fase de planificació estratègica basat en els continguts de la sessió que pugui servir per promoure aquest procés als ens locals de la província.

La sessió es va organitzar en el marc de l’Espai de Treball en Matèria de Planificació Estratègica de Cooperació al Desenvolupament, un recurs tècnic de caràcter relacional que ofereix l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament en el Catàleg 2022. Actualment, en formen part 24 municipis i un Consell Comarcal: Barberà del Vallès, Centelles, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, Gavà, Granollers, Igualada, Mataró, Molins de Rei, Montornès del Vallès, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Pere de Ribes, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i el Consell Comarcal del Vallès Occidental. El termini per presentar sol·licituds i poder formar part d’aquest Espai és obert fins al 30 de setembre.

[+] Més informació
[+] Espai de treball en matèria de planificació estratègica de cooperació al desenvolupament

Newsletter: #InternacionalDiba
Newsletter number: #80 - Juliol de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat