Butlletí #internacionalDiba
Juliol de 2022 - #80

Recomanem

Euro-baròmetre especial: Cooperació

Imatge: Comissió Europea

Imatge: Comissió Europea

L’Euro-baròmetre especial «Els ciutadans de la UE i la cooperació per al desenvolupament», recull les opinions de la ciutadania europea sobre l’àmbit de la cooperació. En el cas d’Espanya, és una de les poblacions amb una valoració més positiva de la política europea d’aquest àmbit.

Aquest nou Euro-baròmetre especial, el número 521, comprèn els mesos de febrer i març del 2022 i ha estat encarregat per la Direcció General de Partenariats Internacionals (DG INTPA) de la Comissió Europea. L’objectiu d’aquest informe és el d’esbrinar com els ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea perceben la política europea per la cooperació al desenvolupament i quins temes consideren els més prioritaris en aquest camp. 

L’informe mostra un gran suport per part de les persones enquestades a aquesta política. En aquest sentit, un 89% dels enquestats consideren que és important associar-se amb altres països de fora de la UE per tal de reduir la pobresa global i un 80% consideren que aquesta lluita contra la pobresa amb els països amb qui es col·labora hauria de ser una de les principals prioritats de la UE (aquest és el nivell d’acord més alt registrat d'ençà que es va posar aquesta pregunta per primera vegada en un euro-baròmetre el 2013). Per altra banda, també un 89% dels participants pensen que és important que la UE col·labori amb altres països en la lluita contra el canvi climàtic i un 86% consideren important que la UE doni vacunes per la COVID-19 a aquests països. 

Seguint amb l’àmbit de les prioritats de la UE amb els països amb qui es col·labora, els temes més votats són: la pau i la seguretat, amb una puntuació del 40% (més de 8 punts percentuals respecte del 2020, que és quan data l’últim euro-baròmetre especial sobre cooperació), una valoració clarament marcada per la guerra a Ucraïna; la salut, amb un 39%; i l’educació, amb un 37% (a bastant distància del quart tema més ben valorat, l’aigua i el seu sanejament, amb un 30%).  

Però no tot són bones notícies. Segons l’informe, només un 39% dels enquestats pensen que la UE ha tingut èxit en la lluita contra el canvi climàtic i només un 49% dels que han participat en el baròmetre consideren que la UE hagi tingut èxit en la lluita contra la pandèmia a escala global.

També és rellevant destacar la influència que la classe social o les condicions econòmiques personals exerceixen sobre els enquestats a l’hora de respondre aquestes preguntes. Per exemple, pel que fa a què la UE prioritzi la reducció de la pobresa amb els països associats, el percentatge de suport a aquesta idea entre les persones amb menys dificultats econòmiques és d’un 81% mentre que entre les persones amb més dificultats econòmiques el percentatge és d’un 73%. 

L’Euro-baròmetre també disposa d’informes específics per cada país membre de la UE. En el cas d’Espanya, es tracta d’un dels països amb valoracions més positives de la Unió en relació amb la cooperació i l’ajut pel desenvolupament: fins a un 98% dels participants espanyols consideren important col·laborar amb països de fora de la UE per reduir la pobresa global (una xifra molt superior a l’europea, del 89%) i un 89% estan d’acord en fer de la reducció de la pobresa una de les principals prioritats d’Europa. Pel que fa a l’ordre de prioritats, per Espanya la salut seria la primera prioritat (45%), seguida de l’educació (44%) i la pau i seguretat (34%, però seguida molt de prop per «aigua i el seu sanejament» amb un 33%).

[+] Informació sobre l'Euro-baròmetre especial núm. 521

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #80 - Juliol de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat