Butlletí #internacionalDiba
Octubre de 2022 - #82

VII Congrés Mundial CGLU a Corea

Imatge: CGLU

Imatge: CGLU

La ciutat coreana de Daejeon acull enguany la 7a edició del Congrés Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) per nodrir l’anomenat «Pacte per al Futur de la Humanitat». La presidenta de la Diputació, la vicepresidenta i la diputada delegada per a les RI hi han participat.

El Congrés Mundial de Ciutats i Governs Locals Units o Cimera Mundial de Líders Locals i Regionals és la reunió més gran d'alcaldes i alcaldesses, presidents d'associacions de governs locals, càrrecs electes locals i professionals de tot el món. Aquesta trobada, per primera vegada híbrida, també reunirà socis fonamentals per als electes locals i el futur de les ciutats i territoris, com són representants d'organitzacions internacionals, l’acadèmia i la societat civil.

La presidenta Núria Marín ha reivindicat davant la cimera mundial de ciutats, el model de cooperació intermunicipal de la Diputació. «Es tracta d’un model basat en polítiques de servei públic transformadores i que impulsem amb un fort component col·laboratiu; els governs locals de la província de Barcelona són els nostres socis, i la nostra relació amb ells es basa en la cooperació, no en la jerarquia vertical».

La presidenta de la Diputació ha destacat que l’especialitat de la corporació provincial és «enfortir l’acció dels governs locals des d’una perspectiva d’equilibri territorial, és precisament aquesta experiència la que determina la nostra tasca de cooperació descentralitzada». Ara, aquesta experiència s’ha de traslladar a «nivells més amplis, afavorint una governança multinivell en la que tots ens organitzem veritablement com una comunitat internacional». I és en aquest sentit, que Marín ha posat a disposició dels governs locals de tot el món el model d’èxit de la Diputació. «Volem teixir una real i eficaç xarxa global que no entengui de fronteres ni continents al resoldre els reptes compartits».

Per la seva banda, la diputada Pilar Díaz ha pres part en diferents sessions, per explicar el programa de cures de la corporació provincial, i les polítiques contra la violència de gènere. Díaz ha explicat l’aposta de la Diputació pel I Foro de Alcaldesas y Electas Iberoamericanas i també l’èxit de la Comunitat EqualMED.

El Congrés Mundial de CGLU es convoca cada tres anys i representa el moment en què els membres de l’associació, reunits en l’Assemblea General, escullen els seus líders –presidència i vicepresidències- per als següents tres anys. 

Pel que fa a l’agenda política del congrés, totes les sessions i debats celebrats en aquest espai tindran per objectiu nodrir el document que CGLU ha anomenat «Pacte per al Futur de la Humanitat», un document que està sent elaborat entre tots i totes les membres de CGLU i que serà aprovat durant el congrés de Daejeon. 

El Pacte per al Futur de la Humanitat pretén recollir el compromís del món local per fer front als reptes de present i de futur, en un moment marcat per la convergència de múltiples crisis superposades, de caràcter universal i interconnectades. Aquest document vol ser també la contribució territorial a la Cimera del Futur de les Nacions Unides, que tindrà lloc durant el mes de setembre de 2023, durant la reunió de l’Assemblea General de les Nacions Unides. La Cimera del Futur pretén establir un consens global al voltant dels grans reptes de la humanitat i definir el paper dels diferents actors per tal d’avançar envers un futur més sostenible, inclusiu i equitatiu. 

El Pacte per al Futur de CGLU està dividit en tres eixos: persones, planeta i govern, que marquen els continguts de les tres sessions plenàries que se celebraran durant el Congrés Mundial de Daejeon.

[+] Moció de la Diputació de Barcelona sobre cooperació descentralitzada [EN] [FR]

Newsletter: #InternacionalDiba
Newsletter number: #82 - Octubre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat